Hem üretim zinciri hem de sosyal hayatta köklü değişiklikleri beraberinde getiren dijital dönüşüm ile ilgili açıklamada bulunan IAS Genel Müdürü Cüneyt Ömer Günaydın, dijitalleşmenin bir kurum kültürüne dönüşmesi gerektiğini söyledi. “Yaşanan dönüşüm düşünüldüğünde Endüstri 4.0’ı takip etmeyenler, çok daha erken yenilecektir.” diyen Günaydın, bu değişime ayak uydurmak için firmaların ilk önce Endüstri 4.0 felsefesini anlamış, gelişmeleri yakından takip eden ve kendi çözümlerini üretebilen bir ERP yazılımı ile çözüm ortağı olması gerektiğini ifade etti.

ERP sistemleri dijital dönüşüm sürecinin neresinde duruyor? 

Dijitalleşme sürecine uyum sağlamada en önemli noktaların başında ERP sistemleri geliyor. ERP yazılımları, dijitalleşmeye geçiş için gerekli olan zemini hazırlar. İşletmelerde tüm işlem ve operasyonlar kayıt altında olduğunda ancak Endüstri 4.0’a uyum göstererek iletişim kurabiliyor. 

Mevcut ERP sistemlerinde ne gibi gelişmeler yaşandı?

ERP’yi fabrika içinde biirmlerin birbiriyle konuşması olarak düşünürsek ERP’ye oldukça iş düşmektedir. Bu nedenle ERP, bu dönüşümün tam da odağındadır. ERP yazılımlar artık üretimden sahaya, CRM’den sosyal medya verilerine kadar analiz edebiliyor. Büyük veri, yapay zeka gibi kavramlar da bu noktadan çıkış buldu. Bu verilerin kendini geliştirmesi gibi konular da yeni dönemin önemli beklentileri arasında yer alıyor.

caniasERP’de ne gibi güncellemeler yapıldı?

IAS olarak yurt dışı operasyonlarımızın fazlalığı nedeniyle Endüstri 4.0 sürecini yakından takip ediyoruz. Bu yüzden yakın zamanda büyük veri ve iş zekasıyla entegre çalışan canias IQ’yı müşterilerimizin kullanımına sunduk. Otomasyon modülümüzü komple yenileyerek kendi IoT Gateway ürünümüzü geliştirdik. Artık caniasERP ile üretimin her aşamasından veri alınarak söz konusu veri yönetilebiliyor, analiz edilip raporlanabiliyor. Bunun yanı sıra mobil çözümlerimiz de yenilendi. Bulut çözümlerimiz konusunda Microsoft ile yaptığımız anlaşma sonrasında çözümlerimizin Azure platformunda çalışmasına imkan verdik. Diğer taraftan e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye gibi dijital dönüşüm süreçlerini de yakından takip ederek, müşterilerimize bizim yazılımımızdan hiç çıkmadan tüm süreçleri ile entegre olarak bu sistemleri kolay ve verimli kullanabilecekleri çözümler sunmaya da devam ediyoruz.