IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara “Gelişen teknoloji ile birlikte ERP çözümümüzün kapsamı da hızla büyüyüp gelişiyor. IASDB de IoT, otomasyon, yapay zeka gibi bu genişleme fikirlerinden biriydi. Müşterilerimize uçtan uca, entegre çözümler sunmak ve çözümün her noktasına hakim olup katma değer ilave etmek istiyoruz.” diyor.

IASDB projesi nasıl ortaya çıktı?

Müşterilerimizin sadece bugünkü ihtiyaçlarını yanıt veren değil, gelecekte oluşabilecek ihtiyaçlarına da uyum sağlayabilecek çözümler üretiyoruz. Geliştirme ortamımız TROIA Platformu sayesinde ürünümüzü müşterilerimize açık kaynak kodu ile birlikte verebiliyoruz ve müşteriye özel uyarlamaları çok hızlı ve düşük maliyet ile sağlayabiliyoruz. Veritabanı tarafında da bir ürün ile müşterilerimizi kısıtlamıyor hemen her kurumsal veritabanı ürünü ile caniasERP’yi sorunsuz bir şekilde çalıştırabiliyoruz. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte ERP çözümümüzün kapsamı da hızla büyüyüp gelişiyor ve genişliyor. IoT, otomasyon, yapay zeka gibi IASDB de bu genişleme fikirlerinden birisi olarak ortaya çıktı. Müşterilerimize uçtan uca, entegre çözümler sunmak ve çözümün her noktasına hakim olup katma değerler ilave edebilmek istiyoruz. Veritabanı alanında da kayda değer katma değerler ekleyebileceğimizi gördük ve bu konu ile ilgili de kolları sıvadık. Bu konuda, başta TÜBİTAK Yazılım Teknolojileri Enstitüsü olmak üzere, çeşitli araştırma kuruluşları, üniversiteler ve uzmanlar ile iletişime geçtik ve oldukça olumlu ve cesaretlendirici tepkiler alarak projemize hızla devam ettik.  Projenin sonuçlarını şimdiden almaya başladık. Bir süredir kendi uygulama geliştirme sistemimiz ve kurumsal süreçlerimizi yönettiğimiz kendi caniasERP sistemimizi IASDB üzerinde çalıştırıyoruz. Böylece IASDB hem gerçek veri ile test edilmiş oluyor hem de daha hızlı ilerliyoruz. Proje tamamlandığında caniasERP’nin diğer veritabanı sistemlerine olan desteğini elbette sonlandırmayacağız.

IASDB ile birlikte caniasERP’de ne gibi bir değişim olacak?

IASDB caniasERP’yi geleceğe hazırlamak için başlattığımız bir proje. Bu sayede ERP çözümümüzü gelecekte kurumların en önemli varlığı olacak olan büyük veriyi daha etkin kullanır hale getirebileceğiz. Yapay zeka burada en önemli faktörlerden biri olacak. IASDB bir taraftan rutin ERP operasyonları için ilişkisel veritabanı erişimi sağlarken, diğer taraftan yapay zekâ platformumuz için de “object-oriented” bir erişim imkanı sağlayacak. Yine IASDB sayesinde ERP ve iş zekası uygulamalarımızı çok daha yüksek bir performans ile çalıştırabilmeyi hedefliyoruz. Performans optimizasyonlarının yanında, in-memory veritabanı motoru ve GPU hızlandırıcı desteği de bu konudaki başlıca özelliklerinden olacak. Bunların yanı sıra kurumsal verilerin güvenliği ve gizliliği konusunda da IASDB’nin müşterilerimizin beklentilerini karşılayacağını ve endişelerini gidereceğini düşünüyoruz. Ayrıca IASDB tüm bu faydalara müşterilerimizin alternatiflerine göre çok daha düşük bir maliyet ile ulaşabilmelerini sağlayacak. Böylece ülkemize önemli bir bilgi ve teknolojik tecrübe katarken, müşterilerimizin de rekabetçi güçlerini arttırıyor olacağız. 

IAS’nin DataBase, Web Client, canias IQ gibi geliştirmeleri sayesinde Endüstri 4.0 hedeflerine ulaşmak anlamında önemli adımlar attığını söyleyebilir miyiz?

Endüstri 4.0 konusuna bütünsel bir strateji ile yaklaşıyoruz. Amacımız, müşterilerimizin Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm stratejileri ile hedefledikleri yere ulaşmalarına yardım etmek. Bu konudaki hazırlıklarımıza 5 yıl önce başladık ve planlı bir şekilde müşterilerimizin bu dönüşümde ihtiyacı olacak ürünleri onlara zamanında ulaştırmaya çalışıyoruz. canias IQ ile büyük veri ve iş zekâsı ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, IoT ve otomasyon çözümümüz ile üretim katını tamamen sistemin içerisine alıyor, BPM modülümüz ve stratejik planlama uygulamalarımız ile karar verme süreçlerini geliştiriyoruz. Diğer taraftan yeni istemci seçeneklerimiz ile mobil erişim imkanlarını arttırıp hızlandırırken, yapay zeka çözümlerimiz ile sistemlerini proaktif ve otonom hale getirmeye çalışıyor, IASDB ile de bu geliştirmelere yüksek performanslı, maliyet etkin ve güvenli bir altyapı sağlıyoruz. Tüm bu yenilikler aynı hedefe yönelik bir bütünün parçaları diyebiliriz.