Redüktör-motor kombinasyonları, otomasyondan metal kesme teknolojilerine kadar birçok branş ve uygulamada kullanılmaktadır. Hem de sorunsuz ve istenen sonuçlara ulaşarak. Ancak makinelerin işlevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmesi için önceden bir dizi gereklilik yerine getirilmiş olmalıdır. Proses zincirinin safhaları kendine özgü talepler getirir ve bu taleplere cevap verecek çözümler gerektirir: planlamadan konfigürasyona, üretimden teslimata, işletim sırasında sunulması gereken servise kadar söz konusu olan çözümler. 

PLANLAMA VE KONFİGÜRASYONDA BAŞARI FAKTÖRLERİ

Her redüktör-motor kombinasyonunun başlangıcında yerine getirilmesi gereken spesifik bir redüktör beklentisi bulunur. Seçebileceğiniz ne kadar fazla redüktör ve ona uygun motor olanağı varsa, en iyi çözüme ulaşma olanağı o kadar yüksektir. Redüktör üreticisinin portfolyosunun geniş olması ve redüktörlerin olabildiğince fazla motorla uyum sağlaması bu önkoşulun yerine getirilmesi demektir. Neugart'ın 2,5 milyon kombinasyon olanağı sunan modüler redüktör yapısı bu beklentiye cevap verir.
Neugart'ın sunduğu bu geniş yelpazede, hedefine ulaştıran bir seçimi ve konfigürasyon sürecini tek tek karşılaştırma yöntemi ile yapmanın mümkün olmadığı çok açıktır. Günümüzde en iyi redüktöre giden yol, akıllı algoritmalar ve araçlarla katedilmektedir. Deneyimli bir satış teknisyeni bu yolla yalnızca birkaç dakika içinde yeni bir redüktör modelini bulup buna ait gerekli dokümantasyonu oluşturarak üretim bölümüne gerekli siparişi ulaştırabilmektedir. 

SUNULAN ARAÇLARLA HIZLI KONFIGÜRASYON

Bu işlemi daha da hızlandırmak müşterinin kendisinin bir konfigürasyon aracı kullanmasıdır. Neugart, ücretsiz seçme ve hesaplama araçları portföyüne Motek 2018 fuarı bağlamında yüksek performanslı ve sezgisel kullanımlı iki yeni yazılım daha kattı: Bunlardan birincisi, güncel versiyonu 4.1 (NCP 4.1) olan Neugart Calculation Program. Bu yazılım, uygulamanın karakteristik değerlerini boyutlandırmak ve bunları kontrol etmekte yardımcı oluyor. İkincisi ise, redüktör ve motorun geometrik uygunluğunu ölçen, CAD modellerini ve veri föylerini hazırlayan Tec Data Finder (TDF). 
Kısaca söylemek gerekirse, TDF, birbirine uygun redüktör ve motoru en kısa sürede ve kolayca bulan ve yalnızca bunları gösteren bir yazılımdır. Bu eşleştirmeyi tüm mobil uç birim cihazlarında da yapmak mümkündür. Seçme sürecine ister redüktörden, ister motordan yola çıkılarak başlanabilir. TDF'nin veri tabanına bilinen tüm üreticilerin 17 binden fazla motoru kayıtlı bulunmaktadır. Beş farklı redüktör yanyana getririlerek birbiriyle karşılaştırılabilir. Farklı teknik veriler farklı renklerle gösterilir, bu şekilde genel bir bakış olanağı sunulur. Bu şekilde hangi redüktörün teknik beklentilere optimum cevap verdiği hemen görülebilir. Konfigürasyon bitirildikten sonra kullanıcı arzu ederse Neugart'tan CAD modellerini ve teknik föyleri isteyebilir. Ayrıca seçimi yapılan kombinasyonların teklifleri de talep edilebilir.

Kullanıcı dostu konstrüksiyon yazılımı NCP ise, söz konusu olan spesifik uygulamaya ilişkin hesaplamaları yapar ve kısa sürede uygun aktarma mekanizmasını bulur. Bu hesaplamalarda temeli yalnızca geniş kapsamlı motor veri tabanı değil, aynı zamanda belirtilen birçok uygulama ve pinyon, kremayer, vidalı mil, kayış, konveyör bant, döner tabla, krank-biyel, sarıcı gibi yük durumları oluşturur. Neticede en iyi redüktör-motor kombinasyonu için kullanıcıya farklı öneriler sunulur. Aktarma mekanizmasının komple tasarlanmasından sonra farklı eksen takımı fiyat ve enerji verimliliği açısından birbiriyle karşılaştırılabilir. Yazılım bunlardan başka tüm hesaplama adımlarının geniş kapsamlı bir teknik dokümantasyonunu ve seçilen ürünlerin boyutlandırılmış çizimlerini ve CAD dosyalarını sunar. Tüm bunlar tasarımcı için katma değer anlamına gelir ve zamandan tasarruf etmesini sağlar.

ÜRETİMDE BAŞARI FAKTÖRLERI

Konfigürasyon tamamlandıktan, sipariş üreticiye ulaştıktan sonra üretici talep edilen redüktörü mümkün olan en kısa sürede üretmek ve müşteriye teslim etmekle görevlidir. Konfigürasyon aracı ile üretim bölümünün arasındaki doğrudan veri aktarımı hem ilk adımları hızlandırır hem de hata oluşmasını önler. Bundan sonraki tüm sorumluluk üretim bölümüne aittir. Dijitalleşme ve yeni yöntemler günümüzde artık verimliliğin arttırılmasında, birkaç yıl öncesine dek düşünmenin bile mümkün olmadığı kadar yepyeni olanaklar sunuyor.

Neugart bu yeniliklerin ışığında makinelerinde otomasyonun daha da yükselmesi ve süreçlerin dijitalleşmesi sonucunda  kuvvetli bir saydamlık yakalamayı başardı. Son derece sık örülmüş bir ağ ortamında, neyin ne zaman üretildiği konusu sürekli bir şeffaflık gösteriyor. Böylece kaynakların da verimli bir şekilde kullanılması mümkün oluyor. 
Branşın günümüzdeki diğer trendlerinden biri de, kalitenin artık standart bir özellik olarak daima öngörülmesidir. Bu şekilde, kısa teslimat sürelerinde geniş bir ürün yelpazesinin sunulması, mutlaka yerine getirilmesi gereken bir talebe dönüşmektedir. Bunun Neugart için anlamı ise, üretim miktarının 2000'den 1 adete düşürülmesi olabilmektedir. Neugart bunun için üretimde gerekli olan esneklik ve verimliliği dahili bir tedarik zinciri ile sağlamaktadır. Tedarik zincirinde; u-biçimli yöntemler, lojistik yük taşıma arabaları, SMED (tekli dakikalarda kalıp değişimi) ve kanban sistemleri gibi optimizasyon potansiyellerini yükselten yöntemler kullanılmaktadır.

Diğer bir başarı faktörü de üretim kapasitesini daima yeterli düzeyde bulundurmaktır. Neugart'ın, dünya genelinde üç stratejik noktada üretim tesisleri bulunmaktadır, bu da nakliye yollarının kısalmasını sağlamaktadır. Şirket, son on iki ay içinde üretim kapasitesini %30 oranında arttırmış bulunmaktadır. Aynı zamanda şirketin Almanya'daki merkezi Kippenheim'da da şu sıralar 10.000 metrekarelik bir alanda yeni bir montaj fabrikasının planlanması devam etmektedir. Tüm bunların yanı sıra, yüksek teknolojilerin kullanıldığı üretim işletmelerinde neticede müşteri memnuniyetini sağlayan en önemli etken, işini adanmışlıkla yapan, yetenekli ve donanımlı çalışanlardır. Sistematik bir şekilde geliştirilen Fabrika Sahası Yönetimi (Shopfloor Management) uygulamasıyla çalışanlar, müşterilerin kısa süreli taleplerine cevap verebilmek üzere farklı bölümler arası yakın işbirliğini mümkün kılan bir ağ sistemi içinde yer almaktadırlar. 

TEDARİK ZİNCİRİ VE İŞLETİMİN İÇİNDEKİ BAŞARI FAKTÖRLERİ

Tam zamanında üretilmiş en iyi ürün bile, ancak doğru zamanda doğru yerde bulunduğunda gerçekten işe yarar bir üründür. Tam da bu nedenle müşteri, ürün ve üretim için gerekli tedarikçi ve makinelere ilişkin tüm temel verilerin doğru ve kesin bir şekilde hazır edilmesi gerekir. İşte bu veriler, bir planet redüktörün dişlileri gibi birbirine tam olarak uyan bir tedarik zinciri sürecini mümkün kılar. Neugart'ın sıkı bir titizlikle yerine getirdiği tüm koşullar, yalnızca çok yüksek bir teslimat hassasiyetini değil, aynı zamanda "24 saatte teslim" gibi çok kısa teslimat sürelerini de garantiler. 
Geniş kapsamlı bir redüktör-motor kombinasyon paketi, tüm bileşenlerin %99,9'dan da büyük bir güvenilirlik karakteristiği ile kullanılacağı yerde çalışıyor olması ile tamamlanmış olmaz. Çünkü bu tür yüksek kapasiteli sistemlerde bile yeri geldiğinde sistemin durma sürelerini önlemek için her bir dakika önemli olabilir. Bu nedenle, güncel iyileştirme çalışmalarımız sırasında servis bölümümüzü de genişlettik. Servis birimimize online formlar üzerinden, telefonla veya e-posta ile 7/24 erişilebilir. Servis birimimizin çalışanları, alınan bir talebin başından sonuna kadar müşterilerimiz için değişmez müşteri temsilcisi olarak kalır, fonksiyon analizlerini ve gerektiğinde onarımı yapar, yapılacak değişikliklerde daima destek sunar. Reklamasyon söz konusu olduğunda hızla yardım sunar, buna paralel olarak şikayetin neden analizini de derinlemesine yapar. Ve yedek parça ihtiyacının çok acil olması durumunda gerekli parça 24 veya 48 saat içinde temin ve teslim edilir. 

SONUÇ

Bir tarafta binlerce motor modeli, öbür tarafta aynı şekilde sayısız redüktör söz konusu olduğunda, redüktör-motor kombinasyonuna yöneltilen beklentilerin ne kadar kompleks olduğu çok kolay anlaşılır. Planlama, gerçekleştirme ve işletme hızında ve bunların verimliliğinde, proses zincirinin her bir noktasında yer alan çok farklı başarı faktörleri etkili olmaktadır. Günümüzde etkin olan bu faktörler, fikrin geliştirilmesinden en uygun ve en iyi çözümün uygulanmasına kadar geçen uzun süreleri artık tarihe karıştırmış bulunmaktadır.