Endüstriyel alanda plastik ve kauçuk malzemeler, marin, ağır sanayi, imalat sanayi, demir çelik sanayi, yenilenebilir enerji sistemleri gibi sektörlerde hizmet veren, hafif, ticari, endüstriyel ve Off-highway (arazi dışı araçlar) ürün gamında çözüm sunan Dana Inc.’nın, redüktör ve hidrolik ürünleri de bünyesine katmak istemesiyle İtalyan Brevini’yi satın almasının ardından firma büyümesini hızla sürdürüyor. Brevini markası ile olan evliliğinin ardından Türkiye’deki yapılanması da otomatikman genişleyen Dana Brevini Türkiye Genel Müdürü Onur Çelik ile söyleşi yaparak son yaptıkları çözümler ve hedefleri üzerine konuştuk.

Dana Brevini’nin Türkiye’deki ürün grupları arasında neler var?

Ürün gruplarımızın ana başlığı güç aktarma organları olarak geçiyor. Burada yüksek tork planet redüktörler, endüstriyel planet redüktörler, A’dan Z’ye hidrolik ekipmanlar, sürücüler ve elektronik kartlar, aks, şanzıman, dişli kutuları, kardan şaft ve elektrik ve hibrid motorlarımız var.

Siz daha çok sistem odaklı mı hizmet sunuyorsunuz?

Sistem odaklı diyebiliriz, yani tek parça da verebiliyoruz, komple sistemi de sunabiliyoruz. Ancak müşterilerimiz bizi komple tedarikçi olarak düşünebilir. Güç aktarma sistemleri ile ilgili bünyesinde bu kadar çok ürün barındıran dünyadaki nadir firmalardan biriyiz… Dizel motor hariç yürüyüş sistemindeki bütün parçaları projesiyle birlikte tedarik edebiliyoruz. Ancak firmamız sadece hareketli araçlar değil, endüstriyel alanda da oldukça etkin. Endüstride genelde faaliyet alanımız marin, ağır sanayi, imalat sanayi, demir çelik sanayi, yenilenebilir enerji sistemleri, plastik ve kauçuk malzemeler gibi sektörleri kapsıyor. 

Son yaptığınız projelerden bahsedebilir misiniz? 

Telehandler projemizden bahsedebilirim. Arazi araçları için hazırlandı, şu an prototip aşamasında… Burada kullanacağımız sisteme rot box deniliyor, çift hızlı şanzıman. Hidromotor vasıtasıyla iki tane aks bağlanarak 4 çeker bir araç sağlanmış oluyor. Tabi aracın kullanım şartlarına bağlı olarak hesapları ve mühendislik çalışmaları yapılıyor. Bu sisteme ısı sensörü de eklenebiliyor. Tek hız, çift hız gibi hız seçenekleri mevcut… Son yaptığımız projelerde güncel olarak testere makinaları sektörüne sunduğumuz çözümlerimiz de var. Testere makinası imalatı yapan firmalara kompakt hidrolik ünite çözümü sunuyoruz. Netice itibariyle her sektörde olduğu gibi bizim alanımızda rekabet oldukça yoğun yaşanıyor. Sonuçta üretici de tek tip ürün üretmiyor. Büyük ürün ve küçük ürün var. Beslemesi hidrolik olan var, beslemesi servo motorlu olan var. 0,35-0,75 kW aralığında talepler olabiliyor. Çok farklı tip makina olduğu için de hepsinde hem redüktörde hem hidrolikte farklı tip ürün gerekiyor. 

Sizin kendi valfleriniz de vardı değil mi?

Evet, kendi valflerimiz var. Hem bilinirlik hem de kalite açısından iyi yine İtalya menşeili ürünlerdir. Sistemin içerisinde de uluslararası sertifikaları olan sağlam ürünler kullanmak gerekir. Ayrıca işin servis kısmı önem teşkil ediyor. Birçok marka servis hizmeti sunuyor ancak Dana Brevini global ağıyla ve hızlı yaklaşımıyla anında problemleri ortadan kaldıran ağa sahip bir organizasyonu bulunuyor. 

Türkiye piyasasında kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Güç aktarma ve servis konusunda sanayide artık bilinen ve güvenilen bir firmayız. Dana 1904 yılında Brevini ise 1960 yılında kurulmuş firmalar olarak köklü bir geçmişe sahip. Bu da Türkiye pazarında diğer bir güven unsuru. 

Türkiye’de güç aktarım sektöründeki gelişmeler için ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de bu sektörde yabancı firmaların yanında yerli firmalar da yer almaya başladı. Özellikle helisel ve planet redüktörde açıkçası çok firma var. İhracata yönelik hamleler hem bize olan talebi artıracak hem de yerli firmalar için rekabetçi ve kalite ve inovasyona odaklanan bir ortam sağlayacaktır. 

Sizce yeni dönemde öne çıkacak sektörler hangileri olacak?

Her ne kadar beklentiler düşük olsa da makina imalat sanayisinde uzun vadeli bir hareketlenme olacağını düşünüyorum. Endüstri bazlı bakıldığında savunma, tarım ve enerji sektörlerinde gelişme olabilir. Şu an savunmayla alakalı yatırımlar da var. Biz de bu alana tabii ki ağırlık veriyoruz. 

Peki, Dana Brevini’nin iş gündeminde ne var?

İdarede verimliliği artıracağımız bir sene olacak. Yurt dışı organizasyonlarımızı “HUB” olarak belirledik ve stoğun bir kısmı artık bu “HUB”lar vasıtasıyla karşılanacak. Ayrıca bayi ağımız da hızlı teslimat ve servis konusunda firmalara destek olacak. Bazı yapısal değişiklikler de ayrıca söz konusu olacak; daha hızlı, aktif ve verimli bir ERP ve CRM sistemine geçmekteyiz. Böylelikle ticari anlamda daha güvenli ve korumalı bir işletme modeline geçmiş olacağız.