Otomobil parçası ve pres kalıbı üreticisi Coşkunöz Holding ile Rusya'nın en büyük çelik mamul üreticisi Magnitogorsk Iron and Steel Works (PJSC MMK) arasında iş birliği konusunda anlaşmaya varıldı.

ORTAK MÜHENDİSLİK VE PROTOTİPLEME ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Holding’in Bursa’daki genel merkezinde düzenlenen bir törenle imzalanan niyet anlaşması kapsamında, hem Rusya’da hem de Türkiye’de iki şirketin potansiyel iş birlikleri için çalışmalar başlatılması ve Rusya’da sıcak şekillendirme ve MMK’nın geliştireceği yeni nesil çelikler için ortak mühendislik ve prototipleme çalışmalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Her iki firma halihazırda, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nde yer alan Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren “MMK-Coşkunöz-Alabuga” Çelik Servis Merkezi (ÇSM)’de ortak konumunda bulunuyor. Mayıs 2018'den beri faaliyet gösteren üretim tesisinde, otomobil ve ev aletleri parçalarının üretiminde kullanılan çelik açınım sacı imalatı gerçekleştiriliyor.

ÇSM, ham madde üretiminden, nihai ürüne kadar tüm prosesi kapsayarak, çeliklerin Rusya’da yerelleştirilmesi açısından başarılı bir iş süreci entegrasyon örneği olarak dikkat çekiyor.

"2025 HEDEFLERİMİZDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"

Niyet anlaşmasının ardından konuşan Coşkunöz Holding CEO’su Erdem Acay, Rusya Federasyonu'nun, Coşkunöz’ün global pazarlardaki varlığını güçlendirme hedefi açısından stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu söyledi.

"Pazarın en güçlü oyuncusu olan PJSC MMK ortaklığımız ve aramızdaki sinerji, Rusya otomotiv pazarındaki konumumuzu daha da güçlendirecek" diyen Acay, MMK'nın Türkiye pazarında önemli yatırımlarının ve potansiyelinin bulunduğunu ve bu kapsamda da birlikte çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Acay, söz konusu çalışmaların firmalarının 2025 hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

 "YENİ ÜRÜN YELPAZEMİZİ GELİŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan PJSC MMK Genel Müdürü Pavel Shilyaev de şekillendirme ekipmanı ve prototip parça üretiminde uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan Coşkunöz ile otomotiv sektöründeki stratejik ortaklıklarının kendileri için çok değerli olduğunu belirtti.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

Rus otomobil üreticilerinin kullandığı metal ürünlerinin yüzde 50'sinden fazlasını tedarik ettiklerini kaydeden Shilyaev, "Coşkunöz ile iş birliğimiz çerçevesinde ilerleyen süreçte, otomotiv ve diğer sektörler için yeni ürün yelpazemizi geliştirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

2022 SONUNA KADAR 15 MİLYON AVRO DAHA YATIRIM YAPACAK

Otomotiv başta olmak üzere savunmadan havacılığa enerjiden lojistiğe farklı sektörlerde faaliyet gösteren 13 farklı firmayı bünyesinde barındıran Coşkunöz Holding, global ayak izini artırmak amacıyla yurt dışı yatırımlarını kesintisiz sürdürüyor. Firmanın otomotiv alanında Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra Romanya’da da üretimi bulunuyor.

Rusya’da bugüne kadar toplam 60 milyon avro yatırım yapan Holding, 2022 yılı sonuna kadar söz konusu ülkede 15 milyon avro daha yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.