Endüstri Radyo’da Dr. Hüseyin Halıcı’nın sunduğu Otomasyon Sohbetleri programına BM Makina Grup Genel Müdürü Kenan Bebek ve BM Makina Grup Elektrik Otomasyon Müdürü Şener Abanoz konuk oldu. Bebek, makine sektöründe üretim yapan bir firma olarak sektörün başarılarına odaklandıklarını ve özellikle ihracat çalışmalarındaki artan grafiği incelediklerini belirtti. Bebek, “Biz de makine sektöründe üretim yapıyoruz. Bu anlamda sıkıntılarını görüyor, yaşıyoruz. Ben sektörün sıkıntılarından çok başarılarına odaklanıyorum. Makine sektörünün son 10 yıl içerisindeki ihracat rakamları artarak devam ediyor. Ben bunun artarak devam edeceğini düşünüyorum. Birçok kıtada özellikle Afrika’da önemli bir yoğunluğumuz bulunuyor. Birçok pazarda ihracat rakamlarının artırarak devam ettirebileceğimizi düşünüyorum” dedi. 

“KALİFİYE ELEMAN SORUNU ÖNE ÇIKIYOR” 

Sektörde yaşanan sıkıntıları değerlendiren Bebek, özellikle kalifiye eleman sorunun öne çıktığını belirtti. Bebek, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle aktardı: “Üretim yapan tüm sektörlerde bu sorun kendini gösteriyor. Bu soruna kısa vadede çözüm getiremeyecek gibi görünüyoruz. Bu beni biraz üzen ve ürküten bir konu… Teknoloji anlamında ise dünya standartlarına yakınız. Sektörde çok iyi mühendislerimiz ve çok iyi çalışan arkadaşlarımız bulunuyor. Yapılamayacak gibi görünen birçok şeyi başarıyoruz. Makine sektörünün çok daha iyisini yapabileceğini düşünüyorum” dedi.  

OTOMASYON SEKTÖRÜNDE NEDEN PERSONEL YETİŞTİRİLEMİYOR? 

Bu soruyla ilgili kapsamlı bir yanıt veren BM Makina Grup Elektrik Otomasyon Müdürü Şener Abanoz, “BM Makina Grup bünyesinde 2 yıldır görev yapıyorum ve firmayı 20 yıldır tanıyorum. BM Makine, kendi bünyesinde bu konuya çok önem veriyor ve önemli ilkeleri bulunuyor. Biz stajyer arkadaşlarımıza atölye temizlettiriyorsak, çay getirtiyorsak teknik eleman yetişmesi konusunda şikayet hakkında sahip değiliz. Bu cümleyi sondan başlayarak söyledim. Bizim ailemize katılan gençlerimizle eğitimci tarafımızı kullanarak iletişim halinde olmalıyız. Yaptıkları hatalarda rencide etmeden hareket etmeliyiz. Başarılı olduklarında onları motive etmeliyiz. Tüm bu davranış tutumlarını ne kadar yapabiliyoruz? Genel anlamda biz bu duruma gayret gösteriyoruz. Gençlerimiz teknik okullarda ders aldıktan sonra uygulamasını gördüklerinde keyif alabiliyorlar. PLC planlayabildiğinde, işlediği verilerin sonuçlarını gördüğünde mesleğe olan ilgileri artabiliyor. Bu noktada okulların teknik altyapılarının geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğitim kurumlarının sanayiyle olan işbirliklerinin sıcak olması gerektiğine inanıyorum” dedi.