Ford Otosan, Ford'un Avrupa'daki ilk elektrikli ticari aracı Ford E-Transit'i, Kocaeli fabrikalarında düzenlenen törenle hattan indirdi.

Fabrikanın bulunduğu alanda düzenlenen törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt ve firma çalışanları katıldı.

"GELİNEN NOKTA SEKTÖR AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KAVŞAK"

Törende bir konuşma yapan Ali Koç, firmalarının yaklaşık 100 yıl önce başlayan yolculuğunda varılan noktanın Türk otomotiv sanayi açısından oldukça önemli bir kavşak olduğuna dikkat çekti. 

E-Transit'in sektör için kilometre taşı anlamına geldiğini kaydeden Koç, firmaları ve Grupları açısından grurur verici bir adım olmasının yanında Türk otomotiv endüstrisinin ulaştığı noktayı, Türk endüstrisinin teknoloji üretimi ve insan gücü açısından geldiği zirveyi kutladıklarını belirtti.

Bakan Varank'ın bir gün önce Togg aracını test ettiğine değinen Koç, Togg'un da Türk sanayisinin ve otomotiv sektörünün gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.

"ELEKTRİKLİ TRANSİT CUSTOM'I DA TÜRKİYE'DE ÜRETİP İHRAÇ EDECEĞİZ"

Elektrikli Transit Custom'ı da fabrikalarında üretimini yaparak Avrupa'ya ihracatını gerçekleştireceklerini ifade eden Ali Koç, "Gururla ifade edebilirim ki, Ford'un ilk elektrikli ticari modeli E-Transit'in ülkemizde Türk mühendisleri ve işçileri tarafından üretilmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarından itibaren adım adım büyüyen sanayi hamlelerinden hepsinin topyekûn bir neticesidir. Koç Topluluğu olarak ülkemiz ekonomik açıdan küresel arenada bugün geldiği noktaya ulaşabilmesi için kuruluşumuzdan itibaren ülke sevgisini esas aldık. Devletimizin koyduğu hedeflere de daima kutsalımız yaptık." dedi.

Koç, Türkiye'nin ticari araç üretiminin yüzde 74'ünü, ticari araç dış satımının ise yüzde 79'unu tek başına Ford Otosan'ın karşıladığını anımsatan Koç, üretimde 43 bin adetlerden 450-500 bin adetlere ulaştıklarını ve söz konusu rakamın yeni yatırımlarla daha da artacağının altını çizdi.

"ROMANYA YATIRIMI, GLOBAL ÜRETİCİ KONUMUNA GETİRECEK"

Ford Otosan'ın otomotiv endüstrisine yaptığı katkılardan bahseden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı, son olarak bünyelerine kattıkları Ford Avrupa'nın Romanya'daki fabrikasının kendilerini global üretici konumuna getireceğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Anlaşma neticesinde tasarımını ve mühendisliğini bizim gerçekleştirdiğimiz yeni nesil Courier'i ve halihazırda Romanya'daki tesiste üretilen Ford Puma'yı ve bunların tam elektrikli versiyonlarını da yeni fabrikamızda üreteceğiz. Bizim Ford tarafından Romanya'yı devralmamız, buranın üretimini tamamen bizim üretmemiz aslında yine Türk işçisinin, mühendisinin ve bilhassa Türk otomotiv yan sanayinin başarısıdır."

Tüm bu yatırımların ortak amacının Türkiye'nin bugün ve gelecekte küresel ölçekte rekabet edebilme gücünü daha da yukarılara taşımak olduğunu dile getiren Koç, bu çerçevede otomotiv ana sanayini gittikçe gelişen yan sanayi ekosistemiyle beraber küresel üretim ağının en önemli ve vazgeçilmez oyuncularından biri haline getirdiklerini vurguladı.

Ali Koç, tüm yatırım yolculuğunda katkılarından ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanı Varank'a teşekkür etti.

"FORD'UN ELEKTRİKLİ TİCARİ ARAÇTA ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ"

Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt da Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit'in hattan inişinin gururunu yaşadıklarını belirterek "Ford Otosan Genel Müdürü olarak sizlere hitap ettiğim ilk etkinliğin, bu denli anlamlı bir günde gerçekleşmesinden duyduğum gurur ve mutluluğu paylaşmak istiyorum." diye konuştu.

Özyurt, Ford'un elektrikli ticari araç üretim üssü haline geleceklerinin anlatını çizerek Kocaeli üretim tesislerinde ürettikleri Transit'in 7 senedir Avrupa ticari araç pazarının lideri olduğunu, Ford Transit ve Custom araçlarının bağımsız araç güvenliği kuruluşu Euro NCAP tarafından yüksek derecelerle ödüllendirildiğini hatırlattı.

Başarılarını daha ilerilere taşımak adına tüm güçleriyle çalıştıklarını aktaran Özyurt, Kocaeli fabrikalarının 2021'de açıkladıkları 650 bin araçlık kapasiteye yükselerek transit araçların üretildiği bir merkeze dönüştüğünü vurguladı.

BATARYA MONTAJI DAHİL TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN İLK EV

Batarya montajı dahil Türkiye’de üretilen ilk tam elektrikli ticari aracın üretim sorumluluğu ile Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları da Türkiye’nin ilk elektrikli araç entegre üretim tesisi konumuna ulaştı.

Elektrik enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde eden Gölcük fabrikasında üretilen E-Transit, bu anlamda Ford Otosan'ın elektrifikasyon yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olarak nitelendiriliyor.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

Araç 315 km'ye kadar menzile sahip olmakla beraber güçlü batarya kapasitesi ile ortalama filo kullanıcılarının günlük olarak sürdüklerinden 3 kat daha fazla mesafe kaydedebiliyor. Van, çift kabin van ve kamyonet gibi üç farklı gövde seçeneğiyle sunulacak E-Transit hem AC hem de DC hızlı şarj özelliğine sahip. Bu sayede AC şarj ile yaklaşık 8,2 saatte yüzde 100 şarj olabilirken, 115 kW DC Hızlı şarj özelliğiyle de 34 dakika içinde yüzde 15’ten yüzde 80’e kadar şarj gerçekleştirebiliyor. (AA)