Son günlerde dövizde yaşanan ani dalgalanmaları; dalgalanmaların sanayiye, üretime ve ihracat pazarına olası etkilerini değerlendiren Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı Fatih Varlık, "Sanayicinin yatırım iştahının canlı tutulması için kurda stabil bir görüntü çizilmeli ve yatırımcının önünü görerek sanayiye yatırım yapması sağlanmalı" diye konuştu.

"YENİ PAZARLAR İÇİN STABİL KUR YAKALANMALI"

Fatih Varlık, sektörün ham madde ve makina yatırımı konusunda büyük ölçüde dövize bağlı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: 

"Takım tezgahları sektörü yatırımlarının neredeyse tamamında dövize bağlı. Bu sebeple dövizde yaşanan artış ya da dalgalanmalar, sektörün dinamiklerini derinden etkiliyor. Bu etki sadece makine yatırımında değil hammadde, bakım ve onarım gibi maliyetlerde öne çıkıyor. Dövizde yaşanan artış ve belirsizlikle de sanayiciler yatırımlarda bekleme ya da erteleme gibi yollara giderken bu durum sanayi yatırımlarının durmasına ya da eski ekipmanlarla üretime yol açıyor. Türkiye sanayisi, pandemide Avrupa, Çin ve Hindistan gibi üretici ülkelerde üretimin durmasıyla büyük bir ivme yakaladı. Bu dönemde üretimde ciddi bir talep artışı yakalandı ve sanayi yatırımları hızlandı. Pandemide yakalanan talep artışı ve yeni ihracat pazarı gibi artışların devam edebilmesi için stabil bir kur yakalanmalı ve sanayicilerimiz istikrarlı bir şekilde geleceğe yatırım yapabilmeli."

"KALİTESİZ VE YETERSİZ MAKİNALARLA ÜRETİME İTİYOR"

Döviz belirsizliğinin, ithalatla karşılanmak durumunda kalınan dik işleme merkezi, yatay işleme merkezi, tornalama merkezi, taşlama tezgahı, takım bileme tezgahları gibi takım tezgahları sektörünün önemli makinalarının ithalatında da sorunlara neden olduğunun altını çizen Varlık, sanayicinin her geçen gün artan döviz kaynaklı maliyetlerden ötürü makinaları satın almakta zorlandığını ifade etti.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

Söz konusu durumunda sanayiyi kalitesiz ve yetersiz makinalarla üretim yapmak mecburiyetinde bıraktığını kaydeden Varlık, "Bunun yansımalarını da üretimde kalite düşüşü, yetersiz kapasite ile çalışarak görüyoruz. Uzun vadede ise bu sorunlar, pandemide yakaladığımız yeni pazarların kayıpları, üretimde düşük kalite algısının oluşması, pazara yeni girecek üretici ülkelerle rekabetin yok olması şeklinde karşımıza çıkacak." şeklinde konuştu.

"SON KULLANICIYA DA YANSIYOR"

Döviz kurlarında yaşanan artışın birçok yatırımda maliyetleri artırdığını ve sanayiciyi ürünlere bu artışı yansıtmak zorunda kaldığına dikkat çeken Varlık, "Artan yüksek fiyatlarla beraber son kullanıcı da söz konusu artıştan olumsuz yönde etkileniyor ve alım kararını zorunlu haller dışında erteliyor." dedi.

Karşı karşıya kalınan durumunda bugün olmasa bile gelecekte sanayicinin iç pazar satışlarında da kayba yol açacağını ve sanayiciyi zor durumda bırakacağını aktaran Varlık, "Gerek son kullanıcının zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmesi gerekse yatırımcının üretime devam edebilmesi ve ülkenin ekonomi çarklarının sorunsuz dönebilmesi için hammaddeden enerjiye, tedarikten bakım-onarıma kadar tüm kalemlere etkisi olan dövizde stabilizasyonu yakalamalıyız." diyerek sözlerine son verdi.