Makine İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Kutlu Karavelioğlu, uzun bir aranın ardından makinaların birim fiyatlarını artırmayı başardıklarını, ocak ayı sonunda elde edilen yüzde 7 ihracat artışında makinaların 2018 değerlerine geri dönmesinin önemli katkısı olduğunu söyledi. 

Karavelioğlu, iki bileşenli artışın 2030 hedeflerine yönelik güvenlerini de tazelediğini ifade etti.

“TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK ŞART!”

Türkiye’nin ileri teknolojili dönüşümünde 2019 yılının önemli bir dönemeç olduğunu ve kamunun hemen bütün strateji planlarında odak sektör olarak makina sanayiine yer vermesinin kendilerine sorumluluk yüklediğini ifaden eden Karavelioğlu, planlarının başarıya ulaşmasını Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı açısından şart olduğunu vurguladı.

Bu konudaki adımları Dış Pazar Strateji Raporu’nda ele aldıklarını dile getiren Karavelioğlu, çalışmayla Türkiye’nin küresel pazar payını ivedilikle artıracak öneriler geliştirdiklerini kaydetti.

Karavelioğlu, kayıt dışıyla mücadelede pilot sektör olmaya hazır olduklarını, ayrıca ihracatın ve ihracatçının finansmanının önemli olduğunu, bu konunun çözülmesinin ölçek büyütücü bir etkisi olacağını belirtti.

YÜZDE 75 İLE REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Makina sektörünün 2019 verileri ele alındığında, dış ticaret açığını 5 milyar dolar düşürmeyi başaran sektör, ihracatın ithalatı karşılama oranında ise yüzde 75,8 ile rekor seviyeyi gördü.

Ocak ayını 1,4 milyar dolar ihracatla kapatan sektör, Ocak 2020 sonu itibarıyla son 12 aylık ihracatını ise 19 milyar dolara taşıdı.

Makinaların kilogram başına ortalama birim fiyatı ise, 5,7 dolara yükseldi.