Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED), TOBB Türkiye Makine ve Teçhizatı İmalatı Meclisi iş birliği ile gerçekleştirdiği “Makina Sektörüne Koronavirüs Etkileri ve Tedbirleri Değerlendirme” konulu anketin sonuçlarını paylaştı.

Her ölçek ve alt sektörden üye firmaların katılımıyla salgının ekonomik ve çalışma hayatına etkileri ve buna ilişkin alınan tedbirlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan ankete, makina ve aksamları imalatı yapan 357 firma iki günlük katılım süresinde katılım göstererek soruları cevaplandırdı.

“KAPASİTELERİNİ DÜŞÜREREK ÜRETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYORLAR”

Anket sonuçlarına göre, Koronavirüs (COVID-19) salgınının merkez üssünün Avrupa’ya çevrilmesiyle, firmaların sadece yüzde 20’si normal çalışma seyrini sürdürürken, aynı orandaki firmalarda ise toplu duruşlar yaşanıyor. 

Diğer firmaların ise önemli derecede kapasite düşürerek üretimlerini sürdürmeye çalıştığı ifade edildi.

Bunun temel nedeninin firmaların elinde sipariş olmaması veya 1 ila 3 ay içerisinde mevcut siparişleri tamamlama durumuna karşın iç ve dış yeni siparişlerin kesilmesi olarak gösterilirken aynı zamanda firmalarda önemli oranda stoklar oluştuğu da tespit edildi.

“GÖZLE GÖRÜNÜR İŞTEN ÇIKARMA BULUNMUYOR”

Anket sonuçlarında, firmaların ancak yüzde 40’ının tam istihdam ile çalıştığı, diğer personellerin izinli veya kısa çalışır konumda olduğu ancak halihazırda gözle görünür bir işten çıkarma durumunun bulunmadığı ifade edildi.

Firmaların yarıya yakını, kamu sağlığının korunması için bakım, onarım ve satış sonrası hizmetler bakımından çalışma zorunluluğunu tedbirler alarak devam ettiğini ifade ederken, imalat girdilerinin temini ve ihracat sevkiyatlarında önemli sorunlar yaşadıkları dile getirildi.

“6’ŞAR AY ERTELENMELİ”

Değerlendirmede firmaların alınan ekonomik tedbirlerin tamamını olumlu karşıladığı, özellikle kısa çalışma ve finansmana erişim şartlarının iyileştirilmesini önemsediği kaydedildi.

Ancak sektörün mücbir sebep koşulu altına alınmasının yanı sıra diğer imalatçı sektörlerle birlikte Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesi imkanından yararlanılmasının gerekli olduğu vurgulandı.

Raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.