Covid-19 ile birlikte çalışmaları durunca Ar-Ge'ye odaklanan Hamle Mühendislik, Kovid-19 hastalarına nefes olduğu göğüs duvarı fizyoterapi cihazının yanı sıra maske makinası üreterek ihracat gerçekleştirdi.

Hamle Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Murat Nuhoğlu, Türkiye'de sağlık sektöründeki ihtiyaçlar doğrultusundaki gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin şunları söyledi: 

"ABD, AFRİKA VE ARAP ÜLKELERİNE İHRAÇ ETTİK"

Pandemi, çalışmalarımızı durdurunca Ar-Ge’ye odaklandık. Türkiye’de sağlık sektöründeki ihtiyaçlar doğrultusunda, 20 günde maske gövde makinasını, 1,5 ayda da tam otomatik hattı çalıştırarak devreye aldık. En önemlisi de bu süreçte daha önce ihracatı olmayan Hamle Mühendislik şirketimiz ile ABD’ye, Afrika’ya, Arap ülkelerine maske makinası üretip ihracatını gerçekleştirdik. Bu dönemde ciddi bir ihracat tecrübesi yaşadık. Covid-19 sürecinde yürüttüğümüz Ar-Ge projesi ile Kovid-19 tedavisine katkı sağlayan bir cihaz geliştirdik. Geliştirdiğimiz cihaz, havayolu temizleme/göğüs duvarı fizyoterapi cihazı olarak geçiyor. Akciğerde biriken sekresyonların atılarak insanın nefes almasını kolaylaştıran bir sistem. Pnömatik osilasyon üreten bir osilasyon jeneratörü ve vücuda giyilen bir yelekten oluşuyor. Basıncı ve frekansı ayarlanabilir bir osilasyon sistemi. Dünyada uygulanan bir teknik, Türkiye’de yerli olarak üretilmiyordu. Erzurum Atatürk Üniversitesi Klinik Araştırma Geliştirme ve Tasarım Merkezi (KARGETAM) iş birliğiyle geliştirdik, Projemizi Doç. Dr. Mine Gürsaç Çelik’in tıbbi danışmanlığında yürüttük ve klinik testlerimizi Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde yaptık.

"SÜRECİN BAŞINDA KABUL GÖRMEDİ"

Covid-19 tedavisinde etkili olacağını öngördüğümüz havayolu temizleme sistemimiz, sürecin başında çok da kabul görmüyordu. Klinik testleri yapmak adına görüştüğümüz doktorlar, cihazımızın tedavide etkili olmayacağını düşünüyorlardı. Ancak Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Gürsaç Çelik ile çalışma imkanımız oldu. Cihazımızı, klinik çalışmaları esnasında Erzurum Şehir Hastanesi'nde tedavisi süren 100 Covid-19 hastası üzerinde uyguladık. Tedaviyle birlikte hastaların solunum fonksiyon testlerinin düzeldiği tespit edildi. Böylece hastaların, oksijen ve yoğun bakıma giriş ihtiyacı azaldı. Geliştirilmiş bir tedavinin Covid-19’a uygulanmasını, projemizde klinik testlerle gösterdik ve etkinliğini kanıtladık.