Türkiye Makina Federasyonu (MAKFED), Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) ve TOBB Türkiye Makine ve Teçhizatı İmalatı Meclisi iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Makina Sektörüne Koronavirüs Etkileri ve Tedbirleri Değerlendirme Anketi” konulu anket raporunun altını fazını kamuoyu ile paylaştı.

YILIN GENELİ DEĞERLENDİRİLDİ

Makina imalat sektöründe çalışan firmaları temsil eden 20 derneğin çatı kuruluşu MAKFED, her ölçek ve alt sektörden üye firmaların katılımıyla pandeminin ekonomiye ve çalışma hayatına etkileri ve alınan tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdiği seri anketlerin altıncısını 4 Mart 2021 tarihinde yayımladı.

Anketlerin 12-17 Şubat 2021 tarihlerinde icra edilen altıncı fazında, ilk beş anket sonuçları ile değişimin izlenmesinin yanı sıra 2020 yılının genel bir değerlendirilmesi yapıldı.

Raporun ilk fazı 6 Nisan’da, ikinci fazı 4 Mayıs’ta, üçüncü fazı 25 Haziran’da, dördüncü fazı 31 Ağustos’ta, beşinci fazı ise 30 Kasım'da paylaşılmıştı.

HANGİ KONULAR ÖNE ÇIKTI?

Toplam 35 sayfadan oluşan anket raporunda şu konular öne çıktı:

- Firmaların hazır değerler imkanlarındaki iyileşme devam ederken, hala yüzde 30 civarındaki firmanın hazır değerler/kısa vadeli borç oranı yüzde 50’nin altında olup borç/öz kaynak oranı ise yüzde 50’nin üzerindedir.

- Firmaların yaklaşık yüzde 80’ninin ürünlerindeki yerlilik oranı yüzde 50’nin üzerindeyken, yüzde 40’ında ise bu oran yüzde 70 ve üstüdür.

- Pandemi döneminin yaşandığı 2020 yılı aşılıp Şubat 2021’e gelindiğinde, sorunların başında kur hareketliliği, likidite problemi ve seyahat engelleri gelmektedir. Ödemeler dengesindeki bozukluklar, pandeminin küresel etkilerine bağlı olarak gelişen ara girdi fiyatları artışı kadar arz sorunları ile ihracatı zorlaştıran navlun maliyetleri ve operasyonları güncel odaklanması gereken sorunlar olarak ifade edilmektedir. Faizlerin yükselmesi ve devreden KDV alacakları finansmana erişimi zorlaştıran unsurların başındadır.

- Gelir ve kurumlar vergisi oranların düşürülmesi, SGK ödemelerinde kolaylıklar sağlanması, kamu alımlarıyla sanayinin desteklenmesi ve kamu alacaklarının hızlandırılması önerilen öncelikli tedbirler arasında yer almaktadır.

MAKFED’in 6. faz raporuna buradan ulaşabilirsiniz.