Yüksek teknolojili ısıl işlem sektöründe faaliyet gösteren Alper, İnsa ve Tamçelik ısıl işlem firmaları, pandemi koşullarına rağmen birleşerek yeni yatırımlarla Alpha Metalurji markasını yarattı.

SEKTÖRE YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLER SUNACAK

Savunma sanayiden havacılığa, otomotivden beyaz eşyaya kadar birçok sektörde kullanılan malzemelerin üretim süreçlerinde en fazla ihtiyaç duyduğu ısıl işlem sektöründe global bir marka doğdu.

Yaklaşık 25 yıllık iki firma ve 45 yıllık üçüncü firma güçlerini birleştirerek Alpha Metalurji markasını ortaya çıkardı.

Birleşmeyle, sektörün lideri olan Alpha, Türkiye’nin global projelerine destek vermenin yanı sıra gerek dünya ısıl işlem pazarında söz sahibi olmayı gerekse Türkiye için stratejik önemi bulunan savunma sanayi sektöründe yerli ve milli çözümler sunmayı hedefliyor.

"HEDEFİMİZ BİR DÜNYA MARKASI YARATMAK"

Söz konusu birleşme hakkında görüşlerini paylaşan Metal Isıl İşlem Sanayicileri (MISAD) Yönetim Kurulu Başkanı, İSO Meclis Üyesi ve Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray Yavuz, bugün itibariyle 165 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörün, yıllık avro bazında yüzde 3 civarında büyüme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

Yavuz, 13,5 milyar dolarlık dünya ticari ısıl işlem pazarında, Türkiye’nin yüzde 2'lik bir paya sahip olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

“Dünyada sektör küçülürken, bizde büyüdü. Covid-19 nedeniyle Avrupa’da tedarik zincirinde sorun yaşayanlar bize yöneldi. Birleşme sonrası, sektörün beş katı oranında yaklaşık yüzde 15 büyüyeceğiz. Yaklaşık 200 çalışanımız ve 8 ayrı tesisimizle, Türkiye’nin en büyük ticari ısıl işlem şirketi olduk. Tüm dünyada hızla büyüyen sektörde yeni bir dünya markası yaratmayı hedefliyoruz." 

"KAPASİTEMİZ, PAZARIN YÜZDE 15'İNE EŞDEĞER"

Birleşmenin ardından Türkiye pazarının yüzde 15’ine denk gelen kapasiteleri olduğunu ifade eden Yavuz, potansiyelini birleştiren 3 Türk markasının, yurt içinde ve yurt dışında büyük projelerin ısıl işlem ihtiyaçlarını yüksek teknolojili tedarik yöntemleriyle karşılayacaklarının altını çizdi.

Baykar, Beretta, Bosch, Ford, Iveco, Roketsan, TUSAŞ (TAI), TUSAŞ MOTOR (TEI) gibi dünyanın önde gelen firmalarına hizmet sunduklarını ve Türkiye ekonomisine katkı sağladıklarını kaydeden Yavuz, bütün milli projelerin tasarım, geliştirme ve seri üretim aşamalarında yer almayı amaçladıklarını dile getirdi.

"2022'DEKİ AR-GE MERKEZİ İLE MİLLİ PROJELERİ ARTIRACAĞIZ"

Üç firmanın güç birliğiyle oluşturulan yeni kapasitenin Türkiye'nin ihracat lideri sektörlerine sağlayacağı destek ile ihracat artışına da katkıda bulunacağını belirten Yavuz, bugün itibariyle bazı üniversiteler ve milli projelerle ortaklaşa yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarını, 2022 yılında kuracakları Ar-Ge Merkezi ile artırarak sürdüreceklerini ifade etti.

"İSTİHDAMIMIZDA YÜZDE 30 ARTIŞ OLACAK"

Alpha Metalurji İş Geliştirme Direktörü Utku İnan ise, hâlihazırda İstanbul, Konya, Kocaeli ve Tekirdağ’da konumlanan 8 ayrı fabrikada, yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alanda faaliyetlerine devam ettikleri bilgisini verdi.

TAYSAD ve Çerkezköy OSB'de toplam 15 bin metrekarelik yeni alanlarının devreye almalarıyla kapasitelerini artıracaklarını vurgulayan İnan, "Tüm tesislerimiz ve yeni planlanan yatırımlarımız için gerekli olan uluslararası yeterliliklerin hepsini tamamladık ve belgelerimizi aldık. Gelecek 5 yıllık süreçler için stratejik büyüme planlarımızı çalışıyoruz." diye konuştu.

İstihdam konusuna da değinen İnan, yeni yatırımlarıyla birlikte yaklaşık yüzde 30'luk istihdam artışı sağlayarak Türkiye ekonomisine daha fazla katkı sunacaklarını söyleyerek sözlerini noktaladı.