Makina sektörünün tüm üyelerini tek çatı altında bir araya getiren MAKTEK Konya Fuarı tamamlandı. TÜYAP Konya ve Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TİAD) iş birliği ve Makina İmalatçılar Birliği’nin (MİB) desteğiyle tamamlanan fuar, “Havacılık ve Savunma Endüstrisi” paneline de ev sahipliği yaptı. Panelde KTÜN Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mete Kalyoncu, savunma sanayisinin esas probleminin mühendis ve kalifiye işgücü eksikliği olduğunun altını çizdi. 2019 içerisinde prototip aşamasının bitmesi planlanan “Personel Zırhlı Taşıyıcıların Kurtarılması Projesi” hakkında da bilgi veren Kalyoncu’nun ardından TİAD Başkanı Fatih Varlık da savunma ve havacılık sanayisine Türkiye’nin güçlü olabileceğinin kanıtlarını yakın geçmişten örneklerle betimledi.

SORUNLAR, ÇÖZÜMLERLE BİRLİKTE ELE ALINDI

MAKTEK Konya Fuarı’nda düzenlenen “Havacılık ve Savunma Endüstrisi” panelinde, sektörün sorunları çözüm önerileriyle birlikte ele alındı. Özellikle yetersiz mühendis ve kalifiye işgücü konularına değinilen panelde çözüm önerileri de sunuldu. Paneli Ekonomist Fatih Güneş yönetti.

AÇILIŞ KONUŞMASI VARLIK’TAN

Panelin açılış konuşmasını üstlenen Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sözlerine “Savunma ve havacılık sektörleri bizler için kırmızı çizgidir.” diyerek başladı. Sektör olarak havacılık ve savunma sanayisinin kendisini üretmek istediklerinin altını çizen Varlık, bahsi geçen bu sektörleri ileri teknolojiler ile yeni baştan inşa etmek istediklerini ifade etti. Havacılık ve savunma sanayisi alanlarının kırmızı çizgi olduğunun bir kez daha altını çizen Varlık, zamanında Anadolu topraklarında tüm dünyayı hayrete düşürecek çalışmalara imza atıldığını anlattı. Türkiye’nin bu alandaki ilk kahramanlarını da konuşmasında anmayı ihmal etmeyen Varlık; Nuri Demirdağ, Şakir Zümre ve Vecihi Hürkuş gibi Türkiye’nin yakın tarihinde havacılık ve savunma endüstrisi alanındaki çalışmalarıyla öne çıkmış isimleri örnek ve şimdiki nesle umut olarak verdi. 

59 MİLYON DOLARLIK PROJE GELİYOR

KTÜN Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Kalyoncu, Türkiye’de danışmanlığını yaptığı ve çalışmalarını yürüttüğü savunma sanayisi hakkında açıklama yaptı. 59 milyon dolarlık proje olarak bilinen Personel Zırhlı Taşıyıcılarının Kurtarılması Projesi’nin prototipinin bu yıl içerisinde IDEF Fuarı’nda sergileneceğini belirten Kalyoncu, özellikle kalifiye işgücü eksikliğine dikkat çekti.