Havacılık ve uzay alanında sabit ve döner kanatlı platformlar için gövde montajı, yapısal parça üretimi, kabin içi bitmiş ürün üretimi ve montajı konularında faaliyet gösterirken, uydular için yapısal parça üreten Coşkunöz Savunma ve Havacılık (CSH), savunma sektöründe taşıma sandıkları, kanisterler, lançerler, mühimmat gövdeleri, yakıt tankları konularında uzmanlığıyla hizmet veriyor.

Korean Aerospace Industries (KAI) şirketi ile 2015 yılında imzaladığı 60 Adet KUH Surion helikopterinin orta gövdesinin (KUH Center Fuselage) montaj anlaşması sayesinde “Hava Platformu Gövde Montajı” gerçekleştirebilen Türkiye’deki ilk iki firma arasına girdiklerini söyleyen Coşkunöz Holding CEO A. Erdem Acay ile yakın dönem projelerini konuştuk.  

Erdem Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Coşkunöz Holding olarak, ülkemizin savunma ve havacılık alanında ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri karşılamak amacıyla 2006 yılından bu yana faaliyetlerine başladığımız Coşkunöz Savunma ve Havacılık (CSH) şirketimiz ile havacılık, savunma ve enerji sektörlerine yönelik üretim gerçekleştiriyoruz. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde 11 bin 750 metrekare kapalı, 33 bin metrekare açık tesislerinde; havacılık ve uzay alanında sabit ve döner kanatlı platformlar için gövde montajı, yapısal parça üretimi, kabin içi bitmiş ürün üretimi ve montajı konularında faaliyet gösterirken, uydular için yapısal parça üretiyoruz. 

Savunma sektöründe ise detay parça üretiminden anahtar teslim sistemlere kadar geniş bir yelpazemiz bulunuyor. Şirket olarak özellikle taşıma sandıkları, kanisterler, lançerler, mühimmat gövdeleri, yakıt tankları konularında uzmanız. Enerji sektöründe türbin stator ve rotor imalatları ile direkt OEM’lere hizmet veriyoruz. Tasarım, yüksek analiz kabiliyetimiz, sektör ihtiyaçlarına hakimiyetimiz ve ileri düzey mühendisliğimiz ile ürün geliştirme-iyileştirme faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

Yüzde yüz Coşkunöz Holding kuruluşu olan CSH bünyesinde savunma alanında BORA, ATMACA, HİSAR, CİRİT, SARP, SOM, AKBABA gibi projelerde üzerine tevcih edilen sistem ve alt sistem üretimlerini tamamlayarak kullanıma hazır bir şekilde ana yüklenici firmalara teslim ediyoruz. Havacılık alanında da BOEING, AIRBUS, BOMBARDIER, FOKKER, ANKA, ATAK, A400M, JSF, UYDU gibi projeler için detay ve komponent üretimlerini yaparak yurt içi ve yurt dışı müşterilerimize teslimatlarını gerçekleştiriyoruz. 

Coşkunöz Savunma ve Havacılık olarak TUSAŞ ve Yurt Dışı müşterilerimiz üzerinden BOEING, AIRBUS gibi dünyanın neredeyse tüm havacılık firmalarına parça üretimi yapıyoruz. Parça bazında imalat sayımız aylık 10 bin civarını buluyor ve ciromuzun neredeyse yüzde 40’ını bu alan oluşturuyor.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Coşkunöz Savunma ve Havacılık (CSH) olarak ülkemizin havacılık ve savunma sanayisine son derece önemli katkılar sağladık. Bunların en başında Korean Aerospace Industries (KAI) şirketi ile 2015 yılında imzaladığımız 60 Adet KUH Surion helikopterinin orta gövdesinin (KUH Center Fuselage) montaj anlaşması oldu. Bu anlaşma ile elde ettiğimiz tecrübe sayesinde ülkemizde “Hava Platformu Gövde Montajı” gerçekleştirebilen ilk iki firma arasına girdik. 

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Coşkunöz Savunma ve Havacılık (CSH) olarak, 2019’da ürün ve hizmetlerimizi ulusal ve uluslararası alıcılar ile buluşturarak yüzde 10’luk bir büyüme elde ettik. 2020 yılını ülkemiz havacılık endüstrisi için iyi bir şekilde bitireceğimize inanıyor, 2020 yılı sonunda yaklaşık yüzde 30 oranında büyüme hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için rotamızı farklı ülkelere çeviriyor, yeni projeler geliştirerek Türk üretimi teknolojilerini piyasada aranan ürünler haline getirmeye odaklanıyoruz. İş gündemimizde Korean Aerospace Industries (KAI) anlaşması doğrultusunda üretim ve sevkiyatlarımız yer alıyor. Geçtiğimiz ay 16’ncı gövdeyi Kore’ye gönderdik. 2026 yılına kadar devam edecek projeyi yeni projeler ile çeşitlendirerek sürdüreceğiz. 

Havacılığın en üst yetkinlikleri arasında sayılan Fuselage üretim yetkinliğinin milli hava platformlarında ve global hava aracı üreticilerin ürünlerinde kullanılması için görüşmelerimiz devam ediyor. 

Fabrikanızda makina, Ar-Ge ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Holding kurucumuz Kemal Çoşkunöz’ün temellerini attığı ve şirket içinde kesintisiz devam eden Ar-Ge ve inovasyonu, holding stratejimizin merkezinde konumlandırıyoruz. Coşkunöz Holding bünyesinde yer alan tüm şirketler için gerekli Ar-Ge çalışmalarını bu merkezimizden yürütüyoruz. Sürekli yeniliği arayan bakış açımız ile sektörümüzün ihtiyaçlarını belirleyerek, katma değere odaklanan teknolojiler üretmeye odaklanıyoruz. Bu kararları da holding ve şirket yöneticilerimizle ortak fikir alışverişi doğrultusunda veriyoruz.

Toplam 65 araştırmacı ve teknisyenin görev aldığı merkezimize her yıl yaklaşık 4 milyon euro civarında bütçe ayırıyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımızı, ülkemizin dış ticaret açığının düşürülmesinde en fazla ihtiyaç duyduğu bazı yüksek katma değerli teknolojiler ile otomotiv, savunma havacılık ve enerji sektörlerinde karbon salınımı değerlerinin düşürülmesi amaçlı teknolojilerin geliştirilmesi üzerine kurguluyoruz. 

Bu günlerde Ar-Ge odağımızda, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğümüz ve 2019 yılında nihayete erdirdiğimiz Hançer projemiz bulunuyor. T.C. Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarında projeler başlatma hedefi ile gerçekleşen “Ar-Ge Paneli” kapsamında, ‘Hançer’ projesi için sözleşme imzaladık. ‘Sıcak Şekillendirme ile Multifazlı Çelik Geliştirme – Hançer’ projesi ile kara savunma sistemlerine destek sağlayacak tasarımlarımızı SSB için geliştireceğiz.

Yine Ar-Ge çalışmalarımızı, havacılık ve savunma sanayisinde yerlileşme hedefimiz doğrultusunda yürütüyoruz. Coşkunöz Savunma ve Havacılık olarak, yurtiçinde ROKETSAN, ASELSAN, TÜBİTAK SAGE, TAI gibi ana yüklenici firmalara anahtar teslim ürünler üretiyoruz. Ayrıca devlet destekli BORA, ATMACA, HİSAR, CİRİT, SOM, AKBABA, SARP gibi projelerde yer alıyoruz.

Savunma sanayiine dönük hangi teşvikler var ve bundan siz nasıl istifade ediyorsunuz?

Savunma sanayisi teşvik programları arasında, Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı’nın devamı olan ve 2014-2020 yılları arasında yürütülmesi planlanan Avrupa Birliği’nin yeni araştırma ve inovasyon çerçeve programı Horizon bulunuyor. Program kapsamında özel kanunlarla ve çeşitli teşvik mekanizmalarıyla kurulan teknokentlerden savunma sanayiimizde faaliyet gösteren firmalar yararlanabiliyor. Ayrıca hükümetimiz, savunma ve havacılık sektörüne yönelik, vergi teşvikleri, istihdam teşvikleri, ticarileşme desteği ve proje bazlı destekler verebiliyor. Yine sektörümüzün önemli dernekleri arasında yer alan Savunma Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) ve KOSGEB arasında sektörün gelişimine katkı sağlayacak bazı teşvik ve paketleri yer alıyor.  

Aynı zamanda CSH olarak biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yatırım teşviklerinden yararlanıyor, ilave teşvik paketleri ile ilgili başvuru çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. 

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? 

Şirket bünyesinde 5 eksen CNC makinalar ile 6 metreye kadar hassas işlemeler yapılıyor. Kalite politikamız çerçevesinde gerekli kriterleri sağlayan çok sayıda tedarikçiyle de çalışmalarımızı yürütüyoruz.