IHI Dalgakıran, Ekim ayında fabrika açılışını gerçekleştirdikten sonra yapacağı ek tesislerle yerlilik oranını yüzde 85’e çıkarmayı hedefliyor. Demir çelikten petrokimyaya, otomotivden tekstile kadar birçok sektöre hizmet sunan IHI Dalgakıran Genel Müdürü Yakub Tüfekçi açıklamada bulundu.

“BEŞ YILDA YAKLAŞIK 300 KOMPRESÖR ÜRETECEĞİZ”

Bir mühendislik firması olarak müşteriye özel tasarım yaptıklarını açıklayan IHI Dalgakıran Genel Müdürü Yakub Tüfekçi, firmadaki 50 personelin yüzde 40’ının Ar-Ge bölümünde yer aldığını ifade etti. En büyük bütçeyi ayırdıkları Ar-Ge merkezlerinin TÜBİTAK’tan onay beklediğini anlatan Tüfekçi “Türkiye’de şu an kompresör sektöründe Ar-Ge merkezi olarak faaliyet gösteren tek firma Dalgakıran Kompresör’dür. Bu sektördeki ikinci Ar-Ge merkezini IHI Dalgakıran açmış olacak.” dedi. Beş yıl içerisinde yılda yaklaşık 300 kompresör üretmeyi hedeflediklerini belirten Tüfekçi “Türkiye’nin ilk ve tek yerli turbokompresörünü üretmenin gururunu yaşıyoruz. Test merkezimiz de üretim hattımızla eş zamanlı devreye alındı. Avrupa’daki tek Turbokompresör test merkezi IHI Dalgakıran’da hizmet veriyor.” diye bilgi verdi. 

“EŞANŞÖR HATTI’NI DEVREYE ALIYORUZ”

Ocak ayı içerisinde Eşanşör Hattı’nı da devreye alacaklarını açıklayan Yakub Tüfekçi “Böylelikle yerlilik oranımız daha da artacak. En büyük yatırımlarımızdan biri olarak gördüğümüz Turbokopresör Motor Test Merkezi’nde 2019 yılında hayata geçireceğiz. Türkiye’de sanayiye hizmet eden bir tribün test merkez ya da tribün balans merkezi bizim yapacağımız kapasitede yok. Sadece askeri tesislerde ve devlet kurumlarında var. Biz endüstriyel anlamda çok yüksek hıza sahip bir tribün balansı yapabileceğiz. Bu sayede müşterinin talebine bir hafta içinde çözüm bulmak istiyoruz. Bu merkez olmazsa, ürünleri Japonya’ya, Amerika’ya servise göndermemiz gerekiyor. Bu da dev bir demir çelik fabrikasının 3-5 ay durması demek. Bunu engellemek için bu büyük yatırımı Türkiye’ye yapacağız.” diye konuştu.