Yalova Altınova’da 140 bin metrekarelik kurulu alan üzerinde çalışmalarını sürdüren Sefine Tersanesi, işçilik kalitesi ve süreç yönetme kabiliyetiyle bugün birçok global markanın tercihi. Yaptığı yatırımlarla üretim gücünü daha da artıran markanın ajandasındaki çalışmaları, İş Geliştirme Müdürü Selçuk Bakanoğlu ile konuştuk. 

Sefine Tersanesi’nin başarısı ve çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
2005 yılında kurulan ve Kolin Holding bünyesinde çalışmalarını Yalova Altınova’da 140 bin metrekarelik kurulu alan üzerinde sürdüren Sefine Tersanesi, kısa sürede yeni inşa ve tamir alanlarında sektörün önde gelenlerinden biri oldu. 160 metre uzunluğundaki kızağımızla 40.000 DWT’ye kadar her çeşit gemiyi inşa edecek kapasitemiz mevcuttur. Ayrıca tersanemizde bir adet kuru (240x42m), bir adet yüzer olmak üzere (282x49m) toplam iki havuz bulunmaktadır. Yapılan son yatırımlarla birlikte tersanemiz 1600 m uzunluğunda yeni bir iskeleye de sahip olmuştur. Tamir kapasitemiz de bölgenin ve Türkiye’nin önde gelen tersanelerinden biri olmamızda büyük etkendir. 

Hangi gemilerin inşasını ve tamirini gerçekleştiriyorsunuz? Bu zamana kadar hayata geçirdiğiniz işlerinizden örnek verir misiniz?
2005 yılında genel kargo gemisi inşasıyla başladığımız çalışmalarımız sonucunda günümüze kadar 29 adet yeni inşa projeyi teslim eden tersanemizde, hali hazırda seyir tecrübeleri devam eden bir adet feribot ve sözleşmesi imzalanan sac kesimi, blok imalatı ve donatımı devam eden yedi adet gemi mevcuttur. Sefine Tersanesi, 2014 yılında Türk tersaneleri arasında bir ilki başararak Norveç’e ilk anahtar teslim ihracatı İberstad feribotuyla gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa ettiğimiz Nene Hatun gemisi ise sınıfında Türkiye’nin sahip olduğu en büyük gemi olma özelliğine sahiptir. Şu an teslim süreci devam eden M/F Elio ise Akdeniz’de seyrüsefer yapacak ilk LNG tahrikli gemi ünvanına sahiptir. İtalyan Caronte&TouristSPa için inşa ettiğimiz bu muhteşem geminin de tersanemizin tek bir pazar alanına sıkışmasını önlediğini söyleyebiliriz. Tamir alanında ise gerçekleştirdiğimiz işlerin kalitesi müşteri memnuniyetini ve sadakatini beraberinde getirmektedir. Global liderlerin gemilerini tersanemizde ağırlamak bizler için her zaman gurur ve mutluluk kaynağı olmaktadır. Gemi dönüşüm projelerinde de 10’un üzerinde tamamlanan proje ile sektördeki değişikliklerden zarar görmeden faaliyetlerine devam etmek isteyen armatörlere tecrübemizle güven vermekteyiz. Altınova Bölgesi’nde askeri gemi inşası gerçekleştirecek olan tersanenin Sefine Tersanesi olmasının da gururunu yaşıyoruz.

Norveç’in dünya gemi sektörünün önde gelen ülkelerinden biri olduğunu göz önünde bulundursak bu ülkeye ihracat gerçekleştirmeniz önemli bir başarı. Bu başarınızı neye bağlıyorsunuz? Buradaki çalışmanızdan bahseder misiniz?
Türk tersaneleri 2008 krizi sonrasında yeni arayışlar içindeyken Norveçli armatörlerle kurulan bağlantılar sonucunda ülkemize yeni projeler getirmeyi başarmışlardır. Başlarda kabuk projeler gerçekleştirirken 2014 yılında Sefine Tersanesi’nin Norveç’e ilk anahtar teslim feribotu ihraç etmesiyle yeni bir dönem başlamıştır. İşçiliğimizdeki kalite, süreç yönetme kabiliyetimiz ve fiyatlardaki rekabetçi konumumuz sayesinde Norveç pazarındaki yerimiz sağlamlaşmış ve hayata geçirdiğimiz projeler çeşitlenmiştir.

Üretim sahanızı genişletmeye yönelik planlarınız var bildiğimiz kadarıyla… Bu kapsamda neler yapacaksınız? Yatırım planlarınız neler? 
Geçtiğimiz yıl başladığımız ve bu yılın başlarında tamamladığımız üretim alanı kapasite arttırımı projemiz ilk adımdı. Tersanemizin mevcut alanını en etkin kullanabilmek için yeni bir kızak inşası projemiz gündemde şu an. Tamir alanındaki kapasitemizi arttırmak amaçlı aldığımız yüzer havuzumuz ile de havuzlama kapasitemizi iki katına çıkarmış durumdayız. Yeni yatırımlarımızla kapasite artırmaya devam etmek zorundayız, tersanenin yaşayan bir organizasyon olduğunun bilincindeyiz.

Faaliyet gösterdiğiniz alan için sertifikasyon önemli. Sahip olduğunuz sertifikalar hakkında bilgi verir misiniz?
Tersanemiz ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 sertifikalarına sahiptir. ISO 27001 sertifikasyon süreci de devam etmektedir. Yaptığımız işlerin, süreçlerin iyileştirilmesi ve yönetilmesinde kaydettiğimiz ilerleme sahip olduğumuz sertifikalarla da tasdik edilmektedir. Çalışanlarımızın Mesleki Yeterlilik MYK Belgeleri ile ilgili süreç hali hazırda devam etmektedir. 

Hangi markalarla iş birliğiniz var? (Kaynak, vinç, lazer vs) Üretim prosesinizden bahseder misiniz?
Piyasada mevcut, üretim kapasitemize yeterli tüm firmalarla çalışmaya gayret ediyoruz. Tersanecilik ağır sanayi olsa da ürettiğimiz eşsiz gemilerle aslında bir sanat icra ediyoruz. Sac plakaları, profilleri alıp kaynakla bağlayıp, tavla deformasyonları giderip, boyayla renklendiriyoruz. Süreç içinde geminin donatımını da gerçekleştirip en sonunda bir eseri yeni sahibine teslim ediyoruz. Zor ama keyifli bir proses olduğunu söyleyebiliriz.

Makina parkurunuzda çözüm ortaklarınızın yerlilik durumu nedir? Makina sanayinin gelişimi için neler düşünüyorsunuz?
Yerli üreticiye desteğimizi üretim sahamızda da sürdürüyoruz. Yerlilik yüzdesini yüksek tutarak, sanayimizin tüm paydaşlarıyla ilerleyeceğine inanıyoruz. Sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme için hep beraber ilerleyebiliyor olmamız gerekiyor.