Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından düzenlenen BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, 24 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilere açtı.

Takım Tezgâhları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile hazırlanan fuara,  özellikle Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa’dan yabancı ziyaretçi akını bekleniyor. Ticaret Bakanlığı’nın alım heyeti programı ve makina Ur-Ge projesi ile desteklediği fuar, bu yönüyle de yurt içinden gelen talepleri artırmayı başardı. 

"SEKTÖRÜN İHRACAT BİLANÇOSUNA NİTELİKLİ DEĞER SUNACAĞIZ"

Açılış konuşmasında makina imalat sektörünün Endüstri 4.0’ın getirdiği dijitalleşmenin etkisiyle ihracat potansiyelini de artırdığına dikkat çeken Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, sektörün Türkiye ekonomisi için yarattığı katma değere işaret etti. 

Fuarın, sektörün üretim ve inovasyon gücünde ulaşılan son noktayı ortaya koyacağını belirten  Ersözlü, "3 farklı fuarı tek çatı altında buluşturduğumuz fuarımızla 353 firma ve firma temsilciliğini, 7 salondan oluşan 40 bin metrekarelik alanda bir araya getiriyoruz. Sektörde bu sene yılın en büyük buluşması olması itibarıyla fuarlarımıza hem yurt içinden hem de yurt dışından ilgi hayli büyük. Yurt dışından ağırlıklı olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa bölgelerinden 45 ülkeden, yurt içinden ise 50’ye yakın sanayi şehrinden 30 bini aşkın ziyaretçiyi Bursa’da buluşturacağız." diye konuştu.

Ersözlü, fuar süresince yerli firmaların seslerini Bursa’dan dünyanın farklı ülkelerine ulaştırmalarına imkan vererek sektörün ihracat bilançosuna nitelikli bir değer sunacaklarını vurguladı.

"15 ÜLKEDEN 150 YABANCI ALICIYI FİRMALARIMIZLA BULUŞTURACAĞIZ"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, sektörün geliştirdiği yüksek katma değerli ürün ve teknolojilerle diğer sektörlerin de üretim yetenekleri ve rekabetçiliklerinin artmasında anahtar bir rol üstlendiğinin altını çizdi. 

Fuar kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da Ticaret Bakanlığı destekleriyle yürüttükleri UR-GE projeleriyle birlikte alım heyeti organize ettiklerini aktaran Şener, "15 ülkeden yaklaşık 150 yabancı alıcıyı firmalarımızla buluşturacağız. Sektörümüzün gelişimi adına iş birliği içerisinde çalıştığımız Tüyap’a ve fuara destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyor,  fuarın sektörümüz, firmalarımız ve Bursa iş dünyamız adına hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

"SANAYİCİLERİMİZE REHBERLİK EDECEĞİZ"

TİAD (Takım Tezgâhları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık ise, BUMATECH'in sektörün uzun bir aradan sonra gerçekleşen ilk fuarı olduğunu, TİAD olarak sektöre ve üyelerine fayda sağlayacak ihtisas fuarlarını desteklediklerini belirtti.

SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI SOYSERİN GRUP'UN 2024 HEDEFİ YÜZDE 20 KAPASİTE ARTIŞI

Üretimin milli ve stratejik bir mesele olduğunun bilincinde olarak, yerli ve milli üretimin yanında olduklarını belirtmek adına fuarda olduklarını kaydeden Varlık, "Günden güne güncellenen, kabiliyeti artan teknolojilerimizi temsil eden üye firmalarımızla, sanayi hamlemizin ve Türkiye yerli ve milli sanayi inşasına destek olmak adına buradayız. Fuar boyunca 20 üyemizle katma değerli, hassas üretim yolculuğunda sanayicilerimize rehberlik edeceğiz. BUMATECH, bu rehberlik görevimizde stratejik rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

"DÜNYA LİGİNDE ÖN PLANA TAŞIMALIYIZ"

MİB (Makine İmalatçıları Birliği) Başkanı Emre Gencer de, fuarın sektörün ticaret hacminin artırılmasındaki işlevine vurgu yaparak, "Geride kalan 10 ayda ihracatımız geçen yıla göre yüzde 34 artış gösterdi. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı geleceğe umutla bakabileceğimiz yüzde 94 seviyesine ulaştı. Daha da önemlisi, katma değeri çok yüksek makina ihracatımız aynı dönemde 19 milyar dolar seviyesine ulaştı. Söz konusu rakam, sektör ihracatımızın yıl sonunda yüzde 20’nin üzerinde bir artışla 23 milyar dolar seviyesine ulaşacağına işaret etmektedir." dedi.

Kısa zamanda çok sayıda dünya markası çıkararak Türk makina sanayisini dünya liginde ön plana taşınması gerektiğini söyleyen Gencer, bu kapsamda kamu ve özel sektör iş birliğine, yerel idare ve STK’ların desteğine ve birlikte iş yapma kültürünün önemine dikkati çekti. 

BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları, 27 Kasım 2021 Cumartesi gününe kadar devam edecek.