Ülkemizde, caka / kenet makinası olarak da bilinen, metal sacların bükümünü katlama yöntemiyle yapan makinaların, en gelişmiş versiyonlarını, motorlu ve CNC kontrollü olarak üreten Erbend Makina’nın Üretim ve Ar-Ge Yöneticisi Mustafa Bilir, “Tek makinayla, operatöre bağlı kalmadan, ileri tasarım ürünlerini hızlı biçimde üretebilmek günümüzde çok önem kazandı, alışıla gelmiş geleneksel üretim ve sac büküm tekniklerinin yerini, CNC caka gibi modern ve pratik yöntemler alıyor ve biz de bu makinaların yegâne üreticisi konumundayız” dedi.

Firmanızın 2020 yılı performansını ve 2021yılı sonu beklentilerini değerlendirir misiniz?

Global anlamda 2020 çok zorlu bir yıl olmasına rağmen ihracat hedeflerimizi tutturduk ve 2021 yılında yeni ürünlerimizle birlikte bunu 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Hedef pazarlarınız nerelerdir?

Mevcut pazarlarımız ABD, Kanada, İskandinav bölgesi başta olmak üzere tüm Avrupa ve Rusya. Hedeflediğimiz pazarlar ise başta Türkiye’de bu işin profesyonelleriyle buluşup kullanımı yurt içinde yaygınlaştırmak ve sonrasında da başarabilirsek tüm Türki cumhuriyetler olabilir.

Sektör ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Türkiye’deki çatı-cephe sektörünün, bizim ürünün yoğun olarak kullanıldığı pazarlardan (ABD ve Avrupa) en büyük farkı, yurtdışındaki konut mimarisinde çatılarda ağırlıklı metal parçaların kullanılıyor olmasıdır. Ancak Türkiye’de de artık modern tasarımlı mimari yapılar ve yeni model endüstriyel / ticari tesislerin artmasıyla birlikte, yavaş yavaş bu ekipmanların ihtiyacı ortaya çıkmaya başladı ve biz de bu ihtiyacın karşılanabilmesi için hazırız. 

En büyük beklentimiz ve hedefimiz, ülkemizde bu tip büküm makinalarına ihtiyaç duyan ama işi daha manuel ve geleneksel yöntemlerle çözmeye çalışan veya mecburen makinayı ithal eden üreticilerimize çözüm sunmak ve yatırımlarını kolaylaştırarak, satış sonrasında da onlara bir çözüm partneri olabilmek. Daha kolay ve hızlı üretmelerini sağlayarak hep birlikte, ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu daha çok katma değeri yaratmaktır. 

Yurtdışı işletme ziyaretlerimizde şunu gördük, ortalama 20 kişinin çalıştığı bir çatı-cephe aksesuarların üretimini ve montajını yapan atölyede, bu tip teknolojik ekipmanlar sayesinde, ülkemizde 1 haftada çıkan iş (ön imalat) 1-2 günde çıkabiliyor ve bu hem işletme kapasitesini çok arttırıyor hem de daha farklı ve modern tasarımlarla daha kaliteli ve katma değerli işlere zaman kalmasının önünü açıyor. Bu nedenle ürettiğimiz makinaların ülkemizde yaygınlaşması, bizden çok sektöre ciddi katkı ve katma değer sağlayacaktır. Merak eden, makinayı veya bükümleri görmek isteyen, teknolojiyi tanımak isteyen tüm herkesi fabrikamıza, en azından bir çayımızı içmeye, mutlaka bekliyoruz