Sevk irsaliyesinin kağıt belge yerine, elektronik ortamda; elektronik belge olarak düzenlenmesi, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilebilmesine ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 22 Eylül 2017'de yayımlandı. Bu tebliğ, mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 230’uncu maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendine göre hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan "sevk irsaliyesi" belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin yapılan düzenlemeleri içeriyor. Tebliğe göre düzenlenen e-irsaliye belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki "sevk irsaliyesi" belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahip.

ETKİNLİK OLDUKÇA YOĞUN BİR KATILIMLA TAMAMLANDI

GİB tarafından Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yürürlüğe giren ve gerekli mevzuat güncellemeleri yapıldıktan sonra zorunlu olacak e-irsaliye dönüşümü hakkında sıklıkla sorulan soruların yanıtlandığı etkinlikte IFS Applications kullanan şirketler için geliştirilen IFS e-irsaliye ve e-arşiv çözümleri ile entegrasyon süreci hakkında da detaylı bilgi verildi. Etkinlikte ayrıca IFS Türkiye'nin e-dönüşüm konusunda iş birliği yaptığı entegratör firmalardan biri olan Intecon Bilişim de çözümleri ve IFS e-irsaliye modülü entegrasyon detayları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de elektronik belge dönüşümü çalışmaları hızla devam ederken e-fatura ve e-defter uygulamasından sonra sırayı e-irsaliye dönüşümü aldı. 63 bine yakın e-fatura mükellefinin zorunlu olarak e-irsaliye'ye geçeceği dönüşüm ile birlikte mükellefler, irsaliyelerini dijital ortamda oluşturacaklar. Bu kapsamda IFS ERP kullanıcıları için hazırlanan tamamen mobil uyumlu IFS E-İrsaliye çözümü düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. Oldukça yoğun bir katılımla tamamlanan etkinlik e-dönüşüm süreçlerine verilen önemi de gözler önüne sermiş oldu.