Fındık sektöründe ciro liderliğini elden bırakmayan Durak Fındık, TOMRA makinelerine yaptığı yatırımlarla ürün kalitesi ve kapasitesi konusundaki başarılarını artırıyor. Durak Fındık, büyüme sürecini devam ettirmek adına son olarak Hendek-Sakarya'daki işleme tesisi için yatırım gerçekleştirdi. Temmuz ayı sonlarında devreye alınacak olan üç yeni TOMRA 5C ayıklama makinesi ile  fındık ayıklama süreçlerini daha hızlı bir şekilde tamamlayacak ve TOMRA 5C makinesini kullanan ilk işletmelerden biri olacak.

31 ADET TOMRA AYIKLAMA MAKİNESİ İLE VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR

Durak Fındık, Ordu, Samsun, Hendek-Sakarya’da bulunan beş ayrı fındık işleme tesisinde yeni makineleri de dahil toplam 31 adet TOMRA sensör bazlı ayıklama makinesi kullanıyor. Durak Fındık bu sayede operasyonların verimliliğini arttırıyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Durak, “Son olarak 2020 yılında 5 adet Tomra Nımbus makinesinin kurulumunu gerçekleştirmiştik. Yılda 50 bin ton iç fındık, 20 bin tona yakın ise kavrulmuş fındık üretiyoruz. Kavrulmuş fındıkta son iki yılda 15 bin tondan 20 bin ton üretime çıkmayı başardık. Üretim kapasitemiz ve kalitemizin kesintisiz artışında ise TOMRA sensör bazlı ayıklama makinelerinin önemli katkısı oluyor. Şimdi ise TOMRA 5C makinesinin son teknolojiye sahip özelliklerinin sağladığı avantajlar ile yabancı madde ve kusurlu ürünlerin ayıklanması konusundaki kriterimizi daha da yukarı taşıyoruz. Özellikle Urlu fındık, sivri fındık gibi ayıklanması zor kusurlarda yüksek verimlilik hedefimizi daha yükseğe taşıyacağız. En önemlisi de daha önce daha önce kullanamadığımız bazı yörelerin fındıklarını da değerlendirebileceğiz ve verimliliğimizi artıracağız” dedi. 

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

“İHRACATIMIZI 30 BİN TONA ÇIKARTACAĞIZ”

Durak, ihracatla ilgili hedeflerini ise şu sözlerle anlattı: “2021 yılında 24 bin ton olan ihracatımızı 2022 yılında 30 bin ton seviyesine çıkartacağız. Ocak ayından Haziran ayı ortasına kadar 15 bin ton ihracat ile zaten hedefimizin yüzde 50’sini tamamlamış olduk. Tabi ki bu başarı, otomasyon sayesinde sağlanan kapasite ve kalite artışına bağlı ancak özellikle altını çizmek isterim ki kalite standartlarınızı yüksek tutmadığınızda bunun sağlanması mümkün olmaz. Kapasiteyi artırırken kaliteyi de artırmak gerekiyor. Ancak bu şekilde müşterilerimizi sürdürülebilir kılabiliriz ve yeni müşterilerden talep alabiliriz. Koronavirüs salgını sürecinde müşterilerimizi yüzde 100 koruduk. Yüzde 5 oranında ise yeni iş birlikleri başlattık. İhracat rakamlarımızı da aynı şekilde artırdık. Toplam üretimimizin yüzde 55’ini ihraç ederken yüzde 45’ini iç pazara sunuyoruz. Bu anlamda da otomasyon yatırımlarımızın karşılığını aldığımıza inanıyoruz” dedi. 

“BİLGİ AKTARIM TALEPLERİNE ÇÖZÜM GETİRDİK” 

TOMRA Food Türkiye Satış Müdürü Ahmet Koçyiğit; “TOMRA 5C ile sektördeki daha yüksek kapasite, en hassas yabancı madde ve kalite kusuru ayıklaması, önceden mümkün olmayan sivri fındık seçimi ve makinelerin internete bağlı kalite kontrol cihazı gibi çalışmasına imkan veren bilgi aktarım taleplerine çözüm getirdik. Aynı zamanda tasarımda yaptığımız değişiklerle bakım ve operasyon işlemleri çok daha kolaylaştı. En önemlisi de kullandığımız yeni yazılım platformu sayesinde ileride sözkonusu olabilecek tüm teknolojik geliştirmelere açık hale getirdik. Böylece TOMRA 5C kullanıcısı olan müşterilerimize geleceğe yatırım yapma imkanı sunabiliyoruz” dedi.