Türk makina sektörü yalnızca mart ayında 1,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. 2019 yılının ilk çeyreğinde toplam ihracatı 4,3 milyar doları aşan makina sektörü, son dönemlerdeki ekonomik belirsizliklerine rağmen ihracatının yaklaşık yüzde 55’ini gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkeleri ile temasını artırdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Makine İhracatçılar Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, İngiltere ve ABD’de yüzde 18'e varan ihracat artış oranını, ileri sanayi ülkelerinin tamamında ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

MİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye’nin en büyük makina ihracat pazarı olan Almanya’nın dahi sanayi üretiminde belirgin bir yavaşlamaya girmesine karşın Türkiye’nin 2019 yılı ilk çeyreğinde toplam ihracatını yüzde 4,4 oranında artırdığını kaydetti. Karavelioğlu ayrıca yurt dışı makina ihracatının yüzde 17 artmasına rağmen bunun istendiği ölçüde ihracat bedeline yansımadığını da belirtti. 
Dünya ticaretinin yönünü belirleyecek olan iki büyük belirsizliğin etkilerinin büyük bir hızla derinleştiğine vurgu yapan Karavelioğlu, AB-Büyük Britanya ve ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının sona erdirilmesiyle ve anlaşmalı Brexit konularındaki müzakerelerin uzamasıyla birlikte dünya ekonomisinin beklentilerin üzerinde bir yavaşlama göstermesine neden olduğunu söyledi. Global ekonomiye dair büyüme tahminlerinin yüzde 2,6’ya kadar indirilmesinin, yatırım malları üzerindeki baskıyı artırdığının altını çizen MİB Başkanı, Türkiye’de sanayi üretiminin, kapasite kullanım oranlarının ve güven endekslerindeki gerilemelerin yataya dönmekte olduğunu gözlemlediklerini de sözlerine ekledi. Karavelioğlu ayrıca seçim sürecinin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin yeniden ekonomi gündemine döneceğine inandıklarını da ifade etti.

“MAKİNA FİYATLARI DÜŞÜYOR”

Döviz kuru artışının makina ihracatı alanındaki ana Pazar olan Almanya’ya yapılan ihracat rakamlarını yüzde 11 azaltmasına ve buna bağlı olarak hedeflenen ihracat artışının sınırlandığına vurgu yapan Karavelioğlu, tüm dünyada makina imalatçılarının tekno-ekonomik kapasitelerini doldurabilmek için fiyat düşürmek zorunda kaldıklarını söyledi. Karavelioğlu ayrıca global arenada güçlü bir oyuncu haline gelen Türk makina imalatçılarının da bu durumdan oldukça etkilendiğinin altını çizdi.

“İhraç edilen makinalardaki tonaj artışları, iş ve inşaat makinalarında yüzde 43 arttı. Bu oran tarım makinalarında yüzde 38, jeneratör ve motorlarda ise yüzde 32 oldu ancak toplam makina ihracat geliri artışı yüzde 4,4 oranında kaldı.” diyen Karavelioğlu, 2019 yılı ilk çeyreğinde ihraç ettikleri makina tonajı oranının yüzde 17 artarak 750 bin tona ulaştığını da söyledi. Tüm bu artışlara karşın ortalama kilogram ücretinin son beş çeyrekte aşamalı olarak 6,3 dolar civarından 5,6’ya kadar gerilemesinin iç pazarda daralmaya neden olduğunu belirten Karavelioğlu, miktar etkisiyle de olsa sektörü kısa zamanda sağlıklı bir şekilde büyütmenin tek yol göründüğüne dikkat çekti. Karavelioğlu ayrıca bu dönemde en önem verdikleri konunun; büyüyen pazarlardaki paylarını artırmak olduğunu da ifade etti.

“ÜRETİCİMİZ KRİZİ FIRSATA ÇEVİRECEK”

Gelişmiş olan ülkelerin neredeyse tamamının makina sektöründeki mevcut payını artırmayı başardığını ancak Almanya’daki gerilemeden etkilenmemelerinin olanaksız olduğunu vurgulayan Karavelioğlu, Türkiye’deki çalışmaları kesinlikle aksatmayacaklarının altını çizdi. Üreticilerin bu kriz ortamını fırsata çevireceğinden emin olduğunu da belirten Karavelioğlu ayrıca Alman sanayicilerin son iki çeyreklik zamanda eksilen siparişlerinin makina teçhizat yatırımlarını kısmalarına neden olsa da potansiyellerinden en faydalı şekilde yararlanan Türkiye’deki medyanın üreticilere ilgisinin artarak devam ettiğini söyledi.