Global kurumsal uygulamalar şirketi IFS'nin yaptığı Dijital Dönüşüm Araştırması’ndan elde edilen inşaat ve taahhüt sektörü bilgilerinine göre, dijital dönüşümü hedefleyen şirketlerin, teknoloji yatırımları aracılığıyla süreçlerindeki verimliliği artırmaya odaklı atılımlarda bulundukları gözlemlendi.

IFS'nin Dijital Dönüşüm Araştırması’nın sonuçları; inşaat, mühendislik ve alt yapı sektörünün karakteristik özelliğinin benzersiz projeler yapılması olduğunun yanı sıra, bu hizmetlerin de iş birliği içerisinde çalışan yüklenici ve altyüklenici grupları tarafından sunulduğunu ortaya çıkarıyor. Bu sistemde karmaşık ve bazen de öngörülemez ve sıkışık nakit akışları oluşabiliyor. Dolayısıyla da en büyük inşaat şirketleri bile zorlu finansal koşullar içerisinde kalabiliyorlar. İnşaat projelerini daha kısa bir sürede, daha düşük maliyetlerle ve daha yüksek kalitede sunma baskısı her yerde görülüyor. Ayrıca yabancı şirketlerin getirdiği rekabet ve aralarında varlık yöneticilerinin de bulunduğu geleneksel-olmayan şirketler de ek bir yük oluşturabiliyor. Bunun sonucu olarak rekabet avantajı getiren mümkün olan herşeyin bulunması ve kullanılması gerekiyor. Bu noktada da dijital dönüşüm kritik rol oynuyor.

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 44'ü dijital dönüşümün temel itici gücünün süreç verimliliği olduğunu, yüzde 39'u ise gelişmiş raporlama ve karar alma olarak görüyor. Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) araçları (yüzde 46), yatırım için bir numaralı yetkinlik olarak göze çarpıyor. Bu da daha olgun bir merkezi yapı ve verinin şirket içi yönetimi ihtiyacını gösteriyor. Bunu, Büyük Veri ve Analitik (yüzde 45) ve Servis Olarak Alt Yapı (yüzde 37) takip ediyor.

İnşaat sektöründeki işletmelerde kendilerini dijital olarak ileri seviyede görenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 39. Diğer bir deyişle IFS’nin araştırdığı sektörler arasında havacılıktan sonra inşaat sektörü ikinci sırada geliyor. Ancak bu gelişmişlik düzeyi, şirketlerin ölçeğine göre önemli düzeyde değişiklikler gösteriyor. En büyük şirketlerin (25 milyar dolar+) beşte birinden fazlası (yüzde 21), kendilerini dijital dönüşümü kaldıraç olarak kullanmak için en uygun konumda kabul ediyor. Bu oran, en küçük oyuncular (1-4,99 milyar dolar) arasında ise sadece yüzde 11.

EK GELİR AKIŞLARINA ERİŞİM SAĞLIYOR

IFS İnşaat ve Taahhüt Endüstrisi Global Direktörü Kenny Ingram'a göre inşaat şirketleri, verimliliği artırmak için sadece inşaat değil, bir varlığın tüm yaşam döngüsünü yöneten hizmetler sunmaları gerektiğinin farkına varıyorlar. Bu, varlıkların performansını gerçek zamanlı takip etmek ve ölçmek için araçlar kullanılması anlamına geliyor. Büyük Veri Analitiği ve ERP yazılımı gibi teknolojiler, bu ihtiyacı yönetmek için güçlü platformlar sunuyor ve ilgili varlığın tesliminden sonra da ek gelir akışlarına erişim sağlamak için de kullanılabiliyor.

VERİYE DAYALI BİLGİ KRİTİK ROL OYNUYOR

Bu araştırma sonuçları ayrıca veriye dayalı bilgilerin, inşaat şirketlerinin başarısında kritik rol oynadığının da bir göstergesi niteliğinde. Büyük veri analitiği araçları, eldeki verileri detaylı bir şekilde inceliyor ve çalışanların tasarlanan yapılara, inşa edilen yapılara, neyin ne zaman başarısız olduğuna ve nasıl performans gösterdiğine bakarak bir varlıktan en iyi nasıl yararlanılabileceğini anlamalarına yardımcı oluyor. Ancak yine de alınacak çok yol var. İnşaat şirketlerinin yüzde 69’u veriye dayalı bilgilerden yararlanırken, bunlardan sadece yüzde 17’si bu bilgileri rekabet avantajına çevirebiliyorlar. En büyük ölçekli şirketler arasında ise bu oran yüzde 24’e yükseliyor.

Araştırmaya katılan inşaat sektörü şirketleri, departman entegrasyonunu beş puan üzerinden 3,5 olarak puanlıyorlar ve bu da iyileştirme için hâlâ fırsat olduğunu gösteriyor. Ancak sektörde yaygın şekilde çok sayıda alt yüklenici kullanılmasından ve ortak girişim modelinden doğan ekstra karmaşıklığa rağmen, daha fazla iş birliği için önemli bir istek de bulunuyor. Araştırmaya katılanların yaklaşık dörtte üçü (yüzde 72), “yönetim bilgi sistemleri (MIS) arasındaki manuel mutabakat gerekliliğinin, işletme üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğunu” ileri sürüyor.

ARAŞTIRMAYA 16 ÜLKEDEN 750 KARAR ALICI KATILDI

Bu araştırma, sektörlerdeki dijital dönüşümün olgunluk düzeyini global bir ölçekte değerlendirmek üzere IFS tarafından yaptırıldı. Araştırma petrol ve gaz, havacılık, inşaat ve taahhüt, imalat ve hizmet sektörlerinde 16 ülkeden 750 karar alıcının görüşlerini alan araştırma şirketi Raconteur tarafından derinlemesine söyleşilerle gerçekleştirildi. İnşaat alanında 150 kişi araştırmaya katıldı. Söz konusu Dijital Dönüşüm Araştırması ABD, Kanada, İngiltere, İsveç, Almanya, Fransa, Çin, Japonya, Avustralya, Norveç, Danimarka, Hollanda, İspanya, Polonya, Orta Doğu (bölge olarak) ve Hindistan’ı içeren ülkelerde gerçekleştirildi.

KISACA IFS

Global bir yazılım firması olan IFS™, büyüyen işletmelerin verimlilik sorunlarını çözmeye yardımcı ERP sistemleri geliştiriyor. Sunduğumuz ürün ve hizmetler işletmelerin kaynaklarını daha verimli kullanarak daha iyi bir işletme performansı, büyüme ve rekabet avantajı yakalamasını sağlar.

Dünya genelinde 60 ülkede 80 ofiste faaliyet gösteren IFS, 1983 yılında İsveç'te kurulmuştur. IFS'in yeni nesil ürünü “IFS Applications 9” benzersiz kolay kullanım özellikleri, işletmenin uçtan uca tüm ihtiyaçları kapsayabilen fonksiyonalitesi ve esnek mimari alt yapısı ile her ölçekteki işletmelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Katmanlı mimarisi ve bileşen tabanlı yapısı IFS Applications, işletmelere adım-adım kurulup devreye alınma imkanı sağlıyor.

IFS Türkiye Ofisi 2004 yılında kurulmuştur ve bu tarihten itibaren hızlı bir büyüme göstererek aralarında Durmazlar Makina, KVK Teknoloji, Hakan Plastik, Petlas, Koska Helva Aytaç Gıda, Samet Kalıp, Makel Elektrik, Bursa Beton & Çimento, Çemtaş, Noki, Teknorot Otomotiv, FNSS Savunma, SKT Otomotiv, Sinpaş İnşaat, Seranit, Müzekart, Dearsan Tersanesi gibi farklı sektörlerde 500’den fazla işletme ve 20 binin üzerinde kullanıcıya ulaşmıştır.

Günümüzde aralarında BMW, Volvo, Saab, Emirates, Lockheed Martin, Amerikan Hava Kuvvetleri, Jotun gibi firmaların bulunduğu 3 binden fazla şirket 1 milyondan fazla kullanıcı işlerini IFS Applications ile yönetmektedir. Çoklu şirket, çoklu döviz ve uluslararası muhasebe sistemlerine yapısına tam destek sağlayan IFS Applications, Türkçe dahil 23 dilde kullanılabiliyor.