Ar-Ge Merkezi ve 500 ‘ü aşkın yetkin üretim kadrosu ile Küçük Ev Aletleri, Otomotiv ve Medikal olmak üzere 3 farklı sektörde müşterilerinin projelerine hayat veren Technocast Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., ürün gamında, global trendleri de yakından izleyerek belirli yeni geliştirmeler yapmaya hazırlanıyor. Operasyonel iyileştirme için birçok farklı çalışmalar yaptıklarını söyleyen F. Murat Öney, “Bu çalışmalar endüstri 4.0 uygulamaları, otomasyon ve süreç, operasyonel verimlilik artışı sağlayacak aksiyonları kapsamakta. Yine pazarlama ve iş geliştirme planlarımız dahilinde, farklı coğrafyalara odaklanıyoruz” dedi. 35–700 Ton kapama kuvvetine sahip plastik enjeksiyon makinaları, merkezi hammadde besleme sistemi ve her birinde robotlar ve konveyör bantlar ile ürün taşıma sistemi, tamamı robotlu boya hatları ve tam otomasyonlu montaj hatları yatırımlarının yarattığı katma değer sayesinde üretim maliyeti odağında verimlilik ve üretkenlik oranlarını yükselttiklerini kaydeden Öney sorularımızı yanıtladı. 

İşletmenizin yapılanmasından ve ürün gamınızdan bahsedebilir misiniz? 

Technocast Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., stratejik büyüme öncelikleri doğrultusunda Çerkezköy OSB'de farklı lokasyonlarda gerçekleştirilen teknolojik yatırımları ile sürekli büyüyen entegre üretim tesislerinde tedarikçisi olduğu firmalara OEM/ODM ürün ve yarı mamul hizmeti sağlamaktadır. Ar-Ge Merkezi ve 500 ‘ü aşkın yetkin üretim kadrosu ile Küçük Ev Aletleri, Otomotiv ve Medikal olmak üzere 3 farklı sektörde müşterilerinin projelerine hayat vermektedir.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Technocast genç bir grup firmasıdır. Grubumuz içerisinde iki firma altında üç farklı üretim yatırımımız bulunmaktadır. Technocast Otomotiv San. Ve Tic. A.Ş. firması, küçük ev aletleri ve medikal alanda Ar-Ge, tasarım ve üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Diğer grup şirketimiz olan Karemetal Form San. ve tic. A.Ş. ise hafif alaşımlı alüminyum jant üretimi gerçekleştirmektedir. Her üç alanda da yetkin Ar-Ge, tasarım ve operasyon ekiplerimiz ile başarılı işlere imza atmaktayız. Birbirinden oldukça farklı üç alanda Ar-Ge, tasarım ve üretim faaliyetlerini sürdürdüğümüzden, grup içerisinde ciddi bir multi-disiplin proses ve üretim yetkinliği vardır. Bu da bizim yeni ürün geliştirmedeki kabiliyetimizi desteklemektedir.

Küçük ev aletlerinde 15’e yakın Ar-Ge çalışanı ile uçtan uca tasarım ve ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürmekteyiz.2017 yılında Türkiye’nin 669.ArGe Merkezi olmaya hak kazandık. Bu tarihten itibaren birçok yeni ürün geliştirdik ve patent başvurularımız oldu. Halen tedarikçisi olduğumuz ulusal ve global çaptaki firmalarla 2-3 yıllık ürün geliştirme projelerimizi görüşüyoruz.

Medikal ürün gamında ise Mednetic markamız ile endoskopi aksesuarları üretimi yapıyoruz. Ürün gamına baktığımızda Türkiye’deki bu kapsama sahip tek üretici konumundayız. Medikal faaliyetlerimiz 2017 yılında ticarileşti. Tabi ki öncesinde yaklaşık 3 senelik bir Ar-Ge ve tesis kurulum, sertifikalandırma sürecinden geçtik. Medikal alanda amacımız Türkiye’nin yerli markası olmak ve ithalatın azaltılması anlamında katkıda bulunmak. Ayrıca hali hazırda 10’un üzerinde ülkeye de ihracat gerçekleştirmekteyiz. Jant üretiminde ise yüzde 80’in üzerinde bir ihracat hacmine sahibiz ve 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapmaktayız.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Ana konumuz küçük ev aletleri olduğu için, sorunuzu bu kapsamda yanıtlamak istiyorum. Bizler küçük ev aletleri alanında kısa zamanda hızlı yol aldık. Bunu başarabilmemizin ana sebebi pazarı ve müşterimizi anlamak, projeleri iyi ve yetkin bir ekiple yönetebilmek, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına öncelik vermek ve operasyonu iyi yönetmek olarak özetleyebilirim.

Şu andaki gündemimiz tamamen yine bu odağı iyileştirmekten geçiyor. Ürün gamımızda, global trendleri de yakından izleyerek belirli yeni geliştirmeler yapacağız. Ayrıca operasyonel iyileştirme için birçok farklı çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalar endüstri 4.0 uygulamaları, otomasyon ve süreç, operasyonel verimlilik artışı sağlayacak aksiyonları kapsamaktadır. Yine pazarlama ve iş geliştirme planlarımız dahilinde, farklı coğrafyalara odaklanıyoruz. Önümüzdeki 3 ve 5 yıllık hedeflerimizi belirledik ve bu hedefler dahilinde özellikle ihracat ve genel büyümede ciddi artış öngörüyoruz. 
Kısaca, stratejik önceliklerimiz; sağlıklı büyüme, operasyonel verimlilik, Ar-Ge & inovasyon çerçevesinde belirlenmiştir.

Yatırım süreciniz nasıl ilerliyor? Yatırım kararını nasıl veriyorsunuz? 

Sürekli büyüme ve teknolojik yeniliklerin entegrasyonu hedefi doğrultusunda Yatırım Projeleri Toplantıları her hafta gerçekleştirilmekte olup Üst Yönetim ile birlikte tüm fikirler değerlendirilmektedir. Fayda – Maliyet analizleri doğrultusunda seçilen projeler stratejik olarak önceliklendirilir ve belirlenmiş ekiplerin hazırladıkları proje planlarına göre hayata geçirilir.

Üretime yönelik hazırlanan teşvikler var mı?     

Genel olarak Ar-Ge merkezi kapsamındaki teşviklerden faydalanıyoruz. Ayrıca ihracata yönelik Ticaret Bakanlığı Tasarım desteğinden faydalanmaktayız. Açıkçası en büyük beklentimiz üretim verimliliğini artırıcı yönde etki sağlayacak Endüstri 4.0 yatırımlarının teşvik kapsamına alınmasıdır. Günümüz makro ekonomik koşullarda bu yatırımların yapılması çok zor veya imkansızdır.

Fabrikanızda; hammadde girişinden sevkiyata kadar olan süreci anlatabilir misiniz? 

İhtiyacın belirlenmesi ile başlayan Tasarım ve Ar-Ge Süreci sırası ile endüstriyel tasarım, mekanik tasarım, 3D ve 2D modelleme, simülasyonlar, prototipleme yapılarak, fonksiyonel, elektriksel ve mekanik testler ile doğrulaması yapılmaktadır. Süreç ürün belgelendirmesi ile tamamlanmaktadır. Hammadde ve Komponent’ler, Giriş Kalite Kontrol sürecinde tüm testleri ve kontrolleri tamamlanarak kayıt altına alınır ve ilgili depolara alınır. Depolardan alınan hammaddelerin ön hazırlığı ile başlayan Üretim süreci, 35 – 700 Ton kapama kuvvetine sahip plastik enjeksiyon makinaları ve ekstrüderde gerçekleştirilen prosesler ile devam eder. Enjeksiyon operasyonları tamamlanan parçaların robotlar ile boya işlemi gerçekleştirilir. Akış şemalarına göre ilgili parçaların, sıcak ve soğuk baskı ile serigrafi işlemleri tamamlanır.  Tam otomasyonlu ve hata önleyici sistemler ile donatılmış montaj hatlarında plastik yarı mamuller deneyimli personel tarafından ilgili komponentleri ile birleştirilerek ürün haline getirilir. Hat içi entegre yüzde 100 fonksiyonel ve görsel kontroller ile kalitesi garanti altına alınmış olan ürünler son kullanıcıya sevk edilmek üzere ambalajlanırlar.

Sıfır duruş-sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Technocast Otomotiv A.Ş. faaliyetlerini gerçekleştirirken öncelikle süreç risk analizleri temelinde ön görülen hata önleyici sistemler üzerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda potansiyel hataları daha oluşmadan kaynağında tespit edip önlem almak amacıyla tasarım süreçlerimizde Dizayn FMEA ve üretim süreçlerimizde Proses FMEA çalışmalarımız, konusunda uzman mühendis ekibimiz tarafından titizlikle yürütülmekte ve düzenli periyotlarda güncellenmektedir.
Ürün kalitesinin güvence altına alınması, öncelikle tedarikçiden gelen malzeme ve komponentlerin kalitesinin güvence altına alınması ile başlayacağı bilinci doğrultusunda, tedarikçilerinin kalite seviyesinin ve farkındalığının arttırılması için süreçlerinin denetlenmesi yapılmakta ve tedarikçi geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Üretim kalitesinin güvence altında tutulması amacı ile tüm operasyonlarımızda yalın üretim teknikleri (6 SIGMA, Kaizen, Poka Yoke, TPM, 5S vb…) uygulamaktadır. ISO 9001 sertifikasına sahip olan işletmemizde Kalite Yönetim Sistemi standartları çerçevesinde kurulmuş ve başarıyla uygulanmaktadır. Saha otomasyonu, FIFO ve barkod sistemi ile izlenebilirlik sağlanmaktadır. Bunların yanında müşteri odaklı çalışma felsefemizden yola çıkarak tüm üretim ve montaj bantlarında gerekli test ve diğer ekipmanlar yetkin mühendis kadromuz tarafından geliştirilmektedir.
Entegre kalite yönetimi sistemimiz ve tam donanımlı laboratuvarlarımız sayesinde sadece ürün değil tüm süreç kalitesini güvence altında tutmak hedefimizdir.
Kalite Laboratuvarlarımızda; Hammadde Testleri (MFI (Melt Flow Index), Glow Wire, Tracking (CTI), vb…), Yüzey Kalite Ölçüm Testleri (Cross Cut, Parlaklık Ölçüm, Renk Ölçüm, Boya Dayanım, Kaplama Kalınlık, Tuz Sprey, Korozyon, Mikroskop altında yüzey pürüzlük, vb…), Boyutsal Ölçüm Testleri (3 Boyutlu Ölçüm-CMM), Ömür ve Dayanıklılık Testleri (Çekme-Kopma Dayanımı, vb…), Mutfak Testleri ( Fonksiyon vb…) ile ürün güvenilirliği garanti altına alınmaktadır. Bunun yanında montaj hatlarımızda da müşterilerimizin teknik ve uygulama esaslarına göre Sızdırmazlık, Voltaj, Kaçak Akım, Topraklama, Güç, Yüksek Gerilim, Darbe / Drop vb testler gerçekleştirilmektedir.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

35–700 Ton kapama kuvvetine sahip plastik enjeksiyon makinaları merkezi hammadde besleme sistemi ve her birinde robotlar ve konveyör bantlar ile ürün taşıma sistemi, tamamı robotlu boya hatları ve tam otomasyonlu montaj hatları yatırımlarının yarattığı katma değer, üretim maliyeti odağında verimlilik ve üretkenlik oranlarını yükseltmiştir. İlave olarak paletleme robotları, otomatik fikstürler ve katma değer yaratmayan manipülasyon işlerinin otomasyonlu taşıma sistemleri ile gerçekleştirilmesi projelerine, kaynakların verimli kullanımı amacı ile öncelik verilmektedir. Üretim operasyonlarında yatırımlarımız, Sürekli iyileştirme kapsamında gelişen teknolojinin entegrasyonu ve büyüme odağında devam etmektedir.

Bünyenizde otomasyon ile IT'nin entegrasyonunu nasıl sağlıyorsunuz? Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Üretim Yönetim Yazılımı sayesinde, üretimin tüm aşamalarında takip edilebilirliğinin, raporlamanın ve veri analizlerinin gerçek zamanlı rakamlar ile yapılabilmesi amacı ile deneyimli IT kadromuzun yazılım entegrasyonu, dijital ortamda dökümantasyon ve data güvenliği konularında devam eden çalışmaları en önemli dijital dönüşüm projelerimizdendir. Sahada dashboard’lar ve operatör panelleri ile tüm çalışanların bilgiye ulaşımını kolaylaştırmak ve anlık iletişimin, bilgi alış verişinin online olarak gerçekleştirilmesi ile zaman kayıplarının azaltılması ve katma değer yaratılan zamanın maksimize edilmesi sağlanmaktadır. ERP ve MES ile entegre çalışan ilave yazılımlar ile tüm süreçler ( Planlama, Kalite, Bakım, İK, Satınalma ) ürün yaşam döngüsüne dahil edilmiştir.

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği  avantajlar nelerdir?

Katma değer yaratmayan operasyonlar, kaynakların verimli kullanımı ve stabilite amacı ile üretim hatlarımızda robotlar kullanılmaktadır. Plastik enjeksiyon operasyonlarında yaygın olarak kullanılmakta olan robotlar genellikle parça/ürün manipülasyonu için olup aynı amaç için montaj hatlarında da robot entegrasyonu projeleri devam etmektedir. Montaj hatlarında ilave olarak çeşitli montaj, test ve vidalama işlerinde robotların kullanımı devreye alınmaktadır. Özellikle boya operasyonlarında robot kullanımı stabilite ve sürdürülebilir kalite seviyesi açısından vazgeçilmez bir uygulamadır.
Robot entegrasyonunun mümkün olmadığı yerlerde ise çözüm basit otomasyon sistemleri ile sağlanmaktadır.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Technocast Otomotiv A.Ş. enerji ve doğal kaynakların verimli kullanılmasını hedef olarak benimsemiştir. Birinci önceliğimiz, maliyetten ziyade yaşadığımız çevrenin korunması ve iyileştirilmesini işimizin önemli bir parçası kabul ederek faaliyetlerimizi bu bilinçle gerçekleştirmektir. Enerji verimliliğini artırarak enerji tüketimini azaltmak için yapılan ölçüm ve takipler, enerji tüketimi ve üretim miktarlarının karşılaştırılması neticesinde oluşturulmuş hedefler doğrultusunda, makine, hat ve ekipmanlar ile ilgili  aksiyonlar alınmakta ve etkinliği gözlemlenmektedir.  Enerji kaçaklarının tespiti ve fazla enerji tüketen makinalarımızın enerji verimliliği yönünde yeni nesil motor, pompa ve sistemler ile değişimi şeklinde revizyonları yapılmakta ve üretilecek parçalara göre en düşük enerji tüketimi olan makinaların seçilerek üretim planının hazırlanmasına dikkat edilmektedir. Alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını ve teknolojileri teşvik edilmektedir. Tüm bu faaliyetlerin etkinliği üst yönetim tarafından da sürekli olarak takip edilmekte ve sonuçları değerlendirilmektedir.

Depolarda operasyon sürecini hızlandırmak için nasıl yazılımlar tercih ediyorsunuz?

ERP ve Üretim Yönetim Yazılımı ile entegre şekilde çalışan yeni Depo ve Stok Yönetim yazılımı sayesinde barkodlama ile dinamik adresleme, FIFO, talep sistemi devreye alınmış ve etkin kullanımı sağlanmıştır. Depo yönetim süreçlerinde taleplerin karşılanması konusunda tepki süresi son derece kısaltılmış olup zaman tasarrufu ile operasyonel maliyette iyileştirme sağlanmıştır.