Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle elektrikli şarj istasyonlarına büyük bir yatırım gerçekleştirilecek. Bakanlığın, Türkiye’de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı" ile bir milyar liralık yatırımın önü açılmış oldu.

TOGG'DAN ÖNCE 81 İLDE DEVREYE ALINACAK

Bursa'da Nestle’nin Enteral Beslenme Fabrikası’nın açılış töreninde çağrı sonuçlarını açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg'un pazara sunulmadan önce 81 ilde bin 500'ü aşkın yüksek hızlı şarj istasyonunun devreye alınacağını ifade etti.

Otomobillerde trendin elektrikli araçlar olduğunu belirten Varank, "Bakanlık olarak özel sektör tarafından hayata geçirilecek elektrikli şarj istasyonlarına öncülük ediyoruz. Elektrikli şarj istasyonları konusunda buradan bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Bin 500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulacağı 300 milyon TL bütçeli şarj istasyonları destek programımızın çağrısını ilan etmiştim. Ülkemizde elektrikli araç hızlı şarj istasyonları altyapısını yaygınlaştırmak amacıyla başlattığımız Şarj İstasyonları Destek Programı Çağrısı sonuçlandı." diye konuştu.

Başvuran 200'den fazla firmanın olduğunu, bir yılda 1 milyar TL'ye yakın şarj istasyonu yatırımının devreye alınacağını aktaran Varank, "Şimdi biz buralarda devletin payı yok diyebilir miyiz? Bunlar özel sektör yatırımı, devletle ne alakası var diyebilir miyiz? Eğer üretimden anlamıyorsanız, üretim cahiliyseniz dersiniz. Ama biz özel sektörün yaptığı yatırımlarla övünmeye, onları destekleyip teşvik etmeye devam edeceğiz." dedi.

BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP BEYAZ EŞYA ÜRETİCİLERİNE MİLLİ ÇİP

46 YATIRIM İÇİN 355 PROJE BAŞVURUSU YAPILDI 

Program çerçevesinde Bakanlık tarafından belirlenen 46 yatırım için toplam 355 proje başvurusu yapıldı. En düşük destek talebine göre yarışma yaklaşımı ile yapılan değerlendirme sonucunda 20 firma desteklerden yararlanmaya hak kazandı. 

Bakanlık söz konusu yatırımlara toplam yaklaşık 150 milyon TL destek sağlayacak ve böylece yaklaşık 1 milyar TL'lik özel sektör yatırımı da tetiklenmiş olacak.

Program kapsamında yatırımcıların 15 Nisan 2023 tarihine kadar şarj istasyonlarını kurması gerekiyor. Ancak yatırımların çok daha hızlı bir şekilde tamamlanacağı öngörülüyor.

BİN 572 İSTASYON İLE 180 MW'DAN FAZLA KURULU GÜÇ KAZANDIRILACAK

Program ile asgari 90 kWs’lik hızlı şarj imkanı sunacak bin 572 istasyon ile 180 MW’dan fazla kurulu gücün sektöre kazandırılmasını amaçlanıyor. Böylece, Türkiye hızlı şarj kapasitesini en hızlı artıran ülkelerden biri olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayında yaptığı "Yerli otomobilimiz TOGG başta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak yüksek hızlı şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz" açıklaması sonrası Bakan Varank’ın duyurusuyla nisan ayında destek programına başvurular alınmaya başlamıştı.