Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü otomotiv, ihracatta 2021 yılını da lider olarak kapatarak peş peşe 16. kez şampiyonluk koltuğuna oturdu.

AYLIK BAZDA TARİHİN EN YÜKSEK İKİNCİ RAKAMI

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, sektörün geçen yılki dış satımı bir önceki yıla kıyasla yüzde 15 artarak 29,3 milyar dolar oldu. Aralık ayında ise yüzde 6 artış gösteren dış satım 3 milyar dolar olarak kaydedildi ve sektör tarihinin aylık bazdaki en yüksek ikinci ihracatına ulaştı.

Söz konusu performans ile ilgili konuşan ve yılı değerlendiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2021’de yarı iletken çip kriziyle başlayıp diğer ham madde tedarik problemleri ile devam eden ve artan maliyetlerle daha da derinleşen sorunların, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sektörü negatif olarak etkilediğini belirtti. Çelik, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın geçtiğimiz seneyi yüzde 15 ihracat artışı ile kapatmayı başardıklarının altını çizdi.

Söz konusu endüstrinin aralık ayında aylık bazdaki en yüksek ikinci dış satımına ulaştığını kaydeden Çelik, “Geçen ay tedarik endüstrisi ihracatımız çift haneli artarken, çekiciler ürün grubundaki artış oranımız ise yüzde 148'e çıktı. Benzer şekilde ülkeler bazında Fransa, Birleşik Krallık ve Mısır gibi ülkelere çift haneli ihracat artışları kaydettik.” şeklinde konuştu. 

TEDARİK SANAYİNDE YILLIK ARTIŞ YÜZDE 26 OLDU

Ürün grubu bazında tedarik sanayi dış satımı 2021’de 2020’ye oranla yüzde 26 artış göstererek 11 milyar 83 milyon dolar ulaşırken, tüm sektör ihracatından yüzde 40,2’lik pay aldı.

“Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar” dış satımı yüzde 28, diğer ürün grupları altında yer alan “Çekiciler” ise yüzde 68 arttı. Ayrıca “Binek” otomobiller ihracatında yüzde 0,3’lük, otobüs/minibüs/midibüste ise yüzde 17’lik düşüş yaşandı.

Tedarik endüstrisinde en fazla dış satım gerçekleştirilen ülke olan Almanya'ya ihracatta yüzde 3 artış görülürken, ABD'ye yüzde 15, Birleşik Krallık'a yüzde 12, Rusya'ya yüzde 56, Mısır'a yüzde 46, Hollanda'ya yüzde 44, İran'a yüzde 103 artış kaydedildi. Buna karşılık İspanya’ya yüzde 16’lık ve Slovenya’ya yüzde 18’lik düşüş yaşandığı gözlendi.

AB'YE YILLIK YÜZDE 11, ARALIKTA YÜZDE 3 ARTTI

Ülke grubu bazında ihracattan aldığı yüzde 64,6 pay ile ilk sırada yer alan AB Ülkelerine 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 11 artışla 18 milyar 966 milyon dolar ihracat yapıldı. 

Geçen yıl Orta Doğu ülkelerine yönelik dış yüzde 15 düşerken, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 38, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’ne yüzde 28, diğer Avrupa ülkelerine yüzde 32 ve Afrika ülkelerine yüzde 21 artış gerçekleşti.

AB ülkelerine ihracat aralıkta ise yüzde 3 artışla 1 milyar 887 milyon dolar oldu. AB ülkeleri toplam dış satımdan yüzde 63,7 pay aldı. Yine Afrika ülkelerine yüzde 20, Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 40 ihracat artışı, Orta Doğu ülkelerine ise yüzde 12 ihracat düşüşü kayıtlara geçti.

NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE NAKAMURA- TOME’NİN YENİ CNC TEZGAHI TÜRKİYE’DE