Mitsubishi Electric Türkiye’nin Türk makine sektörüne yönelik çalışmaları ile ilgili konuşan Fabrika Otomasyon Sistemleri Mekatronik CNC Departmanı Kıdemli Müdürü Hakan Aydın, yeni nesil kontrol ünitelerini tanıttı. CNC kullanıcılarına daha ekonomik, daha hızlı ve daha hassas üretim imkanı tanıyarak hedeflerine ulaşmalarına destek olduklarını ifade etti. Aydın, makine sektörünün Türkiye’nin lokomotif iş kollarından biri olduğunu vurguladı. Konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Mitsubishi Electric olarak yüksek teknolojili inovatif ürünlerimiz, kaliteli servis ve yedek parça hizmetimiz, mühendislik bilgimiz, know-how’ımızla şekillendirdiğimiz projelendirme çalışmalarımız ve büyük özen gösterdiğimiz satış sonrası hizmetlerimizle Türk sanayisinin hızla artan rekabet şartlarına uyum sağlamasına katkıda bulunmak için çalışıyoruz” dedi.

YENİ NESİL KONTROL ÜNİTELERİ İLE ÜST DÜZEY ÇÖZÜM 

Aydın, yüksek teknolojiye sahip yeni nesil M80 ve M800 serisi CNC kontrol ünitelerinin, çok milli  senkronizasyon desteği dahil olmak üzere toplamda 32 eksen, sekiz iş mili ve sekiz parça sistemine kadar olan sistemleri desteklediğini söylüyor. Ayrıca Mitsubishi Electric’in yüksek hassasiyetli yüzey kontrolü fonksiyonunu içeren seri, otomatik işleme sırasında bile her bir eksenin hızlanmasını ve yavaşlamasının optimize edildiğini de sözlerine ekliyor. Aydın, konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor: “Aynı sürede daha yüksek keskinlikte ölçüler elde edilmesine veya hassasiyetten ödün verilmeden çevrim sürelerinin azaltılmasına imkân sağlayan seri, eşzamanlı beş eksenli makine operasyonlarında dahi kullanılabiliyor. M800 CNC kontrol üniteleri, yüksek hızlı ve hassasiyetli makine operasyonları ile çok eksenli ve parçalı sistem kontrolü için üst düzey bir kontrol ünitesi olarak dikkat çekiyor. Yüksek verimlilik ve kullanım kolaylığı açısından da önemli bir çözüm sunuyor. Markamızın CNC sektörü için özel olarak tasarladığı CPU, daha hızlı ve daha hassas yüzeyler için işleme hızında da artış sağlıyor.”

MULTİ-TOUCH ÖZELLİKLİ KAPASİTİF DOKUNMATİK EKRAN

M80 ve M800 serisinin ekran ve klavye tasarımıyla da dikkat çektiğini ifade eden Aydın; “Bu seri akıllı telefonlar ve tabletler gibi teknolojilerle büyüyen yeni nesil operatörlere hitap eden gelecek odaklı CNC’lerin kullanımını kolaylaştırıyor. Yeni seride yüksek çözünürlüklü ekranlar; 8.4 inch, 10.4 inch, 15 inch ve 19 inch seçeneklerinden oluşuyor. 10.4 inch ve daha büyük ekranlarda standart özellik olarak sunulan multi-touch özellikli kapasitif dokunmatik ekran, hem deneyimli hem de yeni operatörler için akıllı telefonlara benzeyen kolay ve sezgisel bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Zorlu tuş işlemlerine son veren bu fonksiyon sayesinde programın istenilen bölümü kolaylıkla görüntülenip izlenebilirken, diğer ekranlardaki bir menü rahatlıkla seçilebiliyor. Ayrıca yeni ekranlar uzun ömürlü sağlam cam yapısıyla günlük bakımın kolay bir şekilde yapılmasına da imkân tanıyor. Ürün ailesinde dikey ve yatay monte edilebilen klavyeler de bulunuyor” diye konuştu. 

SİMPLE VİEW ÖZELLİĞİ KULLANIMI PRATİKLEŞTİRİYOR

Yeni nesil serinin, içerdiği USB’nin yanı sıra artık SD kartıyla da büyük ölçekli karmaşık makine programlarının saklanması ve yedeklenmesine imkan tanıdığını ifade eden Aydın, “Yeni Simple View özelliği sayesinde normal görünüm ekranından sade görünüm ekranına geçiş yaparak deneyimi olmayan kullanıcıların adaptasyon hızını artırmak ve operasyon esnasında oluşan alarmların tüm ekranı kaplayacak şekilde görüntülenebilmesi ile makinenin durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkün hale geliyor. Böylece makine operatörü uzakta olduğu durumlarda da oluşan alarmı görebiliyor ve kontrol alanını genişletiyor. Kullanıcı yetki seviyesi belirleme özelliği ile operatörlere üretimdeki rollerine göre ayrı ayrı erişim izni tanımlanarak yetkisiz müdahaleden kaynaklı hatalar minimize edilebiliyor” dedi.

FABRİKA ORTAMIYLA KOLAY ENTEGRASYON SAĞLIYOR

Çok sayıda açık ağ protokolüyle uyumlu olan M80 ve M800 serisinin fabrika ortamının tamamıyla kolay entegrasyon sağlarken esneklik açısından da öne çıktığını söyleyen Hakan Aydın, ayrıca robotlar, sensörler ve diğer ekipmanlarla CNC arasında bağlantı kurulmasını kolaylaştırdığını ifade etti. Aydın; “3D modelleri istenilen boyutta ve konumda görüntülemeye olanak tanıyan seride, operasyon öncesi parça çizimlerine bakılabiliyor ve parçaların kesit görüntüleri alınabiliyor. Standart olarak sunulan G Kod yardımcısı çok daha kolay programlama avantajı sunarken, üç boyutlu grafik kontrolü hem tornalama hem de frezelemeyi destekliyor. Bu sayede karmaşık programlar bile üç boyutlu simülasyon ile kolaylıkla kontrol edilebiliyor’’ diyerek sözlerini tamamladı.