İkinci el otomobil sektörünü değerlendiren Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, sektörde havaların ısınması ve Ramazan Bayramı ile birlikte hareketlenme olduğunu ifade etti ve satışlarda yüzde 10 oranında artış olduğunu bildirdi.

İkinci el pazarında uzun süredir durgunluğun yaşandığını söyleyen Erkoç, açıklanan veriler doğrultusunda pazarın Mart 2022'de yüzde 11,3 artışla 503 bin adet satış olduğu bilgisini verdi. Erkoç, Covid-19 kısıtlamalarının tamamen gevşetilmesinin, yaz mevsiminin ve bayramın da yaklaşmasının her yıl olduğu gibi bu yıl da sektöre yansımasının pozitif bir şekilde olduğunu dile getirdi.

MAKİNE SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ MAKİNE SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE ÜRETİM SÜREÇLERİ

"İKİNCİ ELE TALEP ARTTI, SATIŞLARDA YÜZDE 10 ARTIŞ VAR"

Nisan ayı ile birlikte ikinci el pazarının toparlanmaya başladığını aktaran Erkoç, "2021'in ilk çeyreğinde 1 milyon 64 bin 434 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarı, 2022 yılının aynı döneminde 1 milyon 178 bin 550 adet olarak gerçekleşti. Yani pazarda yüzde 10 oranında yukarı yönlü bir değişim yaşandı. Geçen ay BDDK tarafından yapılan taşıt kredilerindeki düzenlemenin de ikinci el otomobil sektörüne olumlu etkisi oldu. Taşıt kredilerindeki kısıtlama sebebiyle kredi kullanamayan vatandaşlarımız kredi kullanabiliyor, bu düzenleme sayesinde yaşanan hareketlenmeyi gözlemleyebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Peşinat tutarlarının azalarak taksit sayısının artırılmasının araç almayı erteleyen ve beklemede olan vatandaşları harekete geçirdiğini ifade eden Erkoç, "BDDK düzenlemesinin yanı sıra bahar aylarının gelmesi, Pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesi ve Ramazan Bayramı’nın da yaklaşıyor olması pazardaki canlılığın artmasını sağladı. Ayrıca sıfır araç fiyatlarındaki yükseliş de vatandaşlarımızın ikinci ele olan talebini arttırdığı için şu an satışlarda yüzde 10 oranında bir artış olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

"CANLANMA İLE FİYATLARDA ARTIŞ YAŞANABİLİR"

Enflasyonun gün geçtikçe artış gösterdiğini ve buna paralel olarak vatandaşların alım gücünün düştüğünü kaydeden Erkoç, söz konusu durumun araç tercihlerine de yansıdığını, 15 yaş ve üzeri araçların daha kolay satıldığını ve yakıt performansına dikkat edildiğini, az yakıt tüketen araçların tercih edildiğini dile getirdi.

Erkoç, sektördeki canlanmayla birlikte fiyatlarda da artış yaşanabileceğine dikkat çekti ve konuşmasını şöyle noktaladı: 

"İkinci el pazarındaki durgunluk devam ederken fiyatlar da stabil seyretti. Sıfır araç fiyatlarındaki artışın bu ay itibariyle ikinci el araç fiyatlarına da yansıyacağını, bu nedenle fiyatların da yükseleceğini öngörüyoruz."