Aşırı hızlı lazer dolgu kaynağı EHLA sadece Almanya, Çin, Arjantin, İngiltere ve Hollanda’da değil, Türkiye’de de beğenileri topladı. EHLA ve yeni HighNo özel nozzel ile yeni pazarları fethetmek isteyen Bilsing Automation’ın Türk iştiraki, Fraunhofer Lazer Teknolojisi Enstitüsü ILT‘nin ve endüstri ortaklarının inovasyonlarını tercih etti.

OTOMASYONLU TESİSLERDE HIZLI ENTEGRASYON 

Fraunhofer ILTde 2012’den beri aşırı yüksek hızlı lazer dolgu kaynağı olan EHLA’yı yoğun bir şekilde araştırdı. Burada lazer, toz parçacıklarını daha erime banyosunun üzerindeyken eritmeye başlıyor. Dakikada 500 metreye kadar bir hız ile kaynağı verimli kullandığını ve aynı anda ekonomik bir şekilde 25 ila 250 mikrometre inceliğinde katmanlar uygulayan hızlı ve güvenilir yöntem uyguladığını kanıtladı. Bu yöntem sayesinde sürekli yeni uygulama alanları keşfediyor. Bu yöntem sayesinde sürekli yeni uygulama alanları fethediliyor. En son öne çıkan, yapı platformunun aşırı hızlı bir şekilde paralel kinematik olarak sabit lazer işleme başlığına sahip üç doğrusal tahrik tarafından hareket ettirildiği 3D-EHLA sistemidir. Ancak seri kullanım, kullanıcıların güvenli, hassas ve son derece güvenilir bir şekilde EHLA ile çalışabilmeleri için kolay değiştirilebilen yeni bir Nozzel teknolojisi gerekiyor. Bunun için şimdiye kadar kullanılan Nozzlere değerlendirmek gerekiyor. Lazer dolgu kaynağında (LMD) uygulama durumuna bağlı olarak çeşitli toz Nozzel kullanılıyor. Ulaşımı zor alanlarda, toz huzmesini yandan lazer ışınına yönlendiren yanal toz Nozzle kendini kanıtladı. Ayrıca koni şeklinde demet halinde bir toz-gaz ışını oluşturan koaksiyel toz Nozzle, yön açısından bağımsız olarak çalışıyor. Özellikle otomasyonlu tesislerde kaplama ve katkı hazırlamaya yönelik entegrasyon için uygundur. 

KOAKSİYEL MEME GELİŞTİRDİ 

EHLA, son derece kaliteli toz besleme Nozzlere ihtiyaç duyuyor. Parçacıkları lazerin ışınında eritmek için, parçacık uçuş yolunun ve hızlarının kesin bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Toz akışındaki en küçük sapmalar dahi, uygulanan katmanlarda yetersiz katman kalınlığı veya katman arızaları gibi iyi olmayan sonuçlara neden oluyor. Fraunhofer ILT, bundan dolayı lazer teknolojisi için Aachen'den HD Sonderoptiken şirketi ile birlikte bir koaksiyel meme "HighNo (High Quality Powder Nozzle)" geliştirdi. Bu meme, konik veya halka şeklindeki toz-gaz ışınını belirlenmiş bir mesafeyle iş parçasına yönlendiriyor. Hassasiyet, uygulamaya bağlı olarak yüzde 95’e varan toz etki dereceleri sağlamaktadır. Nozzeler kendini kanıtlamış bakır alaşımdan klasik bir şekilde üretilip ardından ultra hassas bir şekilde işlenmektedir. Koaksiyel toz Nozzle bir diğer Nozzle gövdesinden ve ayrıca, monolitik yapıya sahip, iç ve dış koni arasında belirlenen bir boşluk üzerinden iki konik şeklindeki küre ile tozu ileten bir toz ucu modülünden oluşmaktadır. Yeni üretim süreci sayesinde her koni aynı toleransa sahiptir. Böylece diğer Nozzelar, değişimden sonra normalde alışılmış olan zahmetli ayarlama işine gerek kalmaz. Akışı tutarlı bir şekilde ayarlayabilmek için yüzey kalitesi talebi yüksektir. Nozzel hem boşluk ölçüsü hem de aşınmaya karşı dayanımı, müşteri isteğine ve uygulamaya göre bireysel olarak uyarlanabilir. Fraunhofer ILT’de "Laser Material Deposition - Coatings & Functional Layers" grubundan ekip lideri Matthias Brucki iyi haberi duyurdu: "HighNo Nozzeler, monolitik yapısı sayesinde hiçbir kalite kaybı olmadan bir ila iki dakika içerisinde yeniden donatılabilir. Yeni Nozzel bu yıldan beri seri üretimdedir."  

"TÜRK HAVA YOLLARI'NIN TAŞERONU HALİNE GELDİK"

Attendorn'da bulunan Bilsing Automation GmbH'nın Türk iştiraki olarak sadece Pres üretim hatları – Gövde üretim hatları taşıma kolları, Vantuzlar, Komposite otomasyon taşıma kolları teknolojisi, Kalıp ve fikstür teknolojisi üretmekle kalmayıp, aynı zamanda bu ürünleri de üreten ve Bursa'daki Bilsing Automation Tic. Ltd. Şti. de Gurubun ‘Lazer Teknoloji Merkez’ olmakla birlikte EHLA teknolojiyi ve yeni Nozzelı Türkiye ye ilk getiren ve deneyen firma olmuştur. Otomotiv sektörüne Kalıpları lazerle sertleştirilmesi ve uçak sanayisi için titanyum Ti-6Al-4V’den üretilmiş zorlu yapı parçalarının lazer dolgu kaynağı (LMD) üzerinden Fraunhofer ILT ile uzun yıllara dayanan bir iş birliği oluştu. Şirketin genel müdürü Salih Ersungur, "Şu anda, Boeing marka uçakların iniş takımları için titanyum O-ring'leri de bu yöntemle tamir eden, Türk Hava Yolları'nın taşeronu haline geldik", diye gurula açıklıyor. Aachen’deki inovasyonlara olan merak gün geçtikçe arttı. Neticede şirket 2019 yılının ikinci yarısında EHLA’yı devreye aldı. Ancak tek bir torna makinesini dönüştürmedi. Aynı zamanda sürülebilir bir robotu lazer ışını kaynağı, EHLA işleme kafası ve toz besleme sistemi ile donattı. Sonunda test için başka bir şirketin CNC makinesinde kullanılan mobil bir EHLA istasyonu ortaya çıktı. "Üzerindeki çeneli aynaya bir fren diski taktım," diye bilgilendirdi Ersungur. "Ardından robotu, prensip olarak, torna tezgâhı ile neredeyse senkronize çalışacak şekilde konumlandırdık ve programladık." İlk test çalışması işe yaradı ve şirketin genel müdürü hem EHLA'dan hem de geleneksel lazer dolgu kaynakları ile karşılaştırıldığında daha az ilave işlem gerektiren veya hiç gerektirmeyen, daha pürüzsüz yüzeylerden çok memnun kaldı. 

"HAVACILIKTA İYİ FIRSATLAR GÖRÜYORUM"

Kaplama testlerinin analizi, şirketin genel müdürünün EHLA yöntemini artık uzun vadede Türkiye’de ve hizmet verdiği diğer ülkelerde, örneğin krom (VI) ile tartışmalı sert krom kaplamaya alternatif olarak sunmaya ikna etti. Ersungur: “Gemi yapımında, Offshore alanında ve havacılıkta çok iyi fırsatlar görüyorum.”Şirket, kısa süre önce yeni HighNo Nozzle de aldı. Şirketin genel müdürü, yeni Nozzle teknolojisinin avantajlarını, “Yeni neslinin değiştirilebilir Nozzel uçları, başka bir ucu takmak için sökülebilen üç cıvata ile sabitlenmiştir”, şeklinde anlatıyor. “Yöntem, HighNo Nozzel sayesinde güvenilir ve hızlı çalışıyor ve ayrıca setup süreci düşüyor.” Ancak EHLA ile kaplanmış bir yapı parçası henüz hiç kullanılmadı. Ersungur, EHLA ve HighNo kombinasyonunu yeni ve benzersiz bir özellik olarak sadece Türkiye'de pazarlamakla kalmıyor, kendini aynı zamanda Güney Afrika, Romanya ve Rusya'daki müşterilere de tanıtmak istiyor. Motivasyonu: “Altı yıldır başarılı bir şekilde lazer kullandığımız için, şimdi EHLA’ya geçiş yapmalıydık. Geleceği çağrıştırıyor, çünkü güdüleyici ve biz buna inanıyoruz.”