Tezmaksan Makina, takım tezgahları konusunda Türkiye’nin en büyük ürün yelpazesine sahip firmalarından biri olarak hizmet veriyor. 50’nin üzerinde firma distribütörlüğü, 70 farklı kategoride ürün ve bin 100 farklı model ile Türkiye sanayisi için İstanbul merkezli faaliyetlerini sürdürüyor.

İmalat sanayi ihracat odaklı üretimini sürdürürken kuşkusuz en önemli desteğini CNC sektöründen alıyor. Peki, son dönemde piyasanın talebi daha çok hangi klasmandaki ürünlere oluyor? Beklentiler yüksek teknolojiye mi dayalı yoksa fiyat mı belirleyici unsur oluyor?

İhracat yapan sanayicilerimiz üretecekleri ürünlerin hassasiyet ve üretim adedine istinaden yaptıkları fizibilite sonuçlarında, ürünün hakkı olan CNC tezgahlarını tercih etmektedirler. Dolayısı ile içerisinde yüksek ve orta segment teknoloji sunan tezgahlara ilgi duyuyorlar. Ayrıca ülkemizde gerçekleşen döviz dalgalanmasının etkisinin, ürün seçimini nasıl etkileyeceğini önümüzdeki günlerde daha iyi görebileceğiz.

Son yıllarda Endüstri 4.0 ile akıllı makinaların sanayide yer almasıyla birlikte, tüm dünyada üretim teknikleri yeniden şekilleniyor. Artık imalatta; nesnelerin interneti, robotlar arası iletişim ve karanlık fabrikalar gibi konular gündemde. Sizce Türkiye buna hazır mı? Piyasadan gelen talepler nasıl?

Endüstri 4.0 ile alakalı birçok yurt dışı ve yurt içi firma çalışma yapmaktadır ve ürün geliştirmektedir fakat istenilen seviyeye gelmesi biraz zaman alacaktır. Çünkü hayal edilen ile eldeki teknoloji arasında uçurum vardır ama teknoloji hızlı bir şekilde gelişmektedir. Türkiye’deki firmalarda zaman içerisinde geçiş mutlaka olacaktır.

Piyasada ihracatçıların Uzak Doğu ve Güney Amerika ülkelerindeki pazarlara odaklanmaya başladıkları gözlemleniyor. Sizce bu sektöre nasıl bir avantaj sağlar?

Maalesef ülkemizin bulunduğu coğrafik bölgede komşularımızın siyasi ve ekonomik durumlarının kötü olması ve kötüye gitmesi ihracatçıları yeni pazar arayışına sürüklemektedir. Bu pazarlar mutlaka avantaj sağlayacaklardır fakat bu belirli bir zaman alacaktır. Umarım kısa sürede istediklerini elde edebilirler; devletin de bu konuda ihracatçıları desteklemesi gerekmektedir.

Son yaptığınız yatırım veyahut projeniz hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? İş gündeminizde neler var?

‘Parkurda’ ve ‘Kapasitematik’ isimli ciddi yatırım yaptığımız iki yeni projemiz var. ‘Parkurda’; talaşlı imalat sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği Türkiye’nin ilk CNC dijital platformudur. Parkurda.com da üretim parkurunuzda boşta bulunan CNC’leriniz için fason iş alabilir, fason iş vermek için fason imalatçı firmaları inceleyebilir veya listeleyebilir ya da CNC operatör arayışlarınız için CV bankasını inceleyebilirsiniz.

‘Kapasitematik’ ise Tezmaksan Makina Ar-Ge ekibinin geliştirdiği yazılım programıdır. ‘Kapasitematik’ ile işletme sahipleri, internet olan her ortamdan makinalarını takip edebilecek. Makina verimli çalışıyor mu? Ne zaman arıza verdi? Operatör tarafından doğru program kullanılıyor mu gibi bilgiler, anında tablet veya cep telefonundan kontrol edilebilecek. Bu sayede işletmeler hem zamandan hem maliyetten ciddi tasarruf edecek.

Endüstri 4.0 dahilinde düşünülebilecek bu proje ile uzaktan erişim yaparak makinaların anahtar öneme sahip verileri bir merkezde toplanıyor ve bu veriler rapora dönüştürülüyor. Uzaktan izleme ve verimlilik raporlama sistemi olan 'Kapasitematik' sayesinde CNC kullanıcıları ve işletmeler, mevcut makinalarını ölçebiliyor ve tarihsel trend analizlerini görebiliyor. Normal şartlarda bir işletme için hem maliyet hem de zaman açısından sorun olabilecek bu tür bir çalışmayı ‘Kapasitematik’ ile tek bir tuşla tamamlamak ve takip etmek mümkün.

‘Kapasitematik’ ile sadece makinanın değil, operatörün takibi de yapılabiliyor. Operatör makinayı doğru kullanıyor mu? Makinayı zorluyor mu? Doğru takım kullanıyor mu? Hangi programı seçmiş? Tüm bunlar, tablet, bilgisayar veya cep telefonu üzerinden görülebiliyor. Dolayısıyla makinanın en doğru ve verimli şekilde kullanılmasına olanak sağlayan ‘Kapasitematik’ sayesinde işletmeler ciddi kara geçiyor.

Ne gibi kar avantajı sunuyor? Biraz ‘Kapasitematik’ ile sunduğunuz avantajlardan bahseder misiniz?

Anlık Parça Sayısı Analizi: Bu analiz ile makinanızın kaçıncı parçayı işlediğini, işlenen parçanın kaçını kaç saat ve dakikada işlediğini, program numarasını kolayca görüntüleyebilir ve takip edebilirsiniz.

Toplam İşlenen Parça Sayısı Analizi: Bu grafikte tüm makinalarınızın toplamda işlediği parça sayısının takibini yapabilirsiniz. Bu grafiği gün bazında da alabilirsiniz.

Hedef Üretim Bazlı Parça: Bu grafikle günlük hedef üretim parça sayınızı hesaplayarak, grafik üzerinde belirleyerek fabrikanızın toplamda işlenen parça sayısına göre oransal hesaplamasını yapabilirsiniz.

OEE Analizi: Fabrikanızın bir gün önceki toplam ekipman etkinliğini ölçümleyebilirsiniz. Dünya standartlarına göre OEE değerinizin trend olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Hedef Üretim Bazlı Parça Analizi: Bu grafikle günlük hedef üretim parça sayınızı hesaplayarak ortalama değer olarak günlük raporlama yaparak verimliliğinizi takip edebilirsiniz.

Vardiya Zamanı: Bu bölümde o an işlenen parçalara ait makina ismi, işlem operatör ismi, takım numarası, program numarası ve program detayına ait bilgileri anlık olarak alabilirsiniz.

Operatör Kullanıcı Analizi: Operatörlerinizin verimlilik yüzdelerini görebilir en verimli çalışan operatörünüzü seçebilirsiniz.

Toplam Günlük İş Hacmi: Bu göstergede günlük işlenen parça sayınızı ve toplamda gerçekleşen operasyon süresini değerlendirebilirsiniz.