Yılmaz Redüktör Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yılmaz, pandemi ile birlikte ortaya çıkan durumu ve yeni normali değerlendirdi.

“ÖNCELİĞİMİZ, SORUMLU OLDUKLARIMIZDIR”

Salgın ile birlikte şirketlerin, 2020 yılı hedef ve stratejik politikalarında değişiklik yapmaları önem arz ediyor. Bu bağlamda firma olarak, sorumlu olduklarımızın (çalışanlarımız, ailemiz, şirketlerimiz ve toplum) hayatta kalmalarını ve onların ekonomik ve finansal yönden geçimlerini sağlamak önceliğimizdir.

“SEKTÖRLER, ÖNCELİKLERİNİ BELİRLEMELİ”

Global salgın sonrasında dijital ve tarım alanında yatırımlarını artıran ülkeler ve şirketler güçlenecektir. Tarımda yeni politikalar geliştirilerek (toprak reformu ve modern tarım teknikleri), özellikle göçün engellenmesi sağlanarak sosyal refahın tabana dağılması öncelikli hale gelecektir. I. ve II. Dünya Savaşı sonrasındaki devletler (yol, köprü, yeni fabrikalar, altyapı vb.) hamlesi, dünyada büyümeyi ve iş hacmini artırmıştı. Ancak “yeni normal”de durum daha farklı olacaktır. Bugün dünyadaki üretim kaybının 10 trilyon dolar olacağı öngörüsü hakim. AB, ABD ve Türkiye’deki PMI endeksi ciddi kayıplara ulaşmış durumda. Bu durum satın alma algısına ve yapılacak yatırımlara etki ediyor. Tüm sektörler, kendi alanında önceliklerini belirlemelidir. Merkezinde insan olacak şekilde finansman ile kaynakların yönetilmesi önem taşıyor. Güvenlik önceliği doğrultusunda, çalışanın korunması ve sağlığı ile iş güvencesinin sağlanması gerekiyor. Sektörler arasındaki risklerin iyi hesaplanarak buna göre planlama yapılması, satış ve satış sonrası kanallara verilen desteğin artırılması, üretim ve satış içinde tedarik zinciri ağının genişletilmesi, müşteriler ve tedarikçiler ile iletişim kanallarının sürekli açık tutulması ve bu alandaki fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi önem verilmesi gereken konular arasında yer alıyor. Ülkelerin mali genişlemesi ve verilen ek teşviklerle sağlanan destekler sebebiyle kamu finansmanında zorluklar yaşanacağı, buna bağlı olarak da ilave vergilerin artacağı/geleceği tahmin ediliyor.