BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP

CATL tarafından faaliyetlerine Ağustos 2021'de başlanacağı açıklanan Şanghay Tesla-Gigafactory yakınındaki akü fabrikası kısa sürede önemli adımlar attı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre firma, Kasım 2021’de yeni fabrikasında üretilen ilk akü hücrelerini Tesla’ya teslimatını gerçekleştirdi.

BULUNDUĞU BÖLGENİN OLANAKLARININ ETKİSİ BÜYÜK OLDU

Fabrika, Şanghay Observer portalında yayınlanan habere göre, planladığı kapasitenin yaklaşık yüzde 60'ına daha şimdiden ulaştı. Üretimin kısa zamanda bu kadar hızlı büyümesi hiç kuşkusuz bulunduğu yerin sağladığı imkanlarla da ilgisi bulunuyor.

Tesis, Tesla’nın Şanghay’daki Gigafactory tesisinde olduğu gibi Lin-gang Özel Bölgesi Endüstri Parkı’nda konumlanıyor. Bu sayede CATL yönetimi fabrikayı, mevcut bir binanın içinde gerekli değişiklikleri yaparak kurdu ve bu da yedi ila sekiz aylık bir zaman tasarrufu sağladı. 

800 BİN ARACIN İHTİYACINI KARŞILIYOR

Tesla ve CATL Haziran 2021'de akü hücreleri alışverişine yönelik Ocak 2022 - Aralık 2025 tarihlerinde geçerli olacak bir anlaşma imzalamıştı. Ardından ekim ayında dünyaca ünlü elektrikli otomobil üreticisinin CATL’ye sadece 2022 için toplam 45 GWh kapasitesinde akü sipariş ettiği açıklandı.

LFP-akülerinin (LFP - Lityum-demir-fosfat) boyutları ile Tesla’nın mevcut modellerinin büyüklüğü kıyaslandığında bu kapasite 800 bin civarında aracın ihtiyacına cevap veriyor.

Giga Şanghay’ın halihazırda 450 binin üzerinde araç ürettiği göz önünde bulundurulduğunda, sipariş edilen akülerin bir bölümünün başka Tesla üretim tesislerine gönderileceği sonucu ortaya çıkıyor.