Çin merkezli Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC/Uluslararası Yarı İletken Üretim Kurumu), dünya çapında yaşanan çip krizinin önüne geçmek için Şangay'da bir fabrika kurmaya hazırlanıyor.

8 MİLYAR DOLARI AŞKIN YATIRIM YAPILACAK

Şangay'daki çip üretim tesisinin inşası 8,87 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğü bildirilirken, Çin hükümeti tarafından da desteklenen girişimin ülkenin söz konusu sektörde bağımsızlığını güçlendireceği ve üretim kapasitesini artıracağı belirtiliyor.

Ülkenin bu alandaki kapasitesinin büyük oranda artırılmasına ve global çapta çip üreten bir tesisle donatılmasına imkan verecek yatırım ile ayda 100 bin çip plakası üretimi için sözleşme imzalandığı ifade edildi.

Ayrıca söz konusu projenin, SMIC'in Şenzen'de hayata geçirmeyi planladığı ve ayda 40 bin adet 30 santimetrelik silisyum çip plakası üretebilecek 2,35 milyar dolarlık fabrikaya ekleneceği öğrenildi.

HEDEF, OTOMOTİV VE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

Firmadan yapılan açıklamaya göre üretim tesisi  28 nanometre (1 nanometre 1 metrenin milyarda biridir) veya fazlası olgun teknolojilere odaklanacak.

Bunlar, yarı iletkenlere tüm dünyada son derecede ihtiyaç gösteren otomotiv endüstrisine ve bilhassa elektrikli araçlara tahsis edilecek.   

YENİ GİRİŞİM İÇİN YATIRIMCILAR ARANIYOR

Diğer yandan SMIC, söz konusu projeyi  denetlemek amacıyla hükümetle ortak bir girişim oluşturmayı planlıyor. Girişimde SMIC, Lingang FTZ eşliğinde büyük hissedarı olacak. 

HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK HEDEF SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİNDE FARK YARATMAK

Toplam 5,5 milyar dolar sermayeli yeni girişim için yeni yatırımcılar arandığı açıklandı.