Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 2021 ilk çeyrek sonunda serbest bölgeler dahil olmak üzere toplam makina ihracatı 5,4 milyar dolar oldu.

AB ÜLKELERİNE DIŞ SATIMDA ARTIŞ YAŞANDI

Covid-19 vakaları nedeniyle üretimde yüzde 14’e yakın gerileme yaşayan Avrupa ülkeleri, ilk çeyrekte Türkiye'den makina alımına devam ederken, Türkiye'nin AB geneline makina ihracatının yüzde 22 arttı.

Söz konusu dönemde Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya gibi makina imalatında güçlü ülkelere gerçekleştirilen dış satımda yüzde 23,3 ile yüzde 37,6 arasında değişen artışlar meydana geldi.

"AVRUPALI İMALATÇILAR HER FIRSATTA TÜRK MAKİNASI ALDI"

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ABD'ye yapılan dış satımın da olumlu seviyeye döndüğü süreçte bilhassa vaka artışlarına rağmen Avrupa ülkelerindeki yüksek artışın önemini vurguladı.

İçinde bulunduğumuz dönemin imalatına kesintisiz devam eden rekabetçi sektörler açısından büyük fırsatlar barındırdığını kaydeden Karavelioğlu, "Biz şu ana kadar bu fırsatları çok iyi değerlendirerek olağanüstü bir performans ortaya koyduk ve geçen yıl salgın öncesi dönemi de kapsayan ilk çeyreğe göre bu yıl yüzde 15 artış sağladık. Henüz salgının baz etkisi başlamadan elde ettiğimiz bu veriler, büyük bir başarı göstergesi oldu ve ilk çeyrekte özellikle Avrupa Birliği'ne yağmur gibi Türk makinesi yağdı. Birçok ülkede sınai üretimin düşük seviyelerde seyretmesine rağmen, Avrupalı imalatçılar ellerine geçen her fırsatta Türk makinesi aldı." dedi.

"750 MİLYON DOLAR GEÇMEYİ BAŞARDIK"

Geçtiğimiz senenin ikinci yarısından itibaren başlayana talepteki artışın AB genelinde sürekliliğini sağlamak adına "Türkiye'nin Makinecileri" markasıyla kararlı bir şekilde hedefe yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karavelioğlu, "Özellikle Almanya'daki sektör temsilcileri, yöneticileri ve medya kuruluşları ile çok güçlü ilişkilerimiz var. Dönemsel ihracat performansımızı duyurduğumuz aylık bültenlerle sektör platformlarında geniş yer buluyoruz ve Avrupalı iş ortaklarımızdan büyük ilgi görüyoruz. Onların Türk makinalarına ilgi ve ihtiyacını daha fazla değerlendirerek bu yılı bir sıçrama yılına dönüştürmek istiyoruz." diye konuştu.

Mart sonunda 2019 yılı ihracat rakamını 750 milyon dolar aşarak, baz etkisinin görünür hale geleceği ikinci çeyreğe büyük bir moralle başladıklarına dikkat çeken Karavelioğlu, 2021 yılsonuna kadar belirledikleri 20 milyar dolar hedefe, ilk çeyrekte serbest bölgelerle birlikte 5,4 milyar dolarlık performans baz alınarak kolayca ulaşabileceklerine inandıklarını söyledi.

"DÖNÜŞÜM TRENDLERİNİ GÜNDEME TAŞIMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

MAİB'in yurt dışı tanıtım çalışmalarına ilişkin bilgiler de paylaşan Karavelioğlu, dönüşüm trendlerini Türkiye'nin gündemine taşımayı devam edeceklerinin altını çizdi:

Mart ayında INTEC dijital fuarına Almanya’nın doğu eyaletlerindeki partnerimiz VEMAS İnovasyon Birliği ile birlikte katıldık. Bu ay da Hannover Sanayi Fuarı'nda Türkiye’yi temsil ediyoruz ve Alman makine işletmelerini ülkemizde yatırım yapmaya çağırıyoruz. Hannover Fuarı teknoloji üreten sektörler için buluşma noktası. Bundan tam 10 yıl önce Endüstri 4.0 kavramı yeni bir konsept olarak, ilk defa Hannover'de dünyanın görüşüne sunulmuştu. İmalat sanayi, bütün dünyanın meselesi haline gelen yeşil mutabakatın da etkileriyle hızla dönüşüyor. Kısa zaman içinde Endüstriyel Yapay Zeka, Uç Bilişim ve Timrobotik konularını tartışacağız".

Sanayinin ve makine sektörünün dijital gelişimini hızlandırmak üzere, Dijital Terimler Kılavuzu’nu çevrim içi hizmete sunduklarını da hatırlatan Karavelioğlu, dijital kılavuzu güncellemeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.