MAKFED Makine Zirvesi Yazılım ve Donanım Yönüyle Makine Sektörü oturumunda önemli isimleri ağırladı. YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş’in Başkanlığını yürüttüğü panele, Ermaksan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, Havelsan Genel Müdürü ve CEO’su Ahmet Hamdi Atalay, TEMSAD Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın ve Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young katıldı. 

YASAD BAŞKANI DOĞAN UFUK GÜNEŞ 

“Yerli ve milli yazılım sektörü çok daha fazla önem arz ediyor. Yerli yazılım sektörü ve yerli makine sektörü buluşarak güçlenmelidir. Geçtiğimiz yıl ticaret hacimlerine bakıldığında Kaliforniya’nın 2.8 trilyon dolar, İngiltere’nin 2,6 trilyon dolar, Teksas’ın ise 1.7 trilyon dolar seviyelerine ulaştığını biliyoruz. Bu rakamlar bize aslında bilginin enerji, petrol gibi hammadde kaynaklarını geçtiğini gösteriyor. Biz YASAD olarak yerli yazılım sektörü olarak makine sektörü ile birlikte iş yapmaya hazırız. Bu noktada özellikle ihracatla ilgili çalışmaları artırmak istiyoruz. 

ERMAKSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI AHMET ÖZKAYAN

“55 yıldır makine sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Makine üreticileri yıllar boyu üretim yaparak aslında makinanın her aşamasını yerlileştirdiler. Önceleri sadece makine yapardık, şimdi ise öyle değil. Şu anda üretilen makinelerin üzerinde çok ciddi bir otomasyon yapısı ve yazılım bulunuyor. Eskiden üretilen makinelerin yerlilik oranları yüzde 90 seviyelerindeyken bugün bu oran yüzde 75’e düştü. Bu da bizim geleceğe daha temkinli yaklaşmamız gerektirdiğini gösterdi. Biz makineciler olarak sürekli yenilik yapmak zorundayız. Yenilik yaparken de kompanent konusuna ağırlık vermeliyiz. Çünkü kompanent konusunda dışarıya bağlı kalırsak ulaşmak istediğimiz hedefleri başaramayız. Biz bu amacımıza ulaşabilmek için 2012 yılında yarı iletken konusunda yatırım gerçekleştirdik. Bu ürünü şimdi hem kendi makinelerimizde kullanıyoruz hem de ihracat gerçekleştiriyoruz.”  

HAVELSAN GENEL MÜDÜRÜ VE CEO’SU AHMET HAMDİ ATALAY

“Havelsan olarak yazılım geliştiriyoruz. Biz vakıf ve misyon şirketiyiz. Baştak TSK olmak üzere devletin kritik altyapıları konusunda dışa bağımlılığımızı azaltmak için yola çıktık ve bugün bu oranı sıfıra düşürdük. Ulaştığımız bu noktayı gururla ifade ediyorum. Adalet Bakanlığı’nın kullandığı UYAP’tan Yüksek Seçim Kurulu’nun kullandığı sisteme kadar tüm yazılımları biz hazırladık. Dolayısıyla sadece TSK için değil, devletin kritik kurumları içinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca dünyanın önemli ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz ve dünya devi markalarla rekabet ediyoruz. Türk mühendisleriyle gurur duyuyoruz.” 

AĞTEKS YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET AĞRİKLİ 

“Biz tekstil makineleri üreten bir işletme olarak yola çıktık ve artık teknoloji üreten bir şirket olarak yolumuza devam ediyoruz. 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Enerjimizin önemli bir kısmını müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermek için ayırdık. Özellikle tekstil ürünlerini daha fazla hız, daha az hata ve daha az iş gücüyle üretmek istiyorlardı. Biz işe ölçme yaparak başladık ve bugün tüm beklentileri karşılayacak makineler ürettik. Makine sektörü donanım ile ilgili herhangi bir sorun ile karşılaşmıyor ancak yazılım ile ilgili daha büyük beklentilerimiz bulunuyor.     

AKINSOFT YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. ÖZGÜR AKIN 

“Tekerliğin icadından sonra dünyadaki en büyük ikinci devrim gerçekleşti. Bu değişim global arenada farklı isimlerle anılıyor. Bazıları dijital dönüşüm diyor, bazıları Endüstri 4.0 diyor. Türkiye böylesine güçlü bir devrimi kaçırırsa üçüncü dünya ülkesi olarak anılacaktır. Biz Türkiye olarak öncelikle daha önce yaptığımız hataları doğru tespit etmeliyiz. Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Kirkor Divarcı gibi önemli isimleri hatırlayarak onların yaptığı önemli icatları unutmamız ve onların icatlarına yeterince değer veremediğimizi bilmemiz gerekiyor. İnsanlık artık teknolojiden korktuğu bir noktaya geldi. Bugün büyük veri konuşuluyor ancak ne olduğu tam olarak anlaşılamıyor. Savaşlar değişti ve eskiden yapılan sıcak savaşların yerini teknoloji savaşları aldı. Dünya ortalamasında robotların kullanım sayısı artmaya başladı. Biz Akınsoft olarak öncelikle Akıncı serisini geliştirdik ve 24 ülkeye ihracat gerçekleştirmeye başladık. 10 yıllık Ar-Ge çalışmalarımızın neticesinde yüzde 90 yerlilik oranıyla servo motorlarını üretmeye başladık. Ada serisi robotlarımızla birlikte 2014 yılından sonra rotamızı servis robotlarına çevirdik. Havalimanlarımızda robotlarımızı kullanmaya başlayacağız.”