Kümes hayvancılığı sektöründe faaliyet gösteren Tavsan Tavukçuluk Ekipman Sanayi ve Ticaret A.Ş., yemleme, sulama, ısıtma, havalandırma, soğutma, aydınlatma, yem siloları, yem nakil sistemleri, otomatik folluk sistemleri, yumurta tavuğu kafes sistemleri, dijital ve bilgisayarlı kontrol sistemleri üretimi ile Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alıyor.

Yurt içi ve yurt dışında faaliyetlerini başarı ile sürdüren firma, geçtiğimiz günlerde canias4.0 IoT Çözümü projesini de başlattığını duyurdu. Dijital dönüşüm konusunda başarılı bir örnek teşkil eden Tavsan Tavukçuluk’un CEO’su Hilmi Bilgin ile firmalar için dijitalleşmenin önemi, ERP yazılımları ve caniasERP projesinin başarısını konuştuk.

Bilgin “IAS ile iş birliğimizi başlattığımızda, bunun uzun soluklu bir birliktelik olacağını biliyorduk. Yolun en başında IAS’ye güvendik ve bu güvenimiz boşa çıkmadı. Çalışmalarımıza yenilerini ekleyerek yola devam ediyoruz” dedi. 

Hilmi Bey, bize firmanızdan bahseder misiniz?

Tavsan Tavukçuluk 1975 yılında Cemalettin Bilgin tarafından kuruldu. Türkiye’nin ilk ekipman üretici firmasıyız. Kurulduğumuz günden bu yana sürekli gelişiyor ve büyüyoruz. Şu an satışlarımızın yüzde 75’i ihracat yüzde 25’i ise yurt içi. Yurt dışı ve yurt içinde bayilik sistemiyle çalışıyoruz; anahtar teslim projelerden, ürün satışlarına kadar birçok kanalımız var. Ayrıca bazı Avrupalı firmalara özel istekleri üzerine spesifik ürünler üretiyoruz. Amacımız, Türkiye’nin tavukçuluk başta olmak üzere tüm kanatlılarda üretim teknolojilerinin gelişmesine katkı sağlamak. Uzun yıllardır bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.

Dijital dönüşüm süreciniz nasıl başladı? caniasERP’den önce kullandığınız bir çözüm var mıydı?

Ekibe katıldığımda tüm planlamalar ofis programları üzerinden yürütülüyordu. Her departman için farklı çözümler vardı. Departmanlar arasında bilgi akışında sıkıntı yaşanıyordu. Ancak tabii ihtiyacın ortaya çıkışındaki temel sebep rekabet ve maliyetti. Rekabette bir sıkıntınız yoksa maliyetlere bakmanıza gerek yoktur zaten satılıyordur. Fakat biz rekabetin olduğu bir sektördeyiz. Dolayısıyla maliyetlerimizi daha net görmeye ihtiyacımız vardı. Çok çeşitli ürünlerimiz, karmaşık ürün ağaçlarımız var; sabit bir hat üretimi yapmıyoruz… Tüm bu süreçleri net bir şekilde görebilmek ve yönetebilmek için etkin bir ERP yazılımına ihtiyacımız vardı. Böylece araştırmalarımıza başladık. caniasERP’den önce farklı bir ERP yazılımı ile tecrübemiz oldu. İyi ki de olmuş. Bu sayede eksiklerimizi görebildik. Bir süre sonra çalıştığımız ERP programını değiştirmek istedik. caniasERP ile de o süreçte tanıştık. Bizim hazırladığımız bir ihtiyaçlar listesi ve bir sözleşmemiz vardı. İhtiyaçlarımızı tam olarak karşılayacak bir yazılıma ihtiyaç duyuyorduk ve araştırma safhasında bunlara en iyi yanıtı caniasERP’nin verebildiğini gördük. IAS’ye güvendik ve bu güvenimiz boşa çıkmadı. 

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

“caniasERP ile İhtiyaçlarımıza Hızla Çözüm Bulduk”

caniasERP’yi tercih etmenizdeki temel sebep neydi?

Esnek ve entegrasyon yeteneği yüksek bir yazılıma sahip olmak temel taleplerimizden biriydi. caniasERP müşterilerinin taleplerini iyi anlayan ve buna uygun çözümleri hızlı şekilde üretebilen bir yazılım. Bizim firmamızın çalışma biçimi de esnektir, müşterilerimizin taleplerine göre ürünlerimizde çok fazla düzenleme yaparız. ERP yazılımlarının bu hızlı değişimlere cevap verebiliyor olması gerekir. Yazılım buna izin verdiği noktada gelişim başlıyor. Çünkü yapılan her geliştirme aslında başka bir yeniliğin kapısını açıyor. caniasERP de buna ayak uydurabilecek esnek bir yazılım. Öyle ki bugün geldiğimiz noktada canias4.0 IoT Çözümü’nü de iş süreçlerimize dahil etme kararı aldık. Çalışmalarımızda yeni bir döneme başlıyoruz. Üretimde veri girişlerini bilgisayar üzerinden yapıyor olmasak IoT sistemine de geçiş yapamazdık; bizim için çok uzak bir hedef olurdu. Ancak şu an caniasEPR sayesinde zaten bu şekilde çalışıyoruz, IoT bizim için büyük bir değişim değil, çalışmalarımızı bir adım öteye taşımak olacak. Özetle karşılıklı olarak iki firmanın kendini sürekli olarak geliştirebiliyor olması gerekir ve caniasERP’nin bize bunu sunacağını en başından gördük. Yıllar içerisinde tüm süreçlerimizi caniasERP sistemine dahil ettik ve bize özel geliştirmelerin yanı sıra standartta bulunan hemen hemen tüm modülleri kullanıyoruz.
ERP yazılımının esnek olması sizin için önemli bir kriterdi. Anlıyorum ki firmanıza özel pek çok geliştirme yapıldı. Bu süreçten biraz bahsedebilir misiniz? 
Her firmanın kendine özel bir iş yapış şekli var. Tabii ki bizim de öyle. caniasERP’nin standartta sunduğu hemen hemen her modülü kullandığımızı söylemiştim. Sistemin esnek yapısı ve entegrasyonu sayesinde ERP’yi kendi iş süreçlerimize uyarlamamız kolay oldu. Standardın yanı sıra yıllar içerisinde bizim için pek çok özel geliştirme de yapıldı. Bunlardan en önemlisi bizim rezervasyon adını verdiğimiz sistem için geliştirilen ekran oldu. Bu yeni sipariş kaydı oluşturulduğunda hem üretim hem de stok için gerekli işlemlerin aynı anda yapılmasını sağlayan, stok yönetimini ve kapasite planlamayı son derece pratik hale getiren bize özel bir sistem. 

IAS danışmanları ile yürüttüğünüz süreç nasıl ilerledi?

IAS ile iş birliğimizi başlattığımızda bunun uzun soluklu bir birliktelik olacağını biliyorduk. Bu nedenle caniasERP projemizle birlikte firmamız bünyesinde bir IT ekibi kurduk. Tüm kurgulamalar ve implementasyon süreçlerinde IAS danışmanları ile iş birliği içerindeydik. Çalışmalarımızı her zaman uyum içerisinde gerçekleştirdik, hala da devam ediyoruz. Dijital dönüşüm hiç bitmeyen bir süreç, her daim gelişmelere eşlik etmek, bunun için de yeni projeler geliştirmek gerekiyor. Şu an IAS’nin IoT ekibi ile yepyeni bir proje üzerine çalışıyoruz. 

“caniasERP Olmasa Nasıl Çalışırdık Bilmiyorum!”

Dijital dönüşüm sürecinizde firma çalışanları adaptasyon sorunu yaşadı mı? Bu bir sorun haline geldi mi ve nasıl üstesinden geldiniz?

Firmamız dijitalleşme serüvenini çok uzun yıllar önce başlattı. caniasERP ile çalışmadan önce başka yazılımlar da kullandık. Dolayısıyla çalışanlarımız buna alışıktı. caniasERP ile çalışmaya başladığımızda da çok büyük bir dirençle karşılaşmadık. Çok uzun zamandır caniasERP kullanıyoruz, zaman içerisinde firmamız çok büyüdü ve yazılım da buna ayak uydurabildi. İşlerimiz aksamadan devam ettiği, verimliliğimiz arttığı için içeride de herhangi bir direniş olmadı. Şu an caniasERP’yi bırakmaya kalksak eminim ki adaptasyon konusunda büyük sorunlar yaşarız, çalışanlarımız buna karşı çıkardı! Şu an üretim tarafında IoT projemiz üzerine çalışıyoruz. Bu yepyeni bir anlayış ve çalışma prensibi demek ve bu tarafta bir direnç yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Ancak bu da yine minimum seviyede olacaktır çünkü dijitalleşme kültürü belli bir noktada çalışanlarımızda yerleşti. Kullanmaya başlayıp faydasını gördükten sonra kısa sürede uyum sağlayacaklarına inanıyorum.

caniasERP kullanmaya başladıktan sonra firmanızda neler değişti? Öncesi ve sonrasını kıyaslayabilir misiniz? 

O kadar uzun süredir işlerimizi caniasEPR ile yönetiyoruz ki olmasaydı nasıl çalışırdık bilmiyorum! Özellikle iş süreçlerinin hızlı ilerlemesi, onayların, satış ve satın alma siparişlerindeki hız konusunda inanılmaz bir ivme kazandırdı bize. Her imzaladığım siparişte neye ne kadar ihtiyacım olduğu, ne zaman tedarik edeceğim, ne kadarını kullanacağım… Tüm bunlara dair verileri anlık olarak görüntüleyebiliyorum. Özellikle karar verme süreçlerinde inanılmaz bir hız kazandık ve zaman tasarrufu elde ettik. Verileri elde etmek için uzun saatler alan mail trafikleri oluşmuyor. İhtiyacımız olan tüm bilgiye saniye bazında, tek tuşa basarak ulaşıyoruz. Hız ve verim göz önüne alındığında üretim kapasitesini arttırdık ver rekabet avantajı elde ettik diyebilirim.

“caniasERP’yi Tavsiye Ederim”

Son olarak, caniasERP’yi tavsiye eder misiniz? Neden? 

caniasERP’yi tabii ki tavsiye ederim. Birincisi ERP yazılımları içerisinde firmanın kendine özgü geliştirmeleri kolayca yapabileceğiniz çok fazla yazılım yok. Bazı yazılım çözümleri firmaların kendi kalıplarına uymasını talep ediyor. Ancak IAS, hiçbir zaman böyle bir dayatmada bulunmadı. Her zaman çözüm odaklı ve anlayışlı oldu. Taleplerimizin birebir örtüşmediği durumlarda bile bir şekilde orta yol bulundu. IAS Danışmanları, ihtiyaçlarımızı her zaman dinledi ve olabilecek en iyi şekilde çözüm sundular. Hiçbir talebimiz yanıtsız kalmadı. Özellikle IAS’nin bu yönünden dolayı işbirliği yapmayı planlayan firmalara IAS’yi ve sunduğu ürünleri tavsiye ediyorum. Bana kalırsa özellikle ERP seçiminde bu çok önemli bir kriter. ERP benim isteklerime cevap versin, beni süreçlerimde değişiklik yapmaya çok fazla zorlamasın diyen firmalar için caniasERP çok doğru bir ürün olacaktır.