Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Teşvik Sistemi” olarak bilinen uygulamada değişikliğe gidilmesi hakkında konuşan Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı S. Emre Gencer, “Yerli makina imalatçıları lehine görülen bu düzenleme ithal makina ve teçhizat lehine olan durumu dengelemeye yönelik bir adımdır. Mutlu olmakla beraber, kat edilmesi gereken daha çok yolumuz var.” dedi.

YATIRIM VE KREDİ FAİZ DESTEK MİKTARLARI ARTIRILDI

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi olarak Resmî Gazete’de 29 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan "Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" ile yatırım teşvik sisteminde temelde dört önemli değişiklik yapıldı.

Söz konusu değişikliklerden ilki, yatırım bölgelerine ve yatırımın sınıfına göre minimum yatırım miktarlarının artırılması, ikincisi; artan faiz oranlarının yatırıma olumsuz etkisini azaltmak için kredi faiz destek miktarı artırılması oldu.

İTHAL MAKİNA LEHİNE OLAN DÜZENLEMELER DEĞİŞTİ

Üçüncü ve dördüncü değişiklik olarak ise, MİB’in yıllardır üzerinde durduğu iki önemli değişikliğe değinilerek; “Bugüne kadar ithal makina lehine olan bütün düzenlemelerin giderildiği ve ancak yerli ve ithal makinanın kâğıt üzerinde durumunun eşitlendiği görülmektedir. Bunun yanında hurda denilebilecek nitelikte ikinci el makina ile yatırım yapılmasının önüne geçilmesi çok önemli bir adımdır ve yerli makinacıyı ikinci el teşvikli makina ile rekabet etmek zorunda bırakan sistem değişmiştir. Bu, ülkeye katkı sağlayacak nitelikte imalat yapan firmaların önünü açmak için doğru yönde atılmış çok büyük bir adımdır.” denildi.

"YERLİ İMALATÇILARIMIZ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAK"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MİB Yönetim Kurulu Başkanı Gencer, 2010'dan itibaren gündemde olan ikinci el makina ithalatının Türkiye'yi bir hurda cennetine çevirdiğini, mevcut uygulamada köklü değişiklik yapan söz konusu düzenleme ile yerli imalatçıyı teşvikli olarak ithal edilen makina ile haksız rekabet etmeye zorlayan sistemin sonunda atılan doğru adımla kaldırıldığını söyledi.

Sektörün talepleri doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve MİB ortak çalışması sayesinde çıkan listenin temelini üyelerinin imal ettiği makinaların oluşturduğunu kaydeden Gencer, Yatırım Teşvik Sistemindeki değişiklik ile bundan böyle yerli imalatçıların yurt içi pazarda da önemli bir alan elde edeceğini ve kararın yerli makina kullanımına yönelik ilgi, algı ve bilincin de gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

"YERLİLİK ORANI VE KALİTESİZ İTHALATLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

“Bu büyük adım için başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Bakanlık yetkililerine teşekkürü bir borç biliriz." diyen Gencer, uygulama ile yurt içi yatırımlarda yerli makinaların ithal olanlarla daha eşit şartlarda rekabet edebileceğini ve Avrupalı imalatçıların hurdaya çıkarmak yerine Türkiye'ye gönderdiği makinalar ile mücadelenin önüne geçildiğini dile getirdi.

Bundan sonraki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Gencer, "Önümüzde 'Yerlilik Oranı' ile ilgili çalışmaların hızlandırılması ve kalitesiz ithalatın engellenmesine yönelik düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu konuda da çalışmalarımıza devam etmektedir." şeklinde konuştu.