İmalat sanayisi sektörlerinin Türkiye’deki 2023 yatırım öngörülerini paylaşan Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD), bu doğrultuda Türkiye'nin 2023 yılına kadar 2,91 milyar dolar ile en çok motorlu ve elektrikli araç üretimine yatırım yapılmasının beklendiğini bildirdi.

2023'TE YÜZDE 39,5'LİK ARTIŞ BEKLENİYOR

İmalat sanayi sektörlerinde 2023'e kadar 2,91 milyar dolar ile en çok yatırım yapılması beklenen sektörün motorlu/elektrikli araç üretimi olacağı onu, 1,42 milyar dolar ile metal eşya üretim sektörü, 1,22 milyar dolar ile hassas ve optik ekipman sektörünün izleyeceği öngörülüyor. Yatırımlardan en az payı ise 230 milyon dolar ile taşıma ekipmanlarının alması tahmin ediliyor.

Analiz ayrıca, Türkiye takım tezgahları kullanımının (yurt içi satış) 2021'in sonuna kadar 1,36, 2022'de 1,51, 2023 yılında ise 1,73 milyar dolar olacağı öngörüsünde bulundu. Yatırımlarla beraber sektörün 2020'ye göre 2022 yılında yüzde 21,8, 2023 yılında ise yüzde 39,5’lik yatırım artışı öngörülüyor.

Benzer şekilde geleceğin önemli sektörleri arasında olacak havacılık sektörüne de 2023 yılında 860 milyon dolarlık yatırımın gerçekleştirilmesi beklentisi bulunuyor.

"SANAYİNİN EKOSİSTEM OLDUĞUNU UNUTMAMAK GEREK"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TİAD Başkanı Fatih Varlık, yerel ve yabancı kaynakları derleyerek yaptıkları analizlerin sektörün geleceği ve yatırım açısından gidilmesi gereken alanlar ile ilgili kritik veriler sağladığını dile getirdi. Varlık, söz konusu veriler doğrultusunda yapılacak doğru planlama ve yatırımlar neticesinden takım tezgahları sektörünün yanı sıra Türkiye endüstrisinin lokomotifi olan diğer sektörlerin de gelişiminin sürdürülebilir hale getirelebileceğini kaydetti.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

"Sanayinin teknoloji, imalat sanayi, yan sanayi ve ara ekipman üreticileriyle bir ekosistem olduğunu unutmamalıyız" diyen Fatih Varlık, alt sektörlerde yaşanacak gelişmelerin direkt olarak ana sanayiyi etkileyeceği bilinciyle yatırımların bütün sektörlere doğru oranda yayılmasının önemine dikkat çekti ve ancak bu şekilde dengeli büyümenin ve sürdürülebilirliğin yakalanabileceğini ifade etti. 

Varlık sözlerini, "Benzer şekilde destek ve teşvik paketleri de aynı mantıkla tüm sektörlere fayda sağlayacak ve üretim artırılacak şekilde açıklanmalı. Böylece yatırımcının iştahı da her zaman canlı tutulabilir." diyerek tamamladı.