İstanbul'da basınla biraraya gelerek düzenlediği toplantıda konușma yapan Kutlu Karavelioğlu, makina sanayinin 2018 değerlendirmesini ve 2019 hedeflerini açıkladı. "Makina sektörü 2018 yılında ihracatını en çok artıran üç sanayi kolundan biridir." diyen Karavelioğlu, küresel ticaret savașlarının ardında teknoloji savaşlarının yer aldığını belirterek șunları ifade etti: "Türkiye sanayi artık yeni bir sayfa açmalı ve dövizle borçlanarak makina ithal etme anlayıșını tamamen bırakmalı. Makina sektörü pazar büyüklüğü küresel pazar içerisinde yüzde 1,9 seviyelerine kadar yükselen ülkemizin, makina ithalatı sebebiyle 10 milyar dolar dış ticareti açığı vermesini doğru bulmuyoruz. Teşvik mekanizmasının yerli makina ve teknolojiye ayrıcalık tanıyacak șekilde revize edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Makinaların imalatçıları ve üreticileriyle birlikte yurt içinde geliştirilmesi, yerli ve milli olmanın temel unsurudur." 

İHRACATIMIZ ARTIYOR

Konușmasında makina ihracatının yüzde 15,5 arttırmayı bașaran sektörün toplam ihracatının 17,1 milyar dolara ulaștığını söyleyen Karavelioğlu "Dünya pazarında Çin ile birlikte makina ihracatını en çok artıran ülkeyiz. Teknoloji odaklı bir sektörün bu hıza ulașması önemli bir bașarıdır. Yıllık yüzde 15 büyüme hızımızı koruyarak 5 yıl içinde ihracatımızı 2'ye katlamayı ve 2023 yılında 34 milyar dolar seviyesine ulașmayı hedefliyoruz." dedi.

KOBİ'LER ÖZEL MAKSATLI MAKINALARLA BÜYÜYECEK

KOBİ düzeyinde teknoloji geliștiren makine imalatçılarının gelișime katkı sağlayacağını ifade eden Karavelioğlu "KOBİ'lerin yoğun olduğu ülkemizde bu dönem, çok önemlidir. Özel makinalar üretmeye ve niș alanlarda çözüm sunabilecek bir yapımız var. Yatırım ortamında yapılacak iyileștirme, sadece sanayinin değil, ülkemizin önünü açar. Terdarikçi dallarında dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik tedbirler, Türkiye'yi dünyada daha rekabetçi ve daha güçlü bir ülke kılar." dedi.