Makina ihracatı, 2019 Ekim ayına göre yüzde 6,5 artış sağlayarak 1,7 milyar dolara ulaştı ve tarihin en yüksek ekim ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Sektör, 2020 yılının ilk 10 ayı sonunda ise toplam ihracatını 13,7 milyar dolara taşıdı.

"YÜZDE 10'UN ALTINA ÇEKTİK"

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, pandemiye rağmen yaz döneminde gelen siparişlerin itici güç olduğunu, Almanya, ABD, İngiltere ve İtalya gibi en büyük ihracat pazarlarındaki ihracat düşüşünü yüzde 10'nun altına çekmeyi başardıklarını söyledi.

"İMALAT SÜRDÜKÇE, YENİ SİPARİŞLER GELECEK"

Hedefledikleri pazarlarda topyekün bir kapanma yaşanmaması halindei 2020 sonunda 2019 rakamlarına yaklaşacaklarını dile getiren Karavelioğlu, “AB ülkelerinde pandemide ikinci dalganın etkisiyle kısmi bir kapanma yaşanıyor. Vaka sayılarına bağlı olarak kısıtlamalar artabilir fakat Noel tatiline kadar fabrikaların faaliyetlerini sürdürecekleri anlaşılıyor. Sonrası için endişeler olsa bile bu pazarlarda imalat süreçleri devam ettiği müddetçe, yeni siparişler gelecektir" ifadelerini kullandı.

Üçüncü çeyrekte hızlanan talebi kalıcı hale getirmek adına yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade eden Karavelioğlu, Almanya'da 10 bini aşkın firmaya direkt olarak ulaştıkları bilgisini vererek onlara iş birliği ve dayanışmanın önemini anlattıklarını, Türkiye’nin Makinecilerinin yurt dışında büyük ilgiyle karşılandığının altını çizdi.

"1 SENT BİLE DÜŞÜRMESİNE İZİN VERMEDİK"

Çin'in ülkesindeki işletmelere büyük destekler vererek önemli ölçüde kapasite fazlası oluşturduğu ve dengesiz biçimde sunduğu örtülü destekler ve finansman gücüyle rakiplerini saf dışı bırakmalarına yardımcı olduğu dönemde Türkiye’nin Makinecileri marka gücünü korumak için büyük çaba sarfettiklerine dikkat çeken Karavelioğlu, pandemi koşullarının ortalama ihracat fiyatlarını 1 sent dahi düşürmesine izin vermediklerine vurgu yaptı.

Karavelioğlu'nun konuşmasından diğer satırbaşları ise şu şekilde oldu:

- "Cari açığı kapatmanın sadece ihracatı artırmakla mümkün olmayacağını görmeliyiz."

- "Doğuya mal almaya değil, mal satmaya gitmenin yolunu bulmalıyız"

- "Türkiye’de en çok ihracatçısı bulunan mal makinadır"

- "Rekabet gücü, imalatta olduğu gibi ihracatta da ölçekle sağlanır"