MİB öncülüğünde Konya’da bulunan Özen Kompresör’ün fabrikasını 12 Şubat’ta yerinde ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sonik nozul ile debi ölçümünü yerinde incelediler. Basınçlı hava sektöründe ölçme standartlarının belirlenmesine öncülük eden Özen Kompresör, sektör temsilcisi firmalarla MİB öncülüğünde bu sistemin bağımsız bir kuruluş tarafından Türkiye’ye kazandırılması için TSE’ye başvuruda bulundu. Fabrikayı ziyaret eden yetkililer ulusal ölçüm laboratuvarı için gerekli donanımlar, üretim ve ürünlerin verimliliği hakkında detaylı bilgi aldı. Fabrika üretim hatlarını da gezen yetkililer, Özen Kompresör’ün TÜBİTAK desteği ile yürüttüğü ve prototip aşamasına getirdiği yerli vida hakkında da bilgilendirildi. 

ÜRÜN DEBİLERİNİN ÖLÇÜMLENEREK TÜKETİCİLERE SUNULACAK

Amerika’da CAGI tarafından yürütülen çalışmalara benzer bir çalışmanın TSE tarafından yürütülmesi ve ürün debilerinin ölçümlenerek tüketicilere sunulması hedefleniyor. Bu çalışma ile basınçlı havayla üretim yapan endüstrilere doğru analiz sonuçlarını sunmak, doğru kapasite seçimi yapmalarına yardımcı olmak ve haksız rekabetin önlenmesi amaçlanıyor. 

TEK FİRMA, ÖZEN KOMPRESÖR

Türkiye’de sonik nozul debimetre ile kompresör debisini ölçen tek firma olduklarını söyleyen Özen Kompresör Genel Müdürü İbrahim Özen “Otoriteler tarafından basınç ölçmede en doğru yöntem olarak kabul edilen bu teknolojiyi, kendi yazılımımızı da ilave ederek faaliyete geçirdik. Bu sistemin bağımsız bir kuruluş tarafından Türkiye’ye kazandırılması ve basınçlı hava sektöründe standartların belirlenmesi en büyük önceliğimiz. Fabrikamıza yapılan ziyaret bu anlamda bizim için önemli bir kilometre taşı. Geçtiğimiz haftalarda Sağlık Bakanlığı’nda yaptığımız sunumda da ölçümleme sitemimizden bahsetmiştik. Bugün Sağlık Bakanlığı yetkililerini de sistemi incelemek üzere aramızda görmek bizi gururlandırdı.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı yerli üretime verdikleri destekle gücümüze güç kattı. Küresel rekabette söz sahibi olabilmek için uluslararası standartlarda ölçümlemesi yapılmış kompresörler sunmalıyız. Kompresör sektörünün, Avrupa’nın önüne geçmemesi için hiçbir sebep yok. Türkiye ancak üreterek büyüyebilir” dedi.