Hamle Teknoloji Grubu’nun yeni yapılanmasına ilişkin bilgiler veren ve ikinci yarı gündemlerini anlatan Hamle Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Murat Nuhoğlu, “Hamle Teknoloji Grubu bünyesinde Hamle Mühendislik, Atak Robot, Dijital Hamle Akademisi’nin de olduğu Hamle Bilişim ve yazılım firmamızla yazılım, robotik, entegrasyon ve eğitim-danışmanlık olmak üzere dört şirketimiz bulunuyor. Covid-19 salgını sürecinde geliştirdiğimiz makina ve cihazlar ile uzmanlık alanlarımıza, biyomedikal makina ve cihaz geliştirme perspektifini de ekledik.” dedi.

“OTOMATİK MASKE MAKİNASI TASARLAYARAK ÜRETİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Yılın ilk yarısında Türkiye’nin sınır ötesi askeri operasyonları dolayısıyla sektörde görülen yavaşlamanın Covid-19 salgını ile durma noktasına geldiğini, bu süreçte gelişmeleri doğru okuyarak hızlı aksiyonlar almaya başladıklarına dikkat çeken Nuhoğlu, “Tüm sertifikasyonlarımızı değiştirerek medikal sektörünün ihtiyacı olan makina ve ekipmanların geliştirilmesi amacıyla çalışmalara başladık. Bu doğrultuda full otomatik maske makina hattı tasarlayarak üretimini gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk olarak çalıştırıp üreten firmalar arasındayız. Yaklaşık 20 günde cihazı tasarladık, makina üzerindeki Ar-Ge çalışmalarımız ise sürüyor. Pandemi sürecinde duran ana uzmanlık alanlarımız ise, temmuz ayından itibaren yavaş yavaş tekrar başlıyor.”  

“PROJEMİZ, 444 PROJE ARASINDAN DESTEKLENMEYE UYGUN GÖRÜLDÜ”

Sağlık sektörü çalışanları için başlatılan ‘3 Boyutlu Destek Hareketi’ kapsamında Gebze BİLSEM İşbirliği ile 3D yazıcılarımızda 5 binden fazla yüz siperlikli maskeler ürettiklerini ve sağlık kurumlarına ücretsiz olarak gönderdiklerini dile getiren Nuhoğlu, “Bu dönemde siperlik ve diğer tıbbi ürünlerin üretimine de yöneldik. TÜBİTAK’ın Covid-19’un teşhis, tedavi ve önlenmesinde kullanılabilecek ürünlerin geliştirilmesine yönelik başlattığı çağrı kapsamında, robotik yoğun bakım cihazı projemiz, 444 proje arasından desteklemeye uygun görülen projeler arasına girdi. Yakında geliştirdiğimiz cihazın lansmanını gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“ŞİRKETLERE, DİJİTAL DÖNÜŞÜM İNSAN KAYNAĞI SAĞLAYACAĞIZ”

Hamle Teknoloji Grubu bünyesinde bulunan danışmanlık şirketleriyle dijital dönüşüm ölçeklendirmesine yönelik önce bir ölçek geliştireceklerini ve ardından bu ölçeği yazılıma dönüştürecek bir çalışma başlattıklarını söyleyen Nuhoğlu, projelerini kısa sürede Gebze’den başlatıp Türkiye geneline yaymayı planladıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bizim şöyle bir tespitimiz var: Mevcut dijital dönüşüm çalışmaları genelde büyük ölçekli yatırımcıları/şirketleri hedefliyor. KOBİ ölçeğinde üreticiye yönelik dijital dönüşüm çalışması çok daha az. Dijital dönüşümde, ne yazık ki Endüstri 4.0 perspektifinden kurtulabilmiş değiliz. Endüstri 4.0, Avrupa merkezli bir perspektif olduğu için çıktığı ülkenin/bölgenin ihtiyaçlarını baz alarak ürünler geliştiriyor. Orada da üretimler, büyük ölçekli yatırımlar çerçevesinde ilerliyor. Ancak Türkiye’de üretimin yüzde 90’dan fazlası KOBİ ölçeğinde. Dolayısıyla biz KOBİ’lerin de dijital dönüşüm uygulamalarına odaklanılması gerektiğini fark ettik. Danışmanlık şirketimiz ile dijital dönüşüm ölçeklendirmesine yönelik KOBİ odaklı dijital dönüşüm ölçeği olarak adlandırdığımız çalışmamızı başlattık, akademik altyapısını oluşturmak amacıyla Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi gibi üniversitelerle iş birliğimiz var. Yılın ikinci yarısında çalışmamızı tamamlamayı planlıyoruz. Yılın ikinci yarısında öğrencileri, mezunları ve iş verenleri bir araya getiren ve eğitim verdiğimiz öğrencilerin süreçlerini takip ederek, dijital dönüşüm danışmanlığı yaptığımız şirketlere insan kaynağı desteği vermeyi planlıyoruz.” 

“ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ İLE İŞ BİRLİĞİMİZ GELİŞİYOR”

Erzurum Atatürk Üniversitesi ile olan iş birliklerine de değinen Nuhoğlu, konuya ilişkin şunları kaydetti: “Ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında sanayide ihtiyaç duyulan doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağının üniversite-sanayi iş birliği ile yetiştirilmesi, sanayide doktoralı araştırmacı istihdamının teşvik edilmesi ve üniversite/araştırma altyapısı-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı 2244 Sanayi Doktora Programı çağırısında Erzurum Atatürk Üniversitesi ile proje geliştiriyoruz.”  

Dijital Dönüşüm Akademisi Dijital Hamle ile Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi öncülüğünde düzenlenen bölgesel kariyer fuarlarından olan düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesel Kariyer Fuarı’na (DAKAF) katılıp ücretsiz eğitimler verdiklerini hatırlatan Nuhoğlu, “Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde öğrencilerin kariyerlerine yön verme imkanı sunuldu, biz de firma olarak bu fuarı iyi okuduğumuzu düşünüyoruz. Fuar kapsamında öğrencilere, dijital dönüşüme yönelik çeşitli eğitimler verdik ve bu fuarlara katılıp eğitim sunmaya devam edeceğiz. Erzurum’da başladı, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı ile Düzce’de devam edecekti ancak Covid-19 nedeniyle ertelenmek durumunda kaldı. Normalleşme süreciyle birlikte tekrar başlaması planlanıyor 

“BİLİŞİM VADİSİ’NDE AÇILACAK YAZILIM OKULU ÇOK ÖNEMLİ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerinin de yer aldığı Gebze Bilişim Vadisi bünyesinde yazılım okulu açılacağını hatırlatan Nuhoğlu, “Burada yazılım odaklı bir eğitim uygulanacak. Örgün eğitimde ABD’nin ve Avrupa’nın gerisinde olduğumuz için, ki bütün herkesin ortak düşüncesi, dijital dönüşümün getirdiği fırsatı değerlendireceğiz. Bilişim Vadisi’nde açılması planlanan yazılım odaklı okul çok önemli. Tamamen yetenek odaklı bir okul olacak ve diplomaya, mezuniyete bakılmayacak. Eğitim boyunca süreç kaydedilecek. Veri, işe yerleştirmede kullanılacak.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin çeşitli yerlerinin yanı sıra Bilişim Vadisi’nde açılması planlanan yazılım odaklı okullara ilişkin, oyunlaştırılmış ve proje odaklı yazılım eğitimleriyle mezuniyet düzeyine bakmaksızın yeteneği olan herkese kapıların açılacağını ifade etmişti.

Okulların hedefe faydası olacağının altını çizen Erdoğan, başarı olacaklarına inandıklarını program ve mezunlarının yüzde 90’ının iş bulabileceği bir uygulama olduğunu dile getirerek, 2023 yılına kadar en az 500 bin yazılımcı geliştirme hedefleri olduğuna dikkat çekmişti.