Hamle Teknoloji Grubu bünyesindeki Hamle Mühendislik tarafından Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirilen "göğüs duvarı fizyoterapi cihazı", Kovid-19 hastalarında solunum fonksiyon testlerini düzelterek oksijen ihtiyacını azaltıyor ve yoğun bakıma gitme oranlarını düşürüyor.

"KLİNİK ÇALIŞMALARIMIZ 4 AY SÜRDÜ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Gürsaç Çelik, üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülen proje ile ilgili bilgiler verdi.

Doç. Dr. Çelik, Erzurum Atatürk Üniversitesi ATA Teknokent'te görevli Dr. Öğr. Üyesi Yakup Uzun'un da projede yer aldığı cihazla ilgili 2020 yılı ağustos ayında anestezi, göğüs ve enfeksiyon hastalıkları ile mikrobiyoloji ve patoloji bölümlerinden doktorlarla Kovid-19 hastalarına yönelik klinik çalışma başlattıklarını ve yaklaşık 4 ay süren çalışmalar gerçekleştirdikleri bilgisini verdi.

"TÜBİTAK'IN ÇAĞRISIYLA BAŞLADIK"

Doç. Dr. Çelik, Kovid-19 hastalarının akciğere yerleşen ve akciğerde çok şiddetli klinik tabloya neden olan virüsle karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, hekimler olarak bu hastaları mümkün olduğunca kolayca tedavi edip taburcu etmeyi amaçladıklarını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Bu aslında milli cihaz yapma adına giriştiğimiz proje. Projeye, TÜBİTAK'ın 1507 Kovid-19 çağrısıyla başladık. Projemiz onaylandıktan sonra Türk bayrağı bulunan milli tıbbi cihazımızı, hastalarımızın hizmetine sunmayı hedefledik ve bunu başardık." dedi.

100 HASTA ÜZERİNDE KULLANILDI

Cihazı, klinik çalışmaları sırasında Erzurum Şehir Hastanesi'nde tedavisi süren 100 Covid-19 hastası üzerinde kullandıklarını ifade eden Doç. Dr. Çelik, "Cihazın amacı akciğere inen ve enfeksiyondan dolayı oluşan balgamın atılımını kolaylaştırmak ve hastayı öksürterek bir anlamda akciğerinin temizlemesini sağlamaktı. Klinik çalışma sonucunda yatışından itibaren 20 dakika sabah 20 dakika akşam cihazı uyguladığımız hastaların bu tedaviyle solunum fonksiyon testleri düzeldi, oksijen ve yoğun bakıma giriş ihtiyacı azaldı. Klinik anlamda çok olumlu sonuçlar aldık." dedi.

Söz konusu cihazın yeni tip koronavirüs haricinde de fizyoterapi cihazı olması özelliği dolayısıyla göğüs hastalıkları, zatürre ve palyatif gibi hastalıklarda da kullanılabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çelik, klinik çalışmalarını makale olarak tıp literatürüne de sunduklarını belirtti.

"YOĞUN BAKIMA GİDİŞİ AZALTTI"

Klinik çalışmada görevli Dr. Öğr. Üyesi Buğra Kerget ise, Kovid-19 hastalarının en büyük sorunlarından birinin öksürerek balgam atamamaları ve buna paralel olarak solunum fonksiyon testlerindeki düşüş olduğunu söyleyerek, bu durumun hastaların akciğerlerini ciddi şekilde etkilediğini kaydetti.

Cihazı kullandırdıkları hastaların 5. günündeki solunum fonksiyon testlerinin büyük ölçüde düzeldiğini, öksürük ile balgam atma şikayetlerinin 3. günden sonra toparladığını gözlemlediklerini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Kerget, "Bunların sonucunda ara yoğun bakımdaki hastalarda oksijen durumları düzeldi ve en önemlisi yoğun bakıma giden hastamız olmadı. Hem mikrobiyolojik hem de patolojik düzeyde olumlu sonuç bizleri mutlu etti. Ayrıca cihaz, hastalarda gelişebilecek diğer organ bozukluğunun gelişmemesine neden oldu ve en önemlisi yoğun bakıma gidişi ciddi manada engelledi." ifadelerini kullandı. (AA)