Bursa'da testere makinaları imalatı yapan Beka-Mak, Türkiye'de bir ilke imza atıyor. BMSO 570 XS modeliyle yatay ve dikey eksende servo çalışma prensibiyle çalışan testere makinalarında artık kesim çok daha kolay! Beka-Mak Şirket Müdürü Hasan Çetiner söz konusu makinanın bir ilk olmasını şu sözlerle anlattı: "BMSO 570 XS ismindeki testere makinamız Endüstri 4.0'a hazır. Yani her şeyin birbirine bağlı olduğu sistemler için uygun. Testere makinaları genellikle hidrolik olarak parçayı keser. İç aksamında servo kullanılır ancak bu makinada iniş yani kesme kısmı da servo yapılabiliyor. Aşağı inişi servo şeklinde gerçekleştiği için programsal olarak istenen her şey uygulamaya alınabilir. Dolayısıyla CNC freze mantığıyla çalışıyor. İstenen her çalışma parametrelerin girilmesiyle yapılabiliyor. Bunu biz Omron ile birlikte geliştirdik ve bu mantık şu an hiçbir şerit testerecide yok. "

"943'ÜNCÜ AR-GE MERKEZİ OLDUK"

Testere makinalara teknolojik yenilikler getiren Bek-Mak, iki ay evvel başvuru ve denetleme sürecinin ardından 943'üncü Ar-Ge Merkezi oldu. P-SAW 330 modeliyle beraber, CNC mantığında kapalı sistemde, kutu mantığıyla testere makinası geliştirdiklerini ifade eden Beka-Mak Şirket Müdürü Hasan Çetiner "Aslına bakarsanız P-SAW 330 modeli de bir ilktir... Çünkü piyasada bu şekilde kapalı sistemde çalışan testere makinası göremezsiniz... Yeni kurduğumuz Ar-Ge Merkezimizle beraber Türkiye'de olmayan, yapılmamış makinaları yapmaya çalışıyoruz." dedi.

"DÜNYADA İLK OLABİLİRİZ"

"Yeni bir modelimizle daha KOSGEB'e başvuruda bulunduk." diyen Çetiner sözlerini şu şekilde sürdürdü: "I-SAW 100-IA makinamız çok avantajlı. Normalde makinalar, uzun malzemeleri keser ancak kalan parçalar hurda olur. Fakat biz ürettiğimiz yeni modelimizle bu durumu 5 mm'ye kadar düşürecek bir projeyi sunduk. Makinada bulunan iki mengenenin haricinde üçüncü mengeneyle son kalan parçayı yavaşça sürüp yeni parçayla birleştiren sistemi oluşturduk. Normalde 10 cm civarında kalan payı biz bu sürme sistemiyle 5 mm'e kadar düşürdük. Bu projemizi KOSGEB'e sunduk, onlar da kabul ettiler. Önümüzdeki Temmuz ayına kadar da çalışmalarımızı bitirmiş olacağız. Bu projemiz de dünyada ilk olabilir. İlave servo motorlar ve gövdede konstrüksiyonlar olacak. Son kalan parçayı da bir sonraki mengene yavaş yavaş çekip kesmeye devam edebilecek bir sistem olacak."

"MAKİNALARIMIZ ROBOTLU ÜRETİME ENTEGRE EDİLEBİLİYOR"

Ürettiği testere makinalarının robotlu sisteme uygun olduğunun da altını çizen Çetiner ile bu alandaki son projelerini sorduk: “Ürettiğimiz ürünlerin robotla kullanılabilirliği de Endüstri 4.0’a uyumluluğu gibidir. Son projemizi Bursa’nın çelik üreticisi olan Çemtaş’ta yaptık. Servo sürücüsü olan bir makina imal ettik ve hem arkasında hem de önüne tezgahlar koyduk. Sehpanın sonunda da robot konuldu ve robotun devamında CNC freze tezgahlar bulunuyor. Malzeme geliyor, kesiliyor ve kesilen malzeme sürücüyle beraber robota gidiyor. Robot bunları alıp diğer tezgaha veriyor, işlenen ürünler de paketlenip gönderiliyor. Bu sistem sayesinde Çemtaş eskiden 6 metre üretip satıyordu ama artık öyle değil. Aynı zamanda malzemeyi müşterinin istediği gibi bir yan sanayiymişçesine işleyip teslim edebiliyor.”