Teknolojik gelişmeler, birçok alanda artık yavaş adımlarla ilerlemeye izin vermemektedir. Makina tasarımı; ergonomi, verimlilik, maliyet ve sürdürülebilirlikle ilgili bütün proseslerin analizi ve optimizasyonunu da birlikte kapsamaktadır. 

“SMART ENGINEERING”
Makina imalatında zaman ve mekan değerli birer unsur olduğundan, en ince ayrıntılarına kadar düşünülerek tasarlanan, küçük kurulum alanları gerektiren ve yüksek oranda işlevsellik sunan makina konseptleri puan toplamaktadır. Bu sayılanlar, komplike bir elektrik tesisatını gerektirir. Push-in bağlantılı geçiş klemensleri, proses zincirinin sonunda yer alan elektrik panocusuna, çok sayıda fonksiyona, müthiş bir kullanım kolaylığına ve bağlantı hızına sahip olan bir kablo bağlantı sistemi sunuyor. 
Push-in bağlantılı geçiş klemensleri, sıkıştırma yaylarının prensibiyle çalışıyor yani, kontak yayı, iletkeni, elektriği ileten bakır raya doğru itiyor. Yayın özel yapısı, tek telli ve yüksüklü çok telli kabloların, alet kullanılmadan doğrudan bağlanmasını olanaklı kılıyor. Makina veya ünitede zor ulaşılan veya dar yerlerde, kabloların alet kullanılmadan bağlanabilmesi büyük kolaylıktır. Yapılması gereken sadece kablonun klemens üzerindeki bağlantı noktasına itilmesidir. Phoenix Contact, sıkıştırma yayı prensibinin avantajlarından, 30 yılı aşkın bir süredir faydalanıyor. Push-in bağlantılı geçiş klemensleri, bununla da kalmayıp, daha iyi bir ergonomi de sunuyor. Kablo bağlantı süreleri azaldığından, pano işçiliği çok daha kısa sürede bitirilebiliyor. 

3,5 MM GENİŞLİK İLE YER YARATIYOR 
Makina kablajında, düşük kesitteki sinyalizasyon ve kontrol kablolarının bağlantı işi kilit bir rol oynuyor. Sürekli artan makina fonksiyonlarıyla birlikte artan sinyal yoğunluğu, panocuları, kablajı çok dar alanlara sığdırmak zorunda bırakıyor. Push-in bağlantılı geçiş klemenslerinin mevcut ürün ailesine ilaveten, 3,5 mm aralık genişliğine sahip tipleri mevcuttur. Bu ürünler özellikle kontrol devreleri ve sensör/aktuatör kablolarının bağlantı işleri için uygunluk arz ediyor. Uygulamada, düşük güçlerde, normalde, 0,14 ila maks. 1,5 mm² iletken kesitleri kullanılır. 5.2 mm genişliğe sahip klemensler yerine 3.5 mm genişlikli bu yeni seri klemensler kullanılarak, panonun içinde belirgin ölçüde (yüzde 30) yer kazanılabilir.
Push-in bağlantılı geçiş klemenslerinde klemenslerin yerine takılmaları için gerekli olan güç benzer ürünlere oranla yüzde 50 daha düşük olduğundan, 0,25 mm² üzerindeki çok telli iletkenler dahi, alet kullanılmaksızın kolayca bağlanabiliyor.  İletken, uygun bir aletle klemens üzerindeki turuncu butona basılarak açılabiliyor.

TAM YALITIMLI YAPI
Push-in bağlantılı geçiş klemensleri ürün yelpazesinin tamamında bulunan, turuncu buton vasıtasıyla hemen ayırt edilebilmektedir. Bu sayede iletkenin nereye takılacağı hataya meydan vermeyecek şekilde açıkça anlaşılabilir. Bu özellik sayesinde, olası kablaj hataları minimuma indirilmektedir.
Klemensler üzerindeki buton güvenlik açısından da bir avantaj oluşturuyor. Gerilim altındaki çalışmalar, her ne kadar standartlar ve kazadan korunma mevzuatlarına aykırı olsa da, ne yazık ki uygulamada her gün yapılıyor. Push-in buton elemanı, iç tarafta yer alan gerilim altındaki kontak elemanlarını, tornavidadan izole ederek gerilim altında olan komponentlerle temas edilmesini engelliyor. Bütün ölçüm ve test işlemleri için, her potansiyelde en az bir adet test noktası bulunuyor. 

TAK VE KULLAN
Fiş soketli çözümler, modüler makina konseptlerinde, devreye alma, servis ve taşınmada önemli avantajlar sunuyor. Standart klemenslere ilaveten burada da yine, genişlikleri 3,5 mm olan fişler ve klemensler bulunuyor. Varyasyonların hepsi, kombine edilebiliyor ve fişler karıştırılamayacak şekilde kodlanabiliyor. Fiş-soketli topraklama klemensleri de, IEC 60204-1 Makine Güvenliği Standardı’nın yüksek gerekliliklerini yerine getiriyor. Parmakla dokunmaya karşı emniyetli klemensler, BGV A2'ye uygun olarak tasarlanmıştır. Push-in teknolojili COMBI ailesinin 24 A'ya kadar varan akım taşıma kapasitesine sahip ürün yelpazesinin tamamı, sinyalizasyon kablolarının bağlantısına uygundur. Aksesuarlar, fişleri ve vibrasyonlara karşı koruma sağlayan kilitleme sistemlerini içerir. 
Bütün varyasyonlar için geçme kilitleme sistemine sahip kablo mahfazaları mevcuttur. Sağlam plastik mahfazalar, DIN 50262 ile DIN 60512 normlarından başarıyla geçmiştir. Mahfazalar, çeşitli çaplarda kablolar ve çeşitli adette kutuplar için bükülme emniyetine de sahiptir. Ekranlı kablolar, konforlu bir şekilde, büyük yüzeyli entegre metal mesnetler üzerinden geçirilebilir. Koruyucu mahfazanın 2 ila 15 kutuplu tipleri bulunuyor. 
 

Yazar: Phoenix Contact Türkiye Endüstriyel Bağlantı Teknolojisi Ürün Yönetmeni Sevgi Başak Gürsoy