MAKFED ve TOBB Türkiye Makine ve Teçhizatı İmalatı Meclisi iş birliği ile gerçekleştirilen “Makina Sektörüne Koronavirüs Etkileri ve Tedbirleri Değerlendirme” konulu anket raporunun ikinci fazı 4 Mayıs’ta kamuoyu ile paylaşıldı.

Anket soruları, iki günlük katılım süresi dahilinde MAKFED üye dernekleri ve Türkiye Makine ve Teçhizatı Meclisi aracılığıyla, makina ve aksamları imalatı yapan firmalara gönderildiği ve 361 cevap alınırken, katılım sayısının birinci anket ile benzer bir profile ulaştığı bildirildi.

İLK ANKET İLE KIYASLANDI, YENİ TESPİTLERDE BULUNULDU

Sonuçlar, 31 Mart’ta gerçekleştirilen ilk anket sonuçları ile kıyaslandı ve bazı yeni tespitlerde bulunuldu.

Anket sonuçlarında ani düşen talebe bağlı olarak finansal akışın sekteye uğraması kaynaklı likidite sorunu ve istihdamı sürdürme gayreti firmalar üzerinde kendini gösteren en belirgin etkiler olduğu ve bu bağlamda alınan finansal tedbirlerin etkin şekilde uygulamaya geçirilme beklentisinin ve talebin bulunduğu ifade edildi. 

Ayrıca sorun ve yeni tedbir olarak ortaya konulan konular arasında, sektörün mücbir sebep koşulu altına alınmasının yanı sıra diğer imalatçı sektörlerle birlikte muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin nisan, mayıs ve haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesi imkanından yararlanılması olduğu belirtildi.

FİRMALARIN %20’Sİ NORMAL, %15’İ DÜŞÜK KAPASİTEYLE ÇALIŞIYOR

Raporda şu maddeler öne çıktı:

  • Firmaların ancak yüzde 10’u ihracat yapmazken sektör, firma ölçekleri büyüdükçe artan oranda ihracat yönüne sahiptir. Firmaların yüzde 40’ının cirolarının yarısından fazlası ihracat kaynaklıdır.
  • 2020’nin ilk çeyreğinde ciro kaybı yaşayan firmalar artış yaşayanlardan fazla iken bu durum kendini ihracatta daha belirgin hissettirmektedir. Ciro ve ihracattaki azalış oranlarının artış oranlarından daha fazla olduğu görülmektedir.
  • 3 haftalık dönemde firmaların mamul stoklarındaki artış sürmüş olup firmalara göre değişiklik göstermekle birlikte bu oran 2019 yılı cirosuna göre yüzde 30-40 bandında belirginleşmektedir.
  • Firmaların yüzde 20’sinin normal çalışma seyrinde olmasına karşın, yüzde 15 kadarı ise duruş konumundayken düşük kapasite ile çalışma eğilimi sürmektedir.
  • Bu dönemde elinde hiç siparişi olmayan firma oranı yüzde 10’dan yüzde 18’e çıkarken, 1 ve 3 aya kadar siparişi olan oranlarda da 3’er puan azalma görülmüştür.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR, CEVAPLAR BİRBİRİNE YAKIN

Rapora göre firmaların gelecekle ilgili tedirginliklerinin sırasıyla; ana pazarın açılış zamanı, müşterilerin tedarikçi değiştirmesi ve sağlık gerekçeleri ile satınalma alışkanlıklarının değişmesi ve ihracat pazarları ile ilgili talep bazlı olduğu dile getirildi.

Firmaların tedarikçi kaynaklı ve talep yönlü aksaklıklara ilişkin önümüzdeki üç ay için beklentileri ise küresel salgının gelişimine benzer olan belirsizliği ortaya koyar nitelikte olup; iyileşecek, sabit kalacak ve kötüleşecek cevaplarının oranlarının birbirine yakın olduğu belirtildi.

İkinci faz raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.