Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) 2020 yılının ilk iki ayında yapılan toplam makina ihracatının 3 milyar dolar olduğunu açıkladı.

MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"YÜZDE 100'E VARAN ARTIŞLAR YAŞANACAK"

Toplam dış satımının yarıdan fazlasını AB'ye gerçekleştiren sektör, Covid-19 kısıtlamalarının ilk çeyrekte de devam ettiği birçok ülkede ihracatını artırmayı başardı.

İhracatı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 7,4 artan sektör, 2021'in ilk iki ayının sonunda 3 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi.

İkinci çeyrekte büyük artışlar yaşanacağını dile getiren Karavelioğlu “2020'nin ilk 2 ayında imza attığımız yüzde 5 ihracat artışının üzerine bu yıl ilave 7,4 puan daha koymayı başardık. Pandemideki ilk dalga sebebiyle geçen yıl yüzde 28 düşüş yaşadığımız ikinci çeyrek, bu yıl ihracatta sıçrama ayları olacak. Aşı çalışmalarının devam ettiği Avrupa’da açılmaların başlaması ve geçtiğimiz yılın baz etkisiyle birlikte, Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 100’e varan artışlar yaşanacak.” dedi.

"AB'Lİ ÜRETİCİLERİN BÜTÜN DİKKATİ TÜRKİYE'DE"

Karavelioğlu, AB’li üreticilerin özellikle son birkaç ayda önemli bir sipariş yoğunluğu oluşturduğunu, talebi karşılamak adına büyük çaba harcadıklarını söyledi.

Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi AB'nin önde gelen ülkelerine makina ihracatının 2020'nin son çeyreğinde olağanüstü bir yükselişe geçtiğine dikkat çeken Karavelioğlu, "Bu ülkelerde ihracat artışımız sadece Aralık ayında yüzde 20 ile yüzde 50 arasında gerçekleşti. AB'li üreticilerin 2021'de de gözü kulağı Türkiye'nin makinecilerinde olacaktır. Yılın ilk ayında AB'nin en büyük üreticilerinde yüzde 20'lere ulaşan ihracat artışımız, oluşturduğumuz memnuniyetin ve bize olan ilginin sürdüğünün bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

"DÖNÜŞÜM ÇABALARI YATIRIMLARI HIZLANDIRDI"

Makina ve teçhizat yatırımlarında dördüncü çeyrekte yaşanan yüzde 38,7'lik artışın, teçhizat yatırımlarının dünyada yüzde 8 daraldığı bir yılın sonunda gelmesinin öneminin altını çizen Karavelioğlu, dünyanın durma noktasına geldiği 2020 yılında Türkiye’nin 577 milyar TL'lik teçhizat yatırımı yapıldığını ve 210 milyar TL'lik kısmının yılın son üç ayında gerçekleştiğini paylaştı.

Karavelioğlu, Covid-19 pandemisine rağmen yatırımların hızla devam etmesinin nedenlerini ise, "Öncelikle Türkiye, tedarik zincirlerinin yeniden yapılandığı bu süreçte dış ticaretten daha fazla pay almak istiyor. Yurt içinde üretimi artırma isteğinin yanında sürdürülebilirlik uyumu, enerji verimliliği ve dijitalleşme gibi zorunluluklar da üretim tesislerinin tevsi modernizasyonunu gerekli kılıyor. Yatırım teşvik belgelerinin de katkısıyla, yatırımlardaki artışın bu yıl da süreceğini öngörüyoruz." şeklinde açıkladı.

Karavelioğlu, söz konusu yatırımlar için makina ithalatına harcanan paranın, mineral yakıt ve yağ ithalatı için harcanan paraya yaklaştığına dikkati çekerek, "Ekonomimize büyük külfet getiren bu duruma karşı, kalite ve performansın sigortası olan teknik mevzuat ve gümrük muayeneleri ile piyasa denetim ve gözetim mekanizmalarının tavizsiz ve en yaygın biçimde uygulanması gerekiyor." diye konuştu.

"SANAYİCİLERİMİZİ, YERLİ MAKİNALARA YÖNLENDİRMELİYİZ"

Halihazırda sektörde kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu, üretim kapasitesinin 10 milyar dolarlık kısmının atıl bulunduğunu anımsatan Karavelioğlu, sanayicilerin ivedilikle yerli makinalara yönlendirilmesi gerektiğini, ithal teknoloji düşkünlüğüne ya da bağımlılığına destek olunan bir üretim altyapısı ile rekabetçiliği devam ettirmenin söz konusu olamayacağını vurguladı.