Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2021 nisan sonu itibarıyla Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makina ihracatı 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

"2019 VERİLERİYLE KIYASLIYORUZ"

Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya en fazla Türk makinası alan ülkeler olurken, AB genelindeki artış yüzde 38’e ulaştı.

Sektörün ihracat performansını en net şekilde ortaya koymak üzere 2019 verileriyle mukayeseye devam edeceklerini kaydeden MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Tüketimdeki farklılaşma nedeniyle, küresel imalat sanayi yatırımlarını hızla yeniliyor ve sektörümüz artan talebe yanıt verebilmek için çok yoğun çalışıyor. Yakaladığımız olağanüstü performansın pandeminin baz etkisine dayandığı zannedilmesin. Biz başarımızı, rakiplerimizin tersine ihracat artışı ile kapatmış olduğumuz 2019 yılındaki verilerimizle kıyaslayarak da ortaya koyuyoruz." şeklinde konuştu.

"YÜZDE 17'LİK ARTIŞ SAĞLDIK"

Karavelioğlu, son üç yılın verilerini karşılaştırmalı olarak anlatarak  "Yılın ilk dört ayında 3,5 milyar dolarlık ihracat yaptığımız ilk 10 pazarımıza, geçen yıl 2,5 milyar dolar, 2019 yılında ise 2,9 milyar dolarlık ihracatımız olmuş. Bu ülkelere ihracatımız son bir yılda yüzde 43, son iki yılda yüzde 22 artmış. Ülke bazında daha çarpıcı örneklerimiz var. Son iki yılın artışı İspanya’da yüzde 30; Rusya, İran ve Mısır’da yüzde 50’yi aşıyor. Ukrayna ve Özbekistan’da ise artış yüzde 100 civarında." dedi.

Covid-19 sürecinin yeni iş birlikleri kazandırdığını ve 2020'ye oranla toplan dış satımda yüzde 30'luk bir artış yaşandığına dikkat çeken Karavelioğlu, 2020 yerine 2019 verilerini baz aldıklarını ve 2019'a göre yüzde 17 artış sağladıklarını, bundan ötürü de büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

"KRİZDEN, RAKİPLERİMİZİN İMRENECEĞİ PERFORMANSLA ÇIKACAĞIZ"

İkili ilişkilerdeki birtakım problemler sebebiyle dış satımda sorun yaşayan türbin ve turbojetler ile karantina döneminde lüks tüketim olarak görülen deri işleme makinaları haricinde Covid,19'un etkilerini gideremeyen alt sektör kalmadığına vurgu yapan Karavelioğlu, ilk dört ayda yurt dışına 1,2 milyon tonun üzerinde makina sevkiyatı yaptıklarını ve ürün fiyatlarının uluslararası piyasada yükselmeyi sürdürdüğünü dile getirdi.

Karavelioğlu, "En yüksek performans gösterdiğimiz 10 alt sektörde iki yıllık dış satış artışımız yüzde 20 oldu. Yüzde 37 artan elektrik motoru ve jeneratörleri, yüzde 35 artan tekstil ve konfeksiyon makinaları izliyor. Fakat önemli olan topyekûn bir performansla 2019 rakamlarımıza 1,3 milyar dolar ilave etmemiz ve bu felaketten başarıyla çıkmakta oluşumuzdur. Önceki kriz dönemlerinde olduğu gibi bu süreci de bütün rakiplerimizin gıpta edeceği bir performansla tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

"İŞ BİRLİKLERİMİZLE PAYIMIZI SÜREKLİ ARTIRIYORUZ"

AB, ABD ve Çin üçgeninde yaşanan gelişmelerin kendilerini yakından ilgilendirdiğini aktaran Karavelioğlu, sektörün Avrupa'ya mal satmayı amaçlayanlar için stratejik bir önemi bulunduğunu, sektörün yükselen performansıyla krizleri lehine çevirmede başarısına dikkat çekti.

Covid-19 pandemisi nedeniyle Fransa, İspanya, İtalya gibi Güney Avrupa devletlerindeki sorunların devam ettiğini belirten Karavelioğlu, Türk makina sektörünün bölgede artan faaliyetleriyle, sınai ve teknolojik iş birliklerinden aldığı payı devamlı olarak artırdığını ifade etti.

Geçtiğimiz sene 11 milyar dolara ulaşan dış ticaret açığının 2021'in ilk çeyreği sonunda yüzde 29 artarak 2,8 milyar dolara kadar yükselmesini kaygı verici bulduklarını söyleyen Karavelioğlu, sektörün karşılaştığı en büyük tehlikenin Batıdan gelen kredili mallardan ziyade Doğudan gelen dampingli ve düşük teknolojili mallar olduğunu vurguladı.

 Türkiye'nin dünyanın en büyük makina pazarlarından biri olduğunu ancak petrol alır gibi makina ithal etmeyi sürdüremeyeceklerini ifade eden Karavelioğlu, "Türkiye’ye makina satmak isteyenler gelsin burada imalat yapsınlar istiyoruz ama ithalata bu kadar açık bir sektörün yatırım çekmesi mümkün olamıyor" diyerek sözlerini tamamladı.