Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, Türkiye'nin dünya tarım makinaları ihracatında hedefinin ilk 10'un içerisinde yer almak olduğunu, bunun da 2,5 milyar dolar bandını geçmekle mümkün olacağını söyledi.

"BİRKAÇ İSTİSNA HARİCİNDE İHTİYAÇ DUYULAN MAKİNAYI ÜRETEBİLİYOR"

Türkiye tarım makinaları ve tarım teknolojisi sektörünün 1800'lü yılların başında ilk pulluğunun üretimini Bursa'da gerçekleştirdiğini, 1950'li yıllarda ilk traktörünü Ankara'da ürettiğini anımsatan Önal, bugün ise tarım makinaları sanayisinin birkaç istisnai durum dışında çiftçinin ve tarımın gereksinimi olan makinaları üretme kabiliyetine sahip olduğunu belirtti.

Sektörün bilhassa son senelerde önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sektörün gelişmesine olan katkılarına işaret etti. 

YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİ YÜZDE 100 ARTACAK YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİ YÜZDE 100 ARTACAK

"SON 20 YILDA CİDDİ İLERLEME VE GELİŞMELER YAŞANDI"

Yatırımlarla beraber sektörde son 20 senede önemli aşamalar kaydedildiğini aktaran TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı, dış satım açısından değerlendirildiğinde 20 yıl önce 60 milyon dolar seviyelerinde ihracat yapan ve önemli miktarda da dış ticaret açığı veren sektörün, ilk kez 2019'da 1 milyar dolardan fazla dış satım yaptığına ve yaklaşık 600 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çekti.

Önal konuşmasına, "Dünya tarım makinaları ihracatında 30'uncu sıralardan 15'inci sıralara kadar ilerledik. Fakat biz burayı da beğenmiyoruz. Hedefimiz, ilk 10'un içerisinde yer almak. Bu da 2,5 milyar dolar ihracat bandını geçmekle olacak." diye devam etti.

"AGROSHOW EURASİA BİZE BÜYÜK AVANTAJ SAĞLAYACAK"

Dış satım hedefinin "yaparız, yapmalıyız" gibi sözlerden öte gerekliliklerinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Şenol Önal, "Sanayicilerimiz, teknolojilerini geliştirme anlamında son dönemlerde ciddi yatırımlar yapmaya başladı ancak burada daha eksikliklerimiz var. İlgili bakanlıklarımızın gelecek dönemde yapacakları desteklerle teknoloji anlamında daha da iyi seviyelerde olacağımızı düşünüyoruz." dedi.

Dış satımda birbaşka önemli konunun da ürünleri yurt dışındaki potansiyel alıcılara tanıtımı olduğunu ve bu doğrultuda fuarlara işaret eden Önal, 7-10 Aralık 2022 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek AgroShow Eurasia ile ilgili de konuştu:

"Bugüne kadar uluslararası fuarlara, Almanya ve İtalya'da dönüşümlü düzenlenen fuarlara üreticilerimiz ciddi ilgi gösteriyordu. Düzenleyici ülkelerin üreticileri haricinde dünyada en fazla stant açan 2'nci, 3'üncü ülke Türkiye oluyordu. Şimdi ise Türkiye'de AgroShow Eurasia fuarının olması bize büyük avantaj sağlayacak. Fuardan biz de heyecan duyuyoruz. Başarılı olması için elimizden gelen gayreti ve çabayı gösteriyoruz ki olacağına da inanıyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha iyileri yapılacaktır." 

"YEŞİL MUTABAKAT'TA AKILLI TARIM KONUSU ÖNEM TAŞIYOR"

Türk firmalarının mekanik anlamda dünyanın sayılı markalarıyla rekabet ettiğini söyleyen Önal, işin içerisine yazılım ve elektronik girdiğinde seviyenin daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sektör olarak AB Yeşil Mutabakatı konusunda TARMAKBİR üyelerini bilgilendirdikleri bilgisini veren Önal, "Yeşil Mutabakat'ta bizi ilgilendiren kısım akıllı tarım konusu olacak. Alınan karar gereği zirai ilaçların yüzde 50 miktarında azaltılması, gübrenin de yüzde 30 miktarında azaltılması hedeflenmektedir. Bu 'tarlaya biz 100 kilo atıyoruz, yüzde 30 azalttık, gübreyi 70 kilo atalımla' olmayacak. Gereken yere gerektiği kadar gübre veya ilaç vermekle olacak. Bu da akıllı makinalarla yapılabilecek bir işlem. Destek ve teşvik mekanizmalarının özellikle bu tip makinaları öne çıkartacak şekilde belirlenmesinin bu işin çözümünü kolaylaştıracağını düşünmekteyiz." dedi. (AA)