Konya'da plastik sondaj borusu üretimi yapan Düzgünler Plastik, 70 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile Türkiye ekonomisine yıllık 10 milyon dolardan fazla katkı sağlıyor. Firmanın sahibi Ziya Düzgün, Avrupa'nın en büyük plastik sondaj borusu üreticisi olduklarını söyledi.

"YERLİ ÜRETEREK İTHALATIN ÖNÜNÜ KESMEYİ BAŞARDIK"

Yürttüğü Ar-Ge faaliyetleriyle gerek üretim gerekse ihracat kapasitesini her geçen yıl artırarak adını duyuran firma, fabrikasında kullandığı makinaların üretimini de kendisi gerçekleştiriyor.

Düzgünler Plastik firmasının sahibi Ziya Düzgün, şirketin çiftçilikle uğraşan babası Ekrem Düzgün tarafından 1975 yılında kurulduğunu ve sanayicilik faaliyetlerine başladıklarını, ilk olarak un üretim tesislerinde kullanılan metal elek üretimi yaparak başladığını söyledi.

Bahsi geçen yıllarda ürünün Almanya'dan ihtal edilen ihtal ikameli bir ürün olduğunu aktaran Düzgün, uzun seneler ithalatı önlediklerini, 1980'li yıllarda metal sondaj borusu üretimine başladıklarını ve sulama sektörüne giriş yaptıklarını belirtti.

"İHRACATTA ÖNE ÇIKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

PVC sondaj borusu üretimine 1999 yılında başladıklarını, bu sene üretimin 23'üncü senesinde oldukları bilgisini veren Düzgün, "Avrupa'nın en büyük sondaj borusu (plastik) üreticisiyiz, 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık 25 bin ton boru üretiyoruz. 2018'de geri dönüşüm sektörüne de giriş yaptık. Yıllık 10 bin ton kadar da geri dönüşümden plastik ham madde üretiyoruz. İhracatta öne çıkan bir firma olmak için gayretle çalışıyoruz." dedi.

Dış satım yaptıkları ülkeler arasında Balkan ülkelerinin bulunduğunu, bunun yanı sıra  Almanya, Çekya, Gürcistan, Slovakya, Macaristan, Türki Cumhuriyetler, Irak, İran, Kuzey Afrika ülkeleri; Libya ve Mısır, Cezayir ile Batı Afrika sahillerinde Fransızca konuşan ülkelerin birçoğuna ürün gönderdiklerini dile getirdi.

"ÜRETİMİMİZDEKİ MAKİNALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KENDİ İMALATIMIZ"

Üretimde kullandıkları makinaları da 2015 yılından bu yana üretip ihraç ettiklerini bildiren Düzgün, "Ağırlıklı olarak Güney Amerika ülkeleri ve Avrupa'da özellikle Kuzey İrlanda, plastik boru makinesi sattığımız ülkeler. Üretimde kullandığımız makinaların yüzde 90'ı kendi ürettiğimiz makinalar ve spesifik tasarımlardır." biçiminde konuştu.

Düzgün, 2008 yılında TÜBİTAK destekli projeleriyle dünyada bir ilk olarak plastik kolon borusu ürettiklerini ve 2010 yılında TSE tarafından onaylandığını aktaran Düzgün, "Ağırlıklı ihracattaki başat üretimimiz plastik kolon borusu. Bu ürün metal boruların alternatifi oldu ve dalgıç pompa uygulamalarında kullanılıyor. 350 metre derinliğe kadar yer altından su çıkartmada kullanılıyor." dedi.

KOCAER ÇELİK KAPASİTE ARTIŞ YATIRIMINI TAMAMLADI KOCAER ÇELİK KAPASİTE ARTIŞ YATIRIMINI TAMAMLADI

"BAKAN VARANK'IN ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALACAĞIZ"

Çumra Organize Sanayi Bölgesi'nde 200 bin metrekare alanda yeni yatırımlar gerçekleştireceklerini söyleyen Düzgün, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Konya'daki temasları kapsamında tesislerini gezdiğini belirten Düzgün, "İhracat kapasitemiz yıllık 10 milyon dolardı. Bunu çok daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Personel sayımızı, makina yatırımımızı ve ihracatımızı artıracağız. Bakan Bey'e çok teşekkür ediyoruz. Kısıtlı vaktine rağmen bize vakit ayırdı, çalışmalarımızı yerinde gördü, önerilerde bulundu. Önerilerini dikkate alacağız. Ülkemiz için durmadan azimle, gayretle çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Firmanın üçüncü kuşağı olarak üretim, dış ticaret ve finans bölümleriyle ilgilenen Ziya Düzgün'ün oğlu Ekrem Düzgün ise, babasından devraldıktan sonra firmayı daha da ilerilere taşıma, Türkiye'ye artan oranda yarar sağlamanın yollarını arayacağını dile getirdi.

Firmanın üçüncü kuşağı olarak diğer yöneticiler gibi başarı odaklı çalıştığını anlatan Dış Ticaret Sorumlusu Nazmi Emin Akar da 2021 yılında 70 ülkeye ihracat yaptıklarını, söz konusu ülke sayısını gelecek yıllarda daha da artırarak istihdam ve ekonomiye katkıyı artırmak istediklerini beyan etti. (AA)